Tre faser på vej ud af et usundt forhold: Tvivl, forståelse og selvindsigt

Det kan være utroligt forvirrende og ubegribeligt at være udsat for psykisk vold, og ifølge coach og forfatter Susanne Møberg skal du igennem tre faser efter et forhold til en narcissistisk partner: Tvivlen, forståelsen og selvindsigten

Susanne Moeberg 425

Af Susanne Møberg

Når du er på vej ud af et usundt forhold, må du indstille dig på, at du skal igennem tre faser for at komme tilbage til dig selv og komme godt videre. Du må igennem en fase af tvivl, dernæst en fase, hvor du forsøger, men må opgive at forstå og endelig en fase, hvor du forsøger at afdække, hvad forholdet kan lære dig om dig selv.

 • Som det første kommer du gennem en fase af tvivl: Har du været udsat for manipulation, gaslighting og løgne i længere tid, vil det kun være naturligt, at du har mistet din dømmekraft og skelneevne. Du er forvirret, frustreret, og du er i tvivl.

  Du er i tvivl om din egen andel i udfordringerne, dramaerne og den dårlige kommunikation. Du er blevet pålagt skyld og er i tvivl, om du ser syner. Du er i tvivl, om det er dig, der alene har ansvaret for jeres problemer, fordi du ikke har sagt eller gjort anderledes, fordi du måske har reageret med at blive arrig, jaloux, kontrollerende eller tavs. Du kan være i tvivl, og om du selv er skyld i, hvordan din partner har behandlet dig, og om det er dig, der er narcissist.

  Du kan have behov for at tale om din tvivl med en person, der ved, hvad du er udsat for, hvordan du har det, og hvorfor det er så svært. En person der kan hjælpe dig med at indse, hvad der i virkeligheden er foregået i forholdet, og at virkeligheden ser helt anderledes ud, end du forestillede dig, mens du var forelsket og forblændet.
 • Som det andet vil du forsøge at forstå: Når du indser, hvad det er, du er eller har været udsat for, vil det være naturligt, at du forsøger at forstå.

  Du leder ihærdigt efter en forklaring på, hvorfor du er blevet behandlet på den måde. Det kan være ganske ubegribeligt, at det menneske, du troede elskede dig, i virkeligheden har haft helt andre hensigter med alt, hvad han/hun har sagt og gjort, og at han/hun slet ikke har været god for dig.

  Det er ganske enkelt helt uforståeligt, at et menneske kan finde på at behandle dig på den måde – og det kan gøre ondt at erkende det.

  Det vil være nødvendigt, at du indser, at der er mennesker i denne verden, der er i stand til at ødelægge andre menneskers liv, uden at de føler nogen form for ansvar, samvittighed, skyld eller anger. Det er ikke til at forstå, og nu har du måske været tæt på sådan et menneske.

  Der er en sætning, som jeg hører igen og igen i mine samtaler: "Jeg kan ikke forstå det."

  Du kan være nærmest besat af at finde en forståelse, der kan give en form for forklaring og retfærdighed. Men du må indse, at du har været udsat for en opførsel og adfærd, som ligger så langt fra, hvad de fleste mennesker overhovedet har fantasi til at forestille sig og forstå.

  Jeg ville være mere nervøs, hvis du forstod en så aparte og nedbrydende opførsel og adfærd, som man kan møde hos en narcissist.

 • Som det tredje vil du søge selvforståelse: Når du har fået afklaret din tvivl om, hvad det er, du er eller har været udsat for, og når du har indset, at det ikke er muligt at finde en forståelse, må du gøre en indsats for at trække din opmærksom tilbage til dig selv og se dig selv dybt i øjnene.

  Efter et usundt forhold er følelserne store og modsatrettede, og det kan være smertefuldt at forholde sig til følelserne og mærke sig selv. Men du må acceptere, at du har det, sådan som du har det.

  Du kan føle en stærk vrede, og du er fuldstændig klar over, at forholdet ikke er godt, men du kan samtidig føle en næsten ubærlig og stærk længsel efter at få kontakt igen.

  Vær opmærksom på, at når dine tanker konstant kredser omkring din eks-partner, og hvad han/hun har udsat dig for, hvad han/hun foretager sig og med hvem, kan du ikke mærke dig selv. Når du konstant tænker på ham/hende, kan det være en form for flugtvej for ikke at mærke dig selv, og hvordan du har det, fordi det er så smertefuldt.

  Den tredje fase på vej væk fra et usundt forhold handler derfor om at kigge sig selv dybt i øjnene og lære af erfaringerne.

  Hvad har du lært af forholdet, hvad du har lært om dig selv?

  Hvad er det i dig, der gør, at du lod dig rive med i den store forelskelse, hvorfor lod du det gå så langt? Hvorfor var du ikke er i stand til at lytte til dig selv, tage konsekvensen og forlade forholdet? Hvorfor er det nu så svært at give slip og komme godt videre?

Det er et nødvendigt indre arbejde, der kan hjælpe dig til at komme tilbage til dig selv, og få det godt igen, og det kan være med til at forhindre, at du igen forelsker dig i en usund partner.

Coach og forfatter Susanne Møberg
AARHUS: Susanne Møberg har specialiseret sig i det sensitive samt det narcissistiske karaktertræk. Hun holder foredrag, tilbyder personlige samtaler på telefon - og er forfatter til bogen 'Forelsket i en narcissist', 2017 og bogen 'Glad igen efter en narcissist, 2019 og Derfor forelsker du dig i en narcissist', 2021. 

Populær bogpakke: Forelsket i en narcissist & Glad igen efter en narcissist

Moeberg 300 pix