Kendte kvinder tager på turne for at bryde menstruationstabu

I anledning af den internationale menstruationsdag tager komiker Sanne Søndergaard, influencer Emma Libner, sexolog Shabnam Azizi og PlanBørnefonden på en festlig turne for at aftabuisere menstruation

Menstruation

18. maj 2023

Smerter, humørsvingninger og gennemblødninger bliver erstattet af jokes, talks, quizzer og præmier, når komiker Sanne Søndergaard, influencer Emma Libner og sexolog Shabnam Azizi sammen med PlanBørnefonden tager på Period-tour op til den internationale menstruationsdag den 28. maj.

Til eventsene vil publikum på en sjov og lærerig måde blive klogere på, hvorfor vi ikke taler mere om menstruation, hvad der sker med kroppen i løbet af en cyklus og grine af de absurde situationer, som man kan ende i, når man forsøger at skjule menstruation for omverdenen.

Tabuet tackles med humor og menstruationsaktivisme
De tre kvinder tackler tabuet om menstruation på hver sin måde.

Sanne Søndergaard optræder med et udpluk af sit show ”Kvinde”, hvor hun med humor og ærlighed gør grin med akavede og pinlige situationer, som de fleste menstruerende kan genkende.

”Jeg vil gerne normalisere menstruation. Det skal ikke være skamfuldt, og det skal være normalt, at mænd kan købe bind til deres kærester,” siger Sanne Søndergaard.

Emma Libner er kendt fra Instragram-profilen @kh_underlivet og aktuel med en ny bog af samme navn. Til dagligt taler hun åbent og (k)ærligt om underlivet med sine over 19.000 følgere om skam, lyst og menstruation. Den samtale glæder hun sig til at tage med publikum til eventsene på Period-touren, som kommer forbi Aalborg, Århus og København.

”Menstruation føles privat, og det er noget, vi dealer med bag lukkede døre på badeværelset. Men det har også rigtig meget med politik at gøre. Vi har et samfund, der forventer, vi er på én måde hele tiden og gerne den bedste side af os selv. Der tages ikke højde for menstruation,” siger Emma Libner.

Shabnam Azizi er aktuel som ekspert i programmerne ‘Sex med P3’ på DR. Til eventsene deler hun sin viden om de mange måder som menstruation påvirker kroppen.

”For mange af os er det negativt at få menstruation. Men jeg synes, vi skal være nysgerrige på, hvad der sker med kroppen, når man har menstruation, og jeg synes, det er vildt fedt, når kvinder står frem og siger, de har menstruation. Det er jo en del af at være kvinde, du kan ikke sige ”nej-tak” til din menstruation,” siger Shabnam Azizi.

Period-tour bryder tabuet
Med arrangementerne ønsker PlanBørnefonden at sætte fokus på de konsekvenser, det har for menstruerende overalt i verden, at menstruation er forbundet med skam og diskrimination.

I løbet arrangementet vil publikum gennem virtual reality kunne besøge et af verdens største slumområder, Kibera, i Kenyas hovedstad Nairobi, hvor piger og unge kvinder risikerer at droppe ud af skolen, fordi deres forældre ikke har råd til bind.

Men der vil også være inspirerende indslag fra Uganda, hvor piger og drenge sammen lærer om menstruation og hjælper hinanden med at sy genanvendelige bind.

”I nogle af de lande, hvor vi arbejder, er unge faktisk blevet rigtig gode til at sætte ord på de udfordringer, som menstruation skaber. Jeg oplever, at både piger og drenge tør at tale om menstruation, og sammen finder de på løsninger på den stigmatisering, som pigerne oplever. Det kan vi godt lære lidt af herhjemme,” siger Kirsten Brogaard, der er senior public engagement manager i PlanBørnefonden.

FAKTA:

  • Aalborg den 22. maj 2023: North Urban Art Studio
  • Aarhus den 23. maj 2023: Institut for (X)
  • København den 26. maj 2023: Ungdommens Demokratihus

Tid: kl. 19:00-21:00. Dørene åbner kl. 18:30.

Powerkurser Rosie

Psykisk vold briller annonce

Positiv kommunikation annonce

Womenomics annonce

Stereotyper annonce

Facebook site . annonce

Pengepsykologi og partnervold annonce

Presseklip annonce