Derfor bliver du gradvist nedbrudt af psykisk vold

Psykisk vold i parforholdet starter med vrede og anklager, fordi din partner får det bedre med sig selv, når du får skylden for alt det, der ikke fungerer. I stedet for at please ham eller hende, skal du genfinde troen på dig selv, dine egne livsværdier og din indre råstyrke. Ellers bliver du nedbrudt som menneske

Nedbrudt dreamstime xs 10471857

En psykisk voldelig partner ved sandsynligvis godt med sig selv, at han eller hun opfører sig elendigt og grænseoverskridende over for dig. Alligevel får du skylden, når din partner er afvisende, vred, truende eller nedladende. Det kan ske med sætninger som: ”Du gør mig vred”, ”Det kan godt være, at jeg overreagerede, men jeg er kun et menneske, og du fik mig op i det røde felt.”

Aggressive og psykisk voldelige mennesker føler sig som ofre, og det er denne offerrolle, der får dem til at opleve, at de er i deres gode ret til at udsætte dig for psykisk vold. Det skriver den anerkendte ekspert og forfatter Steven Stosny på PsychologyToday.com. Han har holdt workshops og udgivet stribevis af bøger om psykisk partnervold.

Vreden udspringer af angst
Psykisk voldelige partnere har tendens til at have et nervøst temperament: Fra barnsben har de båret på en frygt for, at deres liv vil køre af sporet, og at de ikke vil være i stand til at klare de udfordringer, som de møder. Derfor har den psykisk voldelige partner brug for at styre og kontrollere sine omgivelser. Det handler om at han – eller hun – forsøger at undgå at føle sig som en fiasko. Denne strategi er imidlertid, ifølge Steven Stosny, dømt til at mislykkes af den simple grund, at frygten lever og bor inde i den psykisk voldelige partner. Den udspringer af angsten for fiasko, angsten for at lide skade, blive isoleret eller lide tab.

Den psykiske vold behøver ikke at bestå af råb og kritik. Det er langt mere udbredt, at den psykisk voldelige partner trækker sig følelsesmæssigt. Det kan være partneren, der er arbejdsnarkoman, sofakartoffel eller på anden måde utilgængelig. Han eller hun trækker sig ifølge Stosny fra forholdet for at undgå den fiasko, det vil være, hvis forholdet ikke kommer til at fungere. Hvis din partner trækker sig eller ikke lytter til dig, kan denne adfærd få den konsekvens, at du kommer til at føle, at du:

Dine nerver sidder uden på tøjet
Hvis du er udsat for psykisk vold, sidder dine nerver efterhånden uden på tøjet, fordi du går rundt og frygter din partners vrede, kritik, nedgøringer og trusler. Du gør derfor alt, hvad der står i din magt for at bevare husfreden, og det sætter dig i en permanent tilstand af angst og alarmberedskab.

Du går på listefødder for ikke at vække hans vrede og misbilligelse. Det betyder igen, at du ikke tør være dig selv, og derfor risikerer du at miste og udslette dig selv, som tiden går. Som om det ikke er rigeligt, har den psykiske vold ofte også den konsekvens, at du begynder at give dig selv skylden for, at jeres forhold ikke fungerer. Du begynder med andre ord at tro på din partners ord om, at der er alt muligt – og umuligt - galt med dig. Til sidst føler du dig måske helt overbevist om, at det vitterlig er dig, der er problemet.

Steven Stosny anbefaler dig at stille dig selv disse vigtige spørgsmål for at spore dig ind på, hvordan du og dine børn trives:

Flyt fokus til dig selv
Hvis du er udsat for psykisk vold skal du flytte fokus væk fra din partner og jeres parforhold og i stedet stille skarpt på dig selv og på din egen helbredelse. Den gode nyhed er ifølge Steven Stosny, at den stærkeste form for helbredelse kommer fra dine egne indre ressourcer. Du kan trække på din egen indre råstyrke, og det gør du, hvis du begynder at leve efter dine egne livsværdier:

Når du begynder at være tro mod dig selv og tager dine egne ønsker og drømme alvorligt, vil du gradvist begynde at føle dig mere værdifuld. Du genvinder troen på dig selv og bliver stærk – uanset, hvordan din partner reagerer. Det vil i sidste ende give dig den styrke, der skal til, for at du fremadrettet bryder fri og søger et parforhold, hvor du føler dig både værdsat, elsket og respekteret.

Kilde: PsychologyToday.com