KRYSTALKUGLEN: Skab den kvinde, du gerne vil være i fremtiden

Hvad kan du gøre for at blive den version af dig selv, som du allerhelst vil være? Start med at reflektere over dine værdier, mål og styrker - og hvordan du kan bruge dem, til at skabe den kvinde, du ønsker at være

Af Anne-Mette Barfod

I sin TED Talk "The Psychology of Your Future Self" forklarer Harvard-psykologen Dr. Daniel Gilbert, at vi har en tendens til at tro, at den person, vi er i dag, er den person, vi altid vil være.

Forskning viser imidlertid, at din personlighed, dine evner, dine sympatier og antipatier forandrer sig over tid – uanset om du er bevidst om det eller ej. Derfor kan du med fordel anerkende forskellene mellem dit tidligere, nuværende og fremtidige jeg. Du er nemlig selv med til at skabe forandring – og derfor kan du også bevidst vælge at arbejde med at skabe dit fremtidige jeg.

Tag et kik i krystalkuglen
Vi har en tendens til at klamre os til vores nuværende identitet. Du siger måske om dig selv, at du er ’introvert’, ’ikke god til mennesker’ eller ’den fødte sofakartoffel'. Sandheden er, at du i dag ikke er præcis det samme menneske, som du var for 10 år siden, og når vi kigger i krystalkuglen, vil du også forandre dig i løbet af de kommende 10 år. Du kan derfor med fordel anerkende, hvor meget du er vokset i forhold til den person, du var for 10 år siden.

Når du begynder at skelne mellem dit tidligere, dit nuværende og dit fremtidige jeg, bliver det muligt for dig bevidst at arbejde med dit fremtidige jeg: Hvem er hun? Hvad brænder hun for? Hvad arbejder hun med? Hvordan er hendes liv? Hvor bor hun? Hvilke mennesker er hun omgivet af?

Stil dig selv de rigtige spørgsmål: Hvad er det vigtigste for mig i livet? Hvad er mine passioner og formål? Hvordan vil jeg gerne bidrage til verden? Hvordan vil jeg gerne vokse som person? Hvad gør mig glad og tilfreds?

Det er kun dig, der har svaret på, hvilket menneske, du gerne vil være i fremtiden.

Elsk dit fremtidige jeg
Når du kigger i krystalkuglen og ser dit fremtidige jeg, så skal du vide, at den bedste måde at forudsige fremtiden på, er at skabe den selv. Der sker altid ting i livet, som vi ikke kan forudsige, men det betyder ikke, at du skal drive tilfældigt mod fremtiden. Du kan planlægge, hvem du vil være – uanset om det handler om, at du vil stifte familie, tage en uddannelse, starte din egen virksomhed, komme i topform, tage på jordomrejse eller gøre en forskel for andre.

Start med dit endelige mål eller din ønskede situation, og arbejd dig tilbage til nutiden. Hvad er de trin, du skal tage for at nå dit mål? Hvad er de milepæle, du skal nå undervejs? Hvad er de potentielle forhindringer, du skal overvinde? Hvad er de ressourcer, du skal bruge eller skaffe?

Når du ser dit fremtidige jeg for dit indre blik, så lov hende, at du vil yde en indsats for, at din drøm går i opfyldelse. Elsk dit fremtidige jeg og gør alt det, hun fortjener. Dit fremtidige jeg er ikke en, du opdager, men en, du beslutter dig for at være. Hvis din fremtid er klar, spændende og noget, du tror, du kan skabe, så vil din adfærd i nutiden afspejle det. Du kan med små og store skidt begynde at bevæge dig i retning af den fremtid, du ser dig selv i.

Lad lysten drive værket
Tænk på, hvilke vaner du skal opbygge eller ændre for at støtte din vision. Hvad skal du gøre mere eller mindre af? Hvad skal du starte eller stoppe med? Hvad skal du fortsætte eller forbedre? Sæt dig nogle realistiske og målbare mål for dine vaner, og spor dine fremskridt.

Start med at spørge dig selv: Hvad er en til tre ting, jeg kan gøre i dag for at gøre fremskridt i retning af mit fremtidige jeg?

Enhver handling, du foretager dig, vil sandsynligvis være uden for din komfortzone, da din nuværende komfortzone er bestemt af din nuværende personlighed. Men hvis du skubber dig igennem det første ubehag, bliver du mere psykologisk fleksibel, og med tiden vokser du ind i den person, du ønsker at være.

Din personlige fortælling
Din identitetsfortælling er den historie, du fortæller om dig selv: fortid, nutid og fremtid. Hvis din identitet er forankret i din fortid og nutid alene, kan den fastlåste tankegang få personligheden til at føles permanent. Men hvis du fokuserer på at forestille dig dit fremtidige jeg - i stedet for at låse dig fast på dit nuværende jeg – bliver det muligt at ændre din identitetsfortælling.

Det er ikke kun noget, du skal tænke på indeni. Fortæl dem omkring dig, hvem du gerne vil være! Det handler ikke om at "fake it until you make it", men snarere ærligt og ydmygt at erkende, at dit fremtidige jeg faktisk er en anden person end den, du er i dag. Du er ikke dit fremtidige jeg endnu, men det er der, du er på vej hen.

At fortælle folk, hvem du gerne vil være, er utroligt stærkt, fordi det tvinger dig til at gøre din adfærd konsistent med din nye historie. Hvis din identitetsfortælling er forankret i fortiden, vil din fortid bestemme din adfærd. Men hvis du bevidst beslutter dig for, hvem du vil være i fremtiden - og finder modet til at dele den vision med andre - bliver det muligt aktivt at forvandle dig til det ønskede fremtidige selv.

Invester i dit fremtidige jeg
Lav et vision board. Et vision board er et visuelt værktøj, der hjælper dig med at repræsentere din vision med billeder, ord, symboler eller andet, der inspirerer dig. Du kan lave et fysisk vision board ved at klippe og klistre billeder fra magasiner eller andre kilder, eller du kan lave et digitalt vision board ved at bruge et online program eller en app. Placer dit vision board et sted, hvor du kan se det ofte, og lad det minde dig om din vision.

Vi er alle i en konstant tilstand af tilblivelse. Så lad dit ønskede fremtidige jeg være det, der forudsiger din nuværende adfærd - ikke din fortid. Din adfærd signalerer tilbage til dig, hvilken type person du tror, du er, styrker din identitet og bliver til sidst din personlighed. Det er din adfærd, der skaber din personlighed, ikke omvendt.

Begynd at opføre dig som dit fremtidige jeg i stedet for dit tidligere jeg. Omfavn usikkerhed og forandring. Omfavn læring og fiasko. Bliv aldrig defineret af "nu". Øv dig bevidst, så du med tiden vokser ind i din egen historie, der hele tiden udvikler sig. Tag affære, og invester i at opbygge din fremtidige identitet.

Det er sådan, du kan bevæge dig i retning af den version af dig selv, som du allerhelst vil være.

Anne-Mette Barfod, er stifter af Powerkvinderne, cand.polit og journalist. Hun har i mange år undervist og rådgivet om empowerment, livsstrategier, storytelling, personlig branding, positiv kommunikation, assertion personlig gennemslagskraft. Sammen med Sisse Fallinge holder hun kurset 'Find din indre powerkvinde - hun er der jo allerede'. Anne-Mette tilbyder også personlig rådgivning til dig, der gerne vil booste dig selv. Send en sms til Anne-Mette på telefon 3011 9693, hvis du gerne vil ringes op og høre om dine muligheder.

 

Powerkurser Rosie

Psykisk vold briller annonce

Positiv kommunikation annonce

Womenomics annonce

Stereotyper annonce

Facebook site . annonce

Pengepsykologi og partnervold annonce

Presseklip annonce