Kvinde - invester dine penge og få formuen til at yngle

Mænd investerer mere end kvinder gør, og det har stor betydning for forskellen på mænd og kvinders formue på den lange bane. Det viser nye tal fra Mybanker

 

31. juli 2020

Selvom kvinder de seneste år er blevet mere interesseret i økonomi og investering, er der stadig stor forskel på mænd og kvinders formue. Det viser friske tal fra Mybanker, der har set nærmere på 32.000 husstande og deres formue.

Forskellen på mænd og kvinders formue bliver samtidig større i takt med alderen, og det er der en forklaring på, fortæller Marlene Nørgaard, der er Administrerende direktør hos Mybanker, i en pressemeddelelse.

“Allerede fra start 20’erne begynder mænd typisk at investere deres første lønindtægter i aktier – i modsætning til kvinder. Jo før man kommer ind på investeringsmarkedet, jo bedre bliver det på lang sigt”, siger hun.

Kvinder har i gennemsnit aktier for 47.000 kroner, hvorimod mænd i gennemsnit har aktier for 119.000 kroner. Samtidig har mænd også et højere beløb stående på både deres privattegnede pension og på deres opsparing i banken. Samlet set er kvinders investerbare formue i gennemsnit 46 procent lavere end mænds.

Det skyldes først og fremmest, at mænd i langt højere grad vælger at investere sine penge tidligt, og ofte i aktier, der med sin højere risiko også giver højere afkast.

“Når det kommer til opsparing og investeringer – og især aktier – halter kvinder generelt bagud. Historisk set ved vi, at aktier giver det bedste afkast, og derfor betyder det, at kvinders formuer vokser mindre på den lange bane, idet kvinder har en tendens til at vælge lav/mellem risiko med færre aktier”, siger direktøren.

Sådan kommer kvinderne på banen
De seneste år er der opstået flere netværk, der har fokus på at gøre kvinder mere interesseret i investering og aktier. Her kan blandt andet nævnes Ophelia Invest, Kvindeøkonomien og Female Invest. Samtidig stiger kvinders interesse for at tage ansvar for egen økonomi. De seneste fem år er andelen af kvinder, der benytter Mybankers “Skift Bank”-service steget fra 25 til 35 procent.

Derfor understreger Marlene Nørgaard vigtigheden af, at investering gøres mere spiseligt for kvinderne. Det er nemlig her, hun ser den største grund til, at flere kvinder ikke investerer.

“Investering bliver ofte præsenteret på en meget rationel måde med et Excel-ark og en masse nøgletal forklaret i banksprog. Derfor vælger mange kvinder ofte at trække sig, fordi de foretrækker en mere personlig rådgivning og overskuelige forklaringer, der bygger på “less is more”-princippet”, siger hun.