Økonomisk mentor: Bliv ven med din økonomi - og undgå strudseadfærd

Mange kvinder har ifølge økonomisk mentor Lone Eriksen et anstrengt forhold til penge, som stammer helt tilbage fra barndommen. Det kan være en følelse af ikke at være god nok og ikke fortjene bedre, der spænder ben for en sund økonomi

Lone Eriksen mentorTraumer fra barndommen kan ifølge økonomisk mentor Lone Eriksen betyde, at du udvikler en strudseadfærd i forhold til din egen økonomi.

24. april 2020

Hele verden blev forandret på et sekund, da statsminister Mette Frederiksen lukkede landet i marts. Mange måtte knibe sig i armen, og endnu flere var i chok:

”Pludselig sidder vi i sofaen foran vores tv med kaffekopperne og kan ikke overskue hverken vores eget liv eller verdenssituationen. Der er både frygten for, at du selv eller en af dine kære bliver alvorligt syg og frygten for, at privatøkonomien bryder helt og aldeles sammen på grund af fyringer eller for få kunder i butikken.”

Sådan lyder det fra økonomisk mentor Lone Eriksen, der i mange år har rådgivet kvinder omkring deres privatøkonomi. For hende er vores private økonomi i høj grad en personlig sag:

”Vi kommer tæt på os selv, når vi lever i isolation, og derfor er jeg ikke i tvivl om, at stadig flere vil ønske at gå privatøkonomien efter i sømmene for at sikre, at der er penge nok både under og efter krisen.”

Sparsommelighed i krisetider
Nedlukningen af Danmark har haft psykologiske konsekvenser:  

”Alle de forstyrrelser, der har været i vores liv frem til den 15. marts, er væk. Vi har kun os selv og vores nærmeste omkring os, og alle fester, konfirmationer, restaurantbesøg og koncerter er lukket ned”, påpeger Lone Eriksen.

”Samtidig bliver spøgelser i parforholdet tydeligere, når vi ikke bliver forstyrret udefra af hverdagens mange gøremål. Mange af os ved ikke, hvad vi skal gøre med vores tid, når vi har så meget af den.”

Men netop tid er en knap ressource, og derfor kan vi ifølge Eriksen med fordel bruge tiden på at rydde op i vores liv.

”Du kan rydde op i det, der spærrer for, at du kan leve det gode liv. Ofte er det økonomien, der spænder ben for os, fordi økonomiske bekymringer dræner os for energi.”

Bliv ven med din økonomi
”Du behøver ikke at have en formue på kontoen. Du skal bare finde ud af at være gode venner med din økonomi”, lyder det fra Lone Eriksen.

”Oplever du, at du har dårlig økonomi, tager det utrolig meget af dit fokus og begrænser din livsudfoldelse, fordi du fortæller dig selv, at du ikke har råd til det, du gerne vil. Hvis du har et issue med penge, er det en god ide at få nogen til at hjælpe dig med at rydde op i dine pengesager. Du kan imidlertid også gøre det selv ved at starte med at lave en oversigt over det du ejer, og det du skylder. Dernæst kan du udarbejde et simpelt budget, så du kan se, hvad dine indtægter og udgifter er. Når det er på plads, er du godt på vej til at få et sundt økonomisk overblik. Herefter kan du vælge at skrue op og ned på udgifter og indtægter, så din økonomi kommer i balance.”

Pengetraumer fra barndommen
For mange mennesker er det med penge noget, de går en stor bue udenom, og mange udvikler en strudseadfærd, der går ud på at stikke hovedet i busken:

”Jeg kender mange kvinder, som har negative følelser forbundet med penge. Disse følelser stammer ofte fra barndommen. Ikke sjældent er der en direkte sammenhæng mellem din økonomi og dit selvværd”, vurderer Lone Eriksen.

”Måske har du nogle overbevisninger om, at du ikke er god nok, ikke fortjener en højere løn eller en smukkere bolig.”

Det er Eriksens erfaring, at kvinder, der har negative følelser omkring penge, ofte har en tendens til at lade deres mand eller kæreste styre privatøkonomien.

”Da det kan gøre os dybt afhængige af vores partner, foreslår jeg altid mine klienter at overveje, hvad det er for psykologiske mønstre, de har, når det gælder deres pengesager.”

Tør ikke gå på netbank
”Jeg har en klient, som har en fin uddannelse og tjener gode penge. Alligevel tør hun ikke at logge ind på sin netbank. Det er ulogisk, fordi hun rent faktisk har en god økonomi, men hun har en berøringsangst, som stammer helt tilbage fra barndommen.”

Det er Lone Eriksen, der i dag har ansvaret for at styre kvindens økonomi og betale hendes regninger via netbank, så hun ikke selv er nødsaget til at gøre det:

”Min klient kæmper - som mange andre - med et dårligt selvværd. Det stammer fra en opvækst med en narcissistisk mor, som havde nok i sig selv og ikke så sin datter, som det menneske, hun er. Den manglende omsorg har skabt en utryghed i datteren og en frygt for ikke at kunne klare sig, som afspejler sig i hendes forhold til penge.”

Penge er energi
”Det duer ikke, hvis du får ondt i maven, når du tænker på penge. Betragter vi penge ud fra et spirituelt plan, er penge energi og flow. Hvis du får ondt i maven, når du tænker på penge, har du brug for at tage livtag med din angst, så du kan gribe styrepinden”, lyder rådet fra Lone Eriksen.

”Jeg plejer gerne sammen med mine klienter at udvikle en vision for, hvordan de ønsker, at deres liv skal se ud om fem år. Når de har dette fremtidsbillede på nethinden, bliver det altid uendeligt meget lettere og inspirerende at planlægge og styre økonomien. Med en klar vision begynder den enkelte klient at bruge penge på en engageret måde. Det kan være, at hun bruger færre penge på ligegyldige impulskøb og flere på opsparing eller på den hobby, hun ikke har dyrket i årevis.”

Fra bagkant til forkant
”Mange af os lever rent økonomisk på bagkant i stedet for på forkant. Med det mener jeg, at vi er bagud, og at vi bruger de penge, vi tjener, til at betale af på noget, vi allerede har konsumeret. Det kan være, at du køber din nye, smarte Guccitaske på kredit i stedet for at spare op til den, så du kan betale den kontant. Det kan også være, at du brænder penge af på spil på nettet.”

Imidlertid er det ifølge Lone Eriksen rent psykologisk en dårlig ide altid at være bagud økonomisk. Det tærer nemlig på din energi:

”Mit råd til mine klienter er altid, at de skal begynde at spare op – også, hvis de har gæld - så de får et økonomisk overskud. Overskud på kontoen giver frihed og god energi.”

Samtidig er det ifølge den økonomiske mentor en god ide at bruge penge på det, der giver dig værdi:

”Når du først begynder at gå dine kontoudtog fra banken lidt mere grundigt igennem, kan det være, at du begynder at blive opmærksom på, hvor du spilder dine penge. Det kan være abonnementer, som du ikke rigtig bruger eller har gavn af, eller det kan være høje udgifter til en bil, der for det meste står i garagen, fordi du tager toget.”

Din økonomiske bevidsthed
”Mange af os ved egentlig ikke helt, hvad vi går og bruger vores penge på, og om vi nu også har valgt den billigste bank eller det rigtige mobilabonnement”, vurderer Lone Eriksen. Derfor opfordrer hun altid sine klienter til at blive mere bevidste om deres økonomi:

”Har du lagt ansvaret for din økonomi ud til din mand eller din bankrådgiver eller lader den blæse et eller andet sted i vinden, giver det dig en god mavefornemmelse at tage ansvaret hjem til sig selv igen. Det er også tilfældet, selv om du ikke umiddelbart får råd til at købe et luksushus ved Middelhavet. Det er mere følelsen af, at du kender din økonomi helt ind til benet og konsekvenserne af de økonomiske beslutninger, du har truffet gennem livet.”

Læs mere om økonomisk mentor Lone Eriksen her >>