Nye tider på byggepladsen: Farvel til lummer humor og nøgenkalendere
#MeToo har ført til, at der mere end nogensinde tidligere bliver der talt om grænser for acceptabel adfærd på arbejdspladserne. Et stigende antal ledere og medarbejdere ønsker ifølge Dansk Industri et opgør med lummer humor og nøgenkalendere, som bliver opfattet som upassende og chikanerende
26. maj 2023
Nogle medarbejdere påvirkes så meget af lummer humor og nøgenkalendere, at det går ud over deres trivsel og produktivitet, ligesom det kan belaste samarbejdsrelationerne på arbejdspladsen. Sådan lyder det fra organisationen Dansk Industri (DI).
Den lumre humor behøver ikke at være rettet mod bestemte personer for at blive opfattet som nedgørende og ubehagelig, fordi den ofte har sexistisk og seksuelt indhold. Hvad angår nøgenkalendere kritiseres de for typisk at fremstille kvinder og mænd som sexobjekter, og nogle tolker dem som udtryk for, at mænd og kvinder ikke opfattes som ligeværdige på arbejdspladsen.
"Accept af lummer humor og nøgenkalendere på arbejdspladsen kan bidrage til yderligere seksualisering af tonen og kulturen på arbejdspladsen. Hvis det er okay at fortælle sjofle vittigheder til hinanden og have billeder af nøgne personer hængende på væggen, vil nogle måske tænke, at det sikkert også er okay at komme med sjofle kommentarer til kollegers udseende, at give en kollega et klap bagi, eller det der er værre", skriver DI.
Skader virksomhedens omdømme
Virksomheder bliver i stigende grad vurderet på deres evne til at leve op til en række etiske og moralske værdier, vurderer DI. Hvis en virksomhed bliver kendt for at have problemer med sexisme og seksuel chikane, kan det påvirke dens omdømme negativt og i værste fald indebære, at samarbejdspartnere, kunder samt nuværende og potentielle medarbejdere fravælger virksomheden.
Samtidig kan lumre vittigheder og nøgenkalendere kan være en del af et udfordret psykisk arbejdsmiljø.
DI anbefaler, at ledelse og medarbejdere løbende tager en dialog om grænser og adfærd og formulerer en politik med klare retningslinjer for, hvor man går hen, hvis ens grænser er overtrådt, eller man har været vidne til seksuel chikane.
"Det skal være trygt og sikkert at gå på arbejde. En inkluderende kultur, hvor vi respekterer hinandens grænser, er en vigtig forudsætning herfor", lyder det fra organisationen.
Køb bogen om Mette murer: I denne bog om murer Mette Schack Dahlmann stiller vi skarpt på nogle af alle de kønsstereotyper, normer og barrierer, som folkeskolen, erhvervsuddannelser, fagbevægelsen, byggebranchen, topledelser og andre fag - der traditionelt er domineret af mænd - står overfor, når det gælder om at tiltrække og fastholde kvinder. Som læser må du nok knibe dig selv lidt i armen, når du hører, hvor lang vej der mange steder er at gå, før vi reelt har ligestilling - og kan gøre op med det kønsopdelte arbejdsmarked. Bogen er skrevet af Anne-Mette Barfod fra Powerkvinderne. Du kan købe bogen her >>