Forelsket i en narcissist - eller er det mig, der tager fejl?

Kernen i den psykiske vold er, at den ikke bare sker en gang imellem – den er kontinuerlig og vedvarende, så det unormale efterhånden bliver det normale, skriver Susanne Møberg, forfatter til bogen 'Forelsket i en narcissist'

Susanne Moeberg

Af Susanne Møberg, forfatter til bogen 'Forelsket i en narcissist'

Både mænd og kvinder kan have narcissistiske træk i personligheden, og vi møder dem alle vegne – på arbejdspladsen, i vennekredsen, i familien og i parforholdet. Når jeg modtager klienter, der har været udsat for psykisk vold i kortere eller længere tid, hører jeg de samme spørgsmål blive stillet igen og igen:

Er det mig, der tager fejl?
Er det mig, der ser spøgelser?
Er det ikke bare mig, der er for  følsom og for sensitiv?

Nej, det er det sandsynligvis ikke!

Hvis du lever i et usundt forhold med en person, der har narcissistiske træk i personligheden, er du udsat for psykisk vold med løgnagtighed og en yderst raffineret og uigennemskuelig form for manipulation, der kan få dig til at tvivle på dig selv og dit eget værd.

Det begynder så godt
Et forhold med psykisk vold begynder ofte som en stor kærlighedshistorie, et intenst møde med en charmerende og forførende mand, som taler til noget helt særligt i kvinden, og som overøser hende med opmærksomhed og med dét, der ligner kærlighed.

Hun bliver meget forelsket og opfatter forholdet som unikt.

Måske fornemmer hun fra begyndelsen, at der er noget insisterende og grænseoverskridende i hans adfærd. Det giver en underlig følelse indeni, men hun kan ikke sætte fingeren på, hvad det er, og slår det hen, fordi han er så vidunderlig.

Men bag hans charmerende ydre gemmer der sig en manipulerende, kontrollerende, løgnagtig og psykisk voldelig tyran.

Det gør kvinden usikker og forvirret, når han bevidst svinger ind og ud af rollerne som charmøren og den kontrollerende tyran. Charmøren, der det ene øjeblik giver hende det, hun gerne vil have og savner, og giver håb om, at forholdet vil lykkes, og tyrannen, der det næste øjeblik kritiserer, nedbryder og ødelægger, og giver hende skylden for problemerne i forholdet og den elendige kommunikation.

Det er netop dette bevidste dobbeltspil, der gør ham så uigennemskuelig - og farlig. Den form for adfærd og opførsel er der ingen mennesker, der kan holde til i længden, og den nedbryder og ødelægger det menneske, der kommer tæt på.

Partner til en narcissist
I et psykisk voldeligt forhold er der sjældent fred og harmoni ret længe ad gangen. Kvinden er udsat for et konstant pres. Der er en stemning af frygt, kaos og utryghed. Hun bliver stresset, usikker og forvirret. Hun mister humøret, koncentrationen og fornemmelsen af sig selv. Hun får det tiltagende mere og mere dårligt, og det går ud over hendes selvværd, selvstændighed og handlekraft.

Det er typisk, at kvinden forsøger og forsøger. Hun indretter sig, går på listesko, og ændrer sig. Gradvist rykker hun sine grænser, men hver gang hun har imødekommet mandens ønsker, opstår der nye forventninger og nye dramaer.

Efterhånden vil alle hendes tanker kredse om narcissisten og om, hvad hun kan gøre, for at få det til at fungere mellem dem. Hun tror, at det er hende, der er noget galt med, når hun ikke kan få forholdet til at fungere. Hun forsøger og forsøger, men det bliver aldrig nok. Det bliver nemlig aldrig godt nok for en narcissist.

Psykisk vold
Kernen i den psykiske vold er, at den ikke bare sker en gang imellem – den er kontinuerlig og vedvarende, så det unormale efterhånden bliver det normale.

Kvinden er måske ikke selv bevidst om, at hun er udsat for psykisk vold, fordi han får hende til at tro, det er hende, der er noget galt med.

Som offer for psykisk vold kan kvinden bevidst eller ubevidst overse faresignalerne, fordi hun savner den mand, hun forelskede sig i og håber på, at han inderst inde elsker hende.

Men hvis du plages af skam- og skyldfølelser, håbløshed, er du bange, nervøs, utryg og ulykkelig og ikke aner hvorfor, er du højst sandsynligt involveret i et usundt forhold med psykisk vold.

Føler sig alene
Man kan føle sig umådelig meget alene, fordi det er vanskeligt at bevise og forklare den psykiske vold. Den er pakket ind i en adfærd, som umiddelbart virker normal, men som i virkeligheden er meget manipulerende og kontrollerende.

Det er umuligt at forklare til andre, hvad det er, der er galt og hvorfor, man har det så skidt. Andre kan ikke forstå det, det kan man heller ikke selv, og man tror, man er alene om at have det sådan. Det er derfor vigtigt at få sat ord på, ved at læse og høre om emnet og tale med et menneske, der ved, hvad det er, man er udsat for.

Viden kan være første skridt til at komme fri af et psykisk nedbrydende forhold. Viden kan også forhindre, at du indleder et usundt forhold, fordi du hurtigere gennemskuer personens narcissistiske adfærd og formår at sætte grænser for dig selv og sige nej tak til forholdet.

Læs mere om Susanne Møberg her >>

Køb bogen 'Forelsket i en narcissist' i Power-Shoppen.dk >>

Forelsket i en narcissist