Sådan kan rollen som familiens sorte får påvirke dig

Når du vokser op med ry for at være den problematiske i familien - uanset om det er på grund af opførsel eller bare fordi du er anderledes end flokken - kan det ifølge terapeuter forfølge dig resten af livet

18. november 2023

Et sort får er et medlem af en familie, som afviger fra familiens forventninger. Sorte får kan være anderledes i deres adfærd, trossystemer, holdninger, livsvalg, identitet eller udseende.

Fælles for sorte får er, at de ofte bliver kritiseret, ugyldiggjort, isoleret, gjort til syndebukke eller føler sig mindreværdige på grund af disse forskelle, siger psykologen Ramani Durvasula til det britiske medie Huffington Post.

Dette omdømme kan dyrkes af familiemedlemmer: en forælder, der kun taler negativt om et bestemt barn, eller søskende, der udelukker et bestemt barn fra flokken. Men det kan også være en slags selvvalgt identitet - eller endda et æresmærke, i hvert fald senere i livet.

"At være et sort får kan repræsentere en form for rebelsk individualisering," siger Durvasula. "Men børn har brug for at høre til, og hvis de føler sig som et sort får, vil det sandsynligvis være en foruroligende og ubehagelig tilstand for et barn. Det er ikke før senere i livet, at de måske omfavner det."

Om at være anderledes
Udtrykket "sort får" forbindes ofte med problematisk adfærd og det ikke at passe ind.

"Sorte får kan føle sig afkoblet fra deres familiemedlemmer, hvilket fører til en følelse af isolation og livslang ensomhed," siger Ramani Durvasula.

"Syndebukken er det barn, der pådrager sig andre familiemedlemmers vrede og grusomhed, i nogle tilfælde bliver mobbet eller får skylden for ting, der går galt."

Familiens sorte får kan have svært ved at stole på, at deres kære vil forblive følelsesmæssigt forbundne, når der er uenigheder eller konflikter:

"De kan for eksempel skubbe nogen væk, før de bliver forladt."

Det dysfunktionelle familiesystem
Når der er et sort får, er der som regel søskende, der påtager sig andre, komplementære roller. Disse roller er en del af det, terapeuter kalder ’dysfunktionelle familiesystemer’. Nogle af de mest almindelige roller er:

  • Guldbarnet eller helten: Guldbarnet er det familiemedlem, der idealiseres, roses og ofte får særbehandling. Dette barn forventes at leve op til familiens forventninger og repræsentere dens succes og perfektion.
  • Syndebukken (også kaldet det sorte får): Syndebukken er det barn, der påkalder sig de andre familiemedlemmers vrede og grusomhed, i nogle tilfælde bliver mobbet eller får skylden for ting, der går galt, eller bliver straffet eller tugtet uforholdsmæssigt hårdt.
  • Maskotten eller narren: Ligesom klassens klovn bruger familiens nar humor til at aflede opmærksomheden fra de underliggende spændinger. Humoren fungerer som et skjold mod det ubehag, der lurer under overfladen.
  • Det fortabte barn (eller det usynlige barn): Det fortabte barn glider yndefuldt rundt i periferien og undgår rampelyset. Barnet navigerer i familiedynamikken ved at træde i baggrunden i håb om ikke at forstyrre den delikate balance.
  • Det muliggørende barn (eller omsorgspersonen): "Redder"-barnet bliver ofte gjort til forælder og kan forventes at påtage sig omsorgs- og andre roller, enten i forældrenes tjeneste, eller fordi forældrene ikke træder til. Det kan ske, hvis en forælder lever med afhængighed.

Guldbarnet er den foretrukne søskende, som bliver rost og idealiseret af forældrene, mens det sorte får bliver marginaliseret og får skylden for familiens problemer.

Sådan heler du fra en barndom som sort får
Hvis du genkender dig selv som et sort får, kan du arbejde dig igennem dit barndomstraume ved at heale dit indre barn. Dybest set betyder det, at du rækker tilbage til dit yngre jeg og tilbyder det venlighed.

"Tænk på det som en øvelse," siger Durvasula.

"Du kan forestille dig dig selv eller endda finde et billede af dig selv frem og tale til billedet. Derefter takker du dit barn for at have været stærk på trods af isolation eller kritik, og lader barnet vide, at det er sikkert nu, at det er godt, venligt og nok."

Reflektér samtidig over de styrker, du har fået ud af at være et sort får, siger Durvasula. Måske har du i kraft af rollen som det sorte får fået mulighed for at distancere dig fra et problematisk familiesystem og dyrke dine egne interesser, selv om din familie ikke støttede dem.

Kilde: Huffington Post

Powerkurser Rosie

Psykisk vold briller annonce

Positiv kommunikation annonce

Womenomics annonce

Stereotyper annonce

Facebook site . annonce

Pengepsykologi og partnervold annonce

Presseklip annonce