Tag ansvar for dig selv og vink farvel til offerrollen

Hvis din dagligdag er et liv på vulkaner i et parforhold, præget af ubehagelige spændinger, så lever du måske i et psykisk voldeligt parforhold. Du fortjener bedre, så derfor kan du med fordel beslutte dig for at tage ansvar for dig selv - og gøre op med offerrollen

Hvis du tror, at alt er godt, blot fordi din partner ikke slår dig, kan du godt tro om igen. Det kan nemlig være, at du er udsat for psykisk vold, fordi din partner nedgør dig, møder dig med tavshed eller sender dig kølige blikke.

Ifølge den amerikanske psykolog og tv-guru Dr. Phil kan psykisk vold have katastrofale konsekvenser både for din fysiske og psykiske sundhed, også selv om det kan være svært at sætte en finger på, hvad der egentlig er galt i dit parforhold.

Hvis du er udsat for psykisk vold, kan du ifølge Dr. Phil opleve, at din partner:

  • bruger økonomisk magt til at kontrollere dig.
  • truer med at forlade dig.
  • skræmmer dig med sit blik, sine bevægelser eller handlinger.
  • smadrer ting.
  • styrer dig ved at nedgøre dig og give dig skylden for jeres problemer.
  • ikke tager dine bekymringer alvorligt.
  • bliver ved med at kritisere dig, sætte ubehagelige labels på dig eller råbe ad dig.
  • er ubehagelig over for dig, når I er alene sammen, men skifter til at være charmerende, når I er sammen med andre mennesker.
  • ydmyger dig ude eller hjemme.
  • undlader at rose dig, vise dig anerkendelse og give dig kærlighed for at straffe dig.

Det kan du selv gøre
Hvis du kan genkende punkterne oven for fra dit eget liv, er det ifølge Dr. Phil nødvendigt, at du selv tager ansvar for, at du har medvirket til, at jeres forhold har udviklet sig til at være så utrygt.

Det er dit ansvar at skabe forandring. Det kan du ifølge den amerikanske tv-psykolog gøre ved at fortælle din partner, at hans eller hendes opførsel er uacceptabel. Samtidig må du vide, at dine handlinger taler højere end dine ord. Derfor må du mobilisere det mod, der skal, for at du kan forandre din egen adfærd samtidig med, at du gør det klart for din partner, at du er fast besluttet på, at du ikke længere vil finde dig i at blive udsat for urimelig kritik, nedgørelser og trusler.

Ifølge Dr. Phil er det en dårlig investering at tie og samtykke for husfredens skyld. Fred for enhver pris er ikke virkelig fred. Der er altid mulighed for at genforhandle et parforhold. Derfor skal du gøre det klart for din partner, at du er fast besluttet på, at du ikke vil blive i forholdet, hvis den psykiske vold fortsætter. Ud fra dette afsæt kan du begynde at forhandle med din partner om, hvordan jeres liv sammen skal være fremover.

Hvis det lykkes for dig at få din partner i tale og skabe forandringer, er det ifølge Dr. Phil nødvendigt, at du også fremadrettet passer godt på med ikke at falde tilbage i offerrollen.

Kilde: DrPhil.com

Powerkurser Rosie

Psykisk vold briller annonce

Positiv kommunikation annonce

Womenomics annonce

Stereotyper annonce

Facebook site . annonce

Pengepsykologi og partnervold annonce

Presseklip annonce