IT-branchen har brug for opgør med mandsdomineret kultur

Hver fjerde kvinde finder it-branchen mindre attraktiv for kvinder end andre brancher, viser ny undersøgelse. Der er brug for at gøre op med de gamle fordomme, vurderer HR-direktør

13. marts 2024

Når du går ind ad døren til virksomhedens it-afdeling, vil du stort set altid møde mange flere mænd end kvinder, der skal hjælpe dig med dette og hint, eller som kan give gode råd om cybersikkerheden.

Sådan har det altid været, og noget tyder ifølge en ny undersøgelse fra Voxmeter på, at det også kommer til at være det billede, der vil tegne sig i de kommende år. For selvom branchen i er kendt for god løn, gode vilkår og udviklingsmuligheder, så er der langt mellem de kvinder, der satser på at gøre karriere inden for it.

Voxmeter har foretaget undersøgelsen blandt 1.000 kvinder fra 18-65 år, for fiber- og netværksvirksomheden GlobalConnect. De tørre tal viser, at 26 procent, at det er mindre attraktivt for kvinder at arbejde i it-branchen i forhold til andre brancher. For kvinder mellem 18-34 år er andelen oppe på 29 procent.

”Vi har et alvorligt problem som branche og samfund, når it-branchen er langt nede på kvinders lister over karrieremuligheder. Dels fordi branchen har akut mangel på hænder, der forsinker digitale udviklingsprojekter. Samtidig er større diversitet afgørende for, at vi får de bedste digitale løsninger i alt fra supermarkedet til sygehuse,” siger Annette Otto, HR-direktør i GlobalConnect.

Ser vi nærmere på de produkter, der udvikles i branchen, og dem, der udvikler dem, støder vi på et andet problem, der er en følge af den meget skæve kønsfordeling i branchen.

Enfoldige og usunde udviklingsmiljøer
Spørger man Curt Kjærsgaard Raavig, næstformand i PROSA – forbundet af It-professionelle, er det nemlig et problem, at langt de meste it udvikles af mænd.

“Det betyder, at dem, der udvikler konstruktionskompetencerne i it, primært er mænd, og udover at det kan bidrage til enfoldige og usunde arbejdsmiljøer, så kan det også bidrage til bias i it-udvikling. Lidt forsimplet sat op betyder det, at it bliver udviklet af mænd til mænd,” siger han.

Powerkurser Rosie

Psykisk vold briller annonce

Positiv kommunikation annonce

Womenomics annonce

Stereotyper annonce

Facebook site . annonce

Pengepsykologi og partnervold annonce

Presseklip annonce