SYDKOREA: Pink parkeringsplads gør livet lettere for karrierekvinder

Uden for rådhuset i den Sydkoreanske by Seongnam City er forreste række på parkeringspladsen forbeholdt karrierekvinder. De pink parkeringsbåse skal skabe tryghed og gøre livet lettere for kvinder

 Pink parkeringspladser

Af Anne-Mette Barfod, Powerkvinderne

BESØG I SYDKOREA: Normalt er det direktøren og topledelsen, der holder i første parket på firmaets parkeringsplads, så de kan svinge ind med den sortpolerede luksusbil og hurtigt springe op ad trappen til hjørnekontoret. Sådan er det ikke på Rådhuset i Seongnam City, der ligger 26 kilometer sydøst for den sydkoreanske hovedstad Seoul.

Seongnam City har omkring en million indbyggere, og borgmesteren Mr. Lee Jae-Myung er kendt som en progressiv politiker, når det gælder familieliv, kvinder og kønsligestilling. Foran rådhuset har kvinder fortrinsret til de attraktive parkeringspladser, og gravide kvinder har endda mulighed for at parkere på ekstra brede pladser, så de ikke skal danse limbo for at for at undgå, at babyen i maven bliver klemt mellem bildøren og nabobilen i den næste bås.

I Danmark vil mange mænd sandsynligvis føle sig diskrimineret, hvis de ikke må parkere på de mest attraktive pladser, og borgmesteren i Seongnam smiler da også, da jeg får chancen for at spørge ham om, hvordan mændene i kommunen forholder sig til hans initiativer om at styrke karrierekvindernes ligestilling.

”Ikke alle mænd er som mig”, lyder det til stor morskab for alle de embedsmænd og -kvinder, der er samlet på hans kontor. Alligevel vælger borgmesteren at imødekomme kvinder med stribevis af initiativer, hvoraf de pink parkeringsbåse blot er et af mange, der skal få kvinder til at føle sig tryggere og gøre livet lettere for karrieremødre og gravide kvinder.

Powerkvinderne har været i Sydkorea med FIU-ligestilling, som er et partnerskab mellem fire fagforbund under LO. Formålet med rejsen: At udveksle internationale erfaringer omkring ligestilling mellem mænd og kvinder, empowerment af kvinder og womenomics: Kvinder som motor for økonomisk vækst.

Læs også: Manden er i centrum i Sydkorea >>

Pink parkeringspladser 2

Pink parkeringspladser 3