Krænkere i politiske debatter på nettet er også krænkere offline

Mennesker, der er fjendtlige og aggressive i politiske diskussioner online, er det også offline, viser ny undersøgelse. Den intimiderende og truende adfærd har mere med permanente personlighedstræk at gøre end med eksistensen af sociale platforme og medier

Hate speach dreamstime s 134837892

Det er almindeligt kendt, at politiske debatter online kan være fjendtlige, og at vi derfor taler både om ’folkedomstolen’, ’onlinepøblen’ og ’haters’ på de sociale medier. Mange - specielt kvinder - afstår fra at deltage i politiske debatter af frygt for onlinekrænkere.

Hidtil har forskere haft forskellige hypoteser om årsagerne til den hårde tone på nettet:

  1. Som mennesker kan vi være hårdere mod hinanden, når vi ikke står ansigt til ansigt, men kun mødes online.
  2. Onlinefora og sociale medier tiltrækker mennesker med aggressive og fjendtlige træk og giver dem mulighed for at udleve trækkene.
  3. Vi har en tilbøjelighed til at opfatte onlinedebatter som negative, da de ofte er simple, fylder mere end det talte og kan læses igen og igen.

I en samling af deres seneste forskning viser Alexander Bor og Michael Bang Petersen, at en række af de populære hypoteser, vi hidtil har haft om den politiske debat online, ikke helt holder vand.

Det skriver Katrine Thielke, ekstern lektor ved Københavns Universitet og digital rådgiver i et indlæg på Kommunikationsforum. Forskerne Bor og Bang Petersen har testet de tre hypoteser og finder ikke ret meget belæg for dem. ’Hate speach’ handler i langt højere grad om personlighedstræk hos det menneske, der har en negativ og aggressiv adfærd i politiske debatter online, end om selve onlineplatformen og det enkelte sociale medie.

Som forklaringsmodel for aggressiv adfærd bruger Bor og Bang Petersen forskningen i personlighedstræk:

”Den tilsiger, at karaktertræk er stabile uanset miljø. Det betyder, at er man en aggressiv debattør online, så er man det også offline. Det er med andre ord en arv- eller miljødebat – og forfatterne her holder på arv”, skriver Thielke.

Den aggressive adfærd kan ifølge Katrine Thielke forklares ud fra et ønske om at opnå status:

”Personer, der søger status, er mere tilbøjelige til at bruge intimidering og chikane for at opnå deres mål. Sagt på en anden måde: Det kan, for nogle personer, opfattes som ok at skære andre i skiver for at få status eller opnå sine mål.”

I studierne afgrænser de to forskere sig ifølge Katrine Thielke til at se på online politisk debat af den fjendtlige art, men hun påpeger, at det er nærliggende, at deres konklusioner også kan bruges på al den ikkepolitiske debat, selvom det naturligvis skal undersøges nærmere.

Kilde: Kommunikationsforum

Du kan læse undersøgelsen i sin fulde længde her: The Psychology of Online Political Hostility: A Comprehensive, Cross-National Test of the Mismatch Hypothesis