Han er good looking, charmerende udadtil og synes at have styr på sit liv, men bag hjemmets fire vægge opfører han sig som en vaskeægte hustyran. Årsag: Han har behov for kontrol
Psykisk vold efterlader ikke blå mærker på kroppen, da volden kommer til udtryk ved hjælp af redskaber som kontrol, manipulation, stalking og ydmygelser. Sådan lyder det fra Mette Elgaard, der er psykolog hos Mødrehjælpen. I en temaartikel i Alt for Damerne gør hun opmærksom på, at den psykiske vold skubber balancen så meget i et forhold, at den ene part ender med manglende selvværd, en påvirket realitetsopfattelse og handlingslammelse:
”I et ligeværdigt parforhold kan man sagtens skændes og diskutere, men basalt set er forholdet bygget på gensidig tillid, tryghed og det, at man ønsker hinanden det bedste. Men når der er tale om psykisk vold, devaluerer den ene part den anden med det formål at få kontrol, hvilket betyder, at magtbalancen bliver skæv”, siger hun og understreget, at der er tale om en glidende overgang med mange grænsetilfælde.
Behovet for kontrol
Forsøget på at få kontrol kan både være bevidst og ubevidst, og det kan ifølge Mette Elgaard antage mange former:
”Det kan være, at ens partner straffer en ved at gå i ugevis og være iskold. Det kan være, at man bliver kaldt fladpattet og fed. Det kan være, at man bliver latterliggjort, når man er ude. Det kan være, at man ikke selv må bestemme, hvilket tøj man vil have på. Det kan være overdreven jalousi.”
Mette Elgaard påpeger, at det sker i alle samfundslag:
”Vi har altså en del veluddannede kvinder med mænd, som tjener rigtig mange penge, og som bor i store huse i Nordsjælland, der kommer til at os for at få hjælp. Nogle af dem har lidt i årevis, før de kommer, siger hun til Alt for Damerne.
Charmerende facade
”Mange af de her mænd er jo good looking, charmerende udadtil og synes at have styr på deres liv”, fortæller Mette Elgaard. Og til at starte med, er alt tilsyneladende også godt, og kvinderne bliver tæppebombet med opmærksomhed. Det, der så typisk sker, er, at volden udvikler sig i det små, og samværet begynder at veksle mellem ømhed og vold, hvilket øger forvirringen og usikkerheden.
Hos Mødrehjælpen mener man, at det er de færreste par, der kan hjælpes:
”90 procent af de tilfælde, vi har med at gøre, kan ikke hjælpes med parterapi. De mennesker, der udøver psykisk vold, har simpelthen oftest en personlighed, hvor de har behov for at have magt over et andet menneske”, siger Elgaard, der mener, at det gælder om at komme ud af et psykisk voldeligt parforhold så hurtigt som muligt:
”Selv om der også er kærlighed i forholdet, så er min erfaring, at kærligheden med tiden bliver mindre og mindre og den psykiske vold større og større.”
Alt for Damerne
Er du også gift med en hustyran - af Jo Brand
Nr. 11, den 13. marts 2014, side 82-86
Læs flere artikler om psykisk vold på Powerkvindernes site: PsykiskVold.dk >>