Et meget uheldigt signal: Religiøse ledere er en herreklub

"Et gæstfrit Danmark: Vi har brug for at tale sammen". Det er budskabet i en video, hvor 16 religiøse ledere fra forskellige trossamfund optræder. Alle er mænd, og det kalder præst et 'meget uheldigt signal'

KirkeFIND KVINDEN: I den 2.38 minutter lange video får en kvinde lige akkurat ét sekunds taletid. Hun er ikke religiøs leder. Se videoen her >>

Budskabet om et gæstfrit Danmark fejler ikke noget, og det er på mange måder sympatisk, at 16 religiøse ledere er gået sammen om at skabe dialog omkring vores gæstfrihed i Danmark. Problemet er bare, at samtlige religiøse ledere er mænd. Det møder kritik fra Povl Götke, fængselspræst og underviser, som i et indlæg på Folkekirken.dk skriver:

"Det er et meget uheldigt signal at sende og hører ikke hjemme i en dansk sammenhæng, for det er med til at opretholde og styrke nogle patriarkalske strukturer på bekostning af ligestilling mellem kønnene."

Biskopperne var ifølge præsten på en tur med samme gruppe til Bruxelles tidligere på året, hvor samme problematik gjorde sig gældende:

"På billeder fra turen optræder de i et forum af erklærede ledere, som udelukkende er mænd. Et billede siger mere end tusind ord."

Mangler respekt for ligestilling
"Jeg undrer mig over, at de danske biskopper tilsyneladende ikke har mere respekt for et kerneanliggende i en nordisk sammenhæng, nemlig ligestilling mellem kønnene. Ligestilling mellem kønnene er ikke et inferiørt eller perifert anliggende, som vi har lagt bag os. Det er en kontinuerlig kamp, også i en nordisk sammenhæng. Vigtigheden af den kamp kan ikke overvurderes", påpeger Povl Götke.

"Ligestillingen af kvinder er ganske enkelt fundamentet for alt det, vi i øvrigt forbinder med et retfærdigt og trygt samfund, hvor vi opfører os ordentligt over for hinanden. Kvinders adgang til religiøse lederstillinger er afgørende for ligestillingen i alle andre sammenhænge."

Kilde: Folkekirken.dk