Byggeriets Diversitetsdag: Branchen vil gerne tiltrække flere kvinder

Byggebranchen har traditionelt været domineret af mænd, men nye vinde blæser, og på 'Byggeriets Diversitetsdag' samledes gode kræfter om, hvad der skal til for at flere kvinder vælger at blive murere, elektrikere, tømrere m.v.

HANDY dreamstime s 130199771

Af Via Christensen

’I piger får det svært ude på byggepladserne.’

Det fik byggeleder Büsra Yildirim og hendes tre kvindelige klassekammerater at vide på første skoledag på bygningsstruktøruddannelsen. Ikke et ord om, hvad læreren mente med det, hvad de fire piger kunne gøre for at ruste sig til mødet med de mandsdominerede arbejdspladser, og da slet ikke nogen opfordring til en snak i klassen om, hvorfor det forholdt sig sådan, og om det var acceptabelt.

Büsra fortalte om episoden i en paneldebat på Byggeriets Diversitetsdag, som fandt sted den 4. maj 2022 i Industriens Hus i København.

Heldigvis er verden ved at ændre sig. Masser af spændende projekter er i gang, og en lang række aktører og virksomheder er i færd at styrke mangfoldigheden i den danske byggebranche.

Bias og praktiske værktøjer
På Byggeriets Diversitetsdag fortalte Anne Stampe Olesen fra Nordic Female Founders fx om, hvad hun og partneren Mia Wagner gør for at styrke kvindelige iværksættere og investorer – og vise verden, at en iværksætter kan se helt anderledes ud end Jesper Buch, som mange kender fra tv-programmet om iværksætteri "Løvens hule".

Forsker og rådgiver Sabrina Vitting-Seerup fortalte om ubevidst bias og fordomme, mens Susanne Lund, en af det danske forsvars to kvindelige oberster, fortalte om indsatserne for at få flere kvinder i trøjen (ja, en uniformsjakke med elastik i livet, så den er lidt mere flatterende for kvinder, er faktisk et led i indsatsen).

Prisoverrækkelser
Dagen bød også på en prisoverrækkelse: Byggeriets Diversitetsdags Hæderspris (tidligere Arkils Hæderspris), som gives til personer eller organisationer, der gør en særlig indsats for at tiltrække kvinder til bygge- og anlægsbranchen. Elevprisen gik til Freja Lund Hermansen, lærling i Aarsleff, mens udlejeren af byggemaskiner Loxam løb med indsatsprisen. Priserne blev overrakt af ligestillingsminister Trine Bramsen.

Byggeriets Diversitetsdag 2022 tegnede et billede af en branche der virkelig ønsker at byde kvinder velkommen, og som er parat til at gøre en bredspektret indsats for at blive mere mangfoldig – ikke bare for at tiltrække flere kvinder, men også rent faktisk tage godt imod dem på arbejdspladserne og skabe lige muligheder for, at de kan trives og udfolde sig. En branche, som ser ud til at være enig om, at et udsagn som det, der mødte Büsra Yildirim på første skoledag, skal være fortid.

Brancheforeningen Byggeriets Diversitetsdag blev stiftet i 2020, men på grund af Corona var den 4. maj 2022 første gang arrangementet fandt sted. Læs mere her >> 

KØB DEN PERSONLIGE BOG OM METTE MURER >> 

Mette Murer forside FINAL