Professor: Kvindesygdomme er i årtier bare blevet gjort til ’en naturlig del af livet’

Menstruationssmerter, graviditeter og overgangsalder er i årtier blevet gjort til ’kvindesygdomme’, som vi bare må leve med og ikke ’rigtige problemer’, lyder det fra professor, der de næste tre år skal forske i ufrivillige aborter

Kvindesygdomme

24. august 2021

Henriette Svarre Nielsen er overlæge ved Hvidovre Hospital og professor ved Københavns Universitet. Hun er en af de forskere, der skal stå i spidsen for treårigt forskningsprojekt, som skal undersøge, hvorfor cirka 25 projekt af alle graviditeter ender i tab af fosteret. Særligt fostrets genetik skal undersøges.

”Det har været teknisk svært at forstå, hvorfor disse aborter finder sted. Det er svært, fordi der er tre involveret, nemlig mor, far og et foster. Det samspil gør det mere kompliceret, end hvis vi kigger på andre sygdomme, hvor det er en person, der har en sygdom”, påpeger professoren i Go’ morgen Danmark på TV2.

60 procent af ufrivillige aborter skyldes kromosomfejl, og de resterende 40 procent sker af uforklarlige årsager. Det er disse 40 procent, som det danske forskerhold nu sætte lup på – både for at finde forklaringer og for at flere graviditeter forhåbentlig kan ende lykkeligt i fremtiden.

Kvindesygdomme bliver underprioriteret
Fænomenet med ufrivillig abort er ikke nyt, og aborten kan være en stor belastning for den enkelte kvinde, som drømmer om at blive mor. Derfor kan det måske undre, at sundhedsvæsenet i dag ved så lidt om, hvorfor så mange kvinder aborterer ufrivilligt. Imidlertid er en af årsagerne, ifølge professor Henriette Svarre Nielsen, at vi oplever en ganske særlig holdning til kvindesygdomme:

”Graviditeter og det, der vedrører kvindesygdomme er meget ofte blevet gjort til noget, som bare er en naturlig del af livet. Det er ikke noget, vi ligesom betegner som ’rigtige problemer’. Der er rigtig mange kvindesygdomme, hvor man har fortalt kvinder i årtier, at det er bare noget, du skal leve med, fx menstruationssmerter og overgangsalder.”

Graviditetstab kører lidt i samme spor, påpeger professoren, idet den gængse opfattelse har været, at det ikke er noget, vi kan gøre noget ved:

”Men i sundhedsvæsenet udfordrer vi jo naturens gang hver eneste dag. Vi prøver at ændre på hjerte-kar-sygdomme, på kræftsygdomme. Vores ønske er nu at blive klogere på graviditetstab.”

Kilde: Go' morgen Danmark, 24. august 2021

Powerkurser Rosie

Psykisk vold briller annonce

Positiv kommunikation annonce

Womenomics annonce

Stereotyper annonce

Facebook site . annonce

Pengepsykologi og partnervold annonce

Presseklip annonce