Ny undersøgelse: Kvinders risiko for at dø er 32 procent højere, hvis kirurgen er en mand

Kvinder, som bliver opereret af en mandlig kirurg, har langt større risiko for at dø, opleve komplikationer eller blive genindlagt, end hvis kirurgen er en kvinde. Det viser en ny undersøgelse

Kirurg dreamstime s 155081718

Hvis du er kvinde og skal opereres, er det ikke ligegyldigt, om kirurgen er en mand eller en kvinde. En ny britisk undersøgelse dokumenterer således, at kvinder, som bliver opereret af en mand løber en 15 procent større risiko for et dårligt resultat, mens risikoen for at dø er 32 procent højere, end hvis det er en kvinde, der fører kniven.

Det viser en britisk undersøgelse, som er gennemført ved at analysere sammenhængen mellem 1,3 millioner patienters køn, kirurgens køn og resultatet af operationen. Undersøgelsens resultater har sparket liv i debatten om det faktum, at kirurgi er et mandsdomineret område indenfor lægefaget.

"Dette resultat har konsekvenser for kvindelige patienter i det virkelige liv", lyder det fra Dr. Angela Jeath fra University of Toronte i Canada i The Guardian. Hun er en af forskerne bag undersøgelsen, hvis resultater er publiceret i december 2021 i the medical journal JAMA Surgery.

“Disse resultater er bekymrende, fordi der ikke burde være kønsforskelle hos patienterne uanset kirurgens køn", påpeger hun.

"Når det er kvindelige kirurger, der opererer, er resultaterne generelt bedre, specielt for kvindelige patienter. Det er også tilfældet, når vi tager højde for forskelle i patienternes helbredstilstand, alder og andre faktorer for patienter, der gennemgår samme type af operation."

Ingen kønsforskel, når patienten er en mand
Undersøgelsen viser samtidig, at kvindelige og mandlige kirurger præsterer lige gode resultater, når det er en mand, der ligger på operationsbordet. Ifølge Jeath er der næppe tale om, at der er forskel på mandlige og kvindelige kirurgers tekniske kunnen, da begge køn gennemgår samme type uddannelse. I stedet peger hun på, at ubevidste fordomme, kønsstereotyper og holdninger til køn kan være en en af flere mulige forklaringer.

Også forskelle i mænds og kvinders kommunikation og menneskelige færdigheder kan ifølge Jeath have betydning, ligesom der kan være forskelle på mandlige og kvindelige kirurgers arbejdsstil, måde at træffe beslutninger på og foretage vurderinger på.

Fiona Myint, næstformand i organisationen 'Royal College of Surgeons of England' peger på, at 86 procent af kirurgerne i Storbritannien er mænd, mens Scarlette McNally, som har været ortopædkirurg i mere end 20 år, mener, at der er stigende dokumentation for forskelbehandling af kvindelige og mandlige kirurger, idet mange kvinder rapporterer, at de er udsat for mikroaggressioner på jobbet. Hun påpeger samtidig, at kvindelige patienter kan føle sig bedre tilpas i mødet med en kvindelig kirurg før operationen. Her får patienten vejledning om, hvordan eksempelvis et rygestop kan øge chancen for et godt resultat.

Kilde: The Guardian