Enhver kan blive forblændet af en narcissist

PSYKISK VOLD: Mange mænd og kvinder, der er psykisk eller fysisk voldelige over for deres partner, har stærke narcissistiske træk. Sådan lyder det fra den amerikanske terapeut og forfatter Karyl McBride i et radiointerview fra Australien

”Et menneske med en narcissistisk personlighedsforstyrrelse er ikke i stand til at udvise empati og leve sig ind i andre menneskers følelser”.

Det fastslår den amerikanske terapeut Karyl McBride, som er forfatter til bogen ””Will I Ever Be Free of You? How to Navigate a High-Conflict Divorce from a Narcissist, and Heal Your Family". Bogen udkommer på dansk på Powerpress i 2017.

I et australsk radiointerview påpeger McBride, at narcissisten har tendens til at give andre mennesker skylden, når noget går galt, i stedet for selv at tage ansvar.

”Et menneske med mange narcissistiske træk kan være charmerende, og det er grunden til, at narcissisten er i stand til at dupere andre. Enhver kan blive forblændet af en narcissist, fordi narcissisten har så meget fokus på at præsentere sig fra sin bedste side.”

Vold i parforholdet
Begrebet 'narcissisme' bliver ofte misforstået, fordi mange af os tænker, at en narcissist er et menneske, der er selvoptaget, og som poster en masse selfies og praler på de sociale medier og i sociale sammenhænge. Imidlertid kan vi ifølge Karyl McBride være ret ligeglade med, hvor mange selfies andre mennesker lægger ud:

”Narcissisme er først et problem, når personen sårer andre mennesker ved ikke at være i stand til at udvise omsorg”, fastslår McBride, som fortæller, at narcissister ofte er blevet forsømt i barndommen samtidig med, at deres følelser ikke er blevet taget alvorligt.

”Mennesker, der er voldelige over for deres partner, er ofte narcissistiske. De mennesker, der ikke undskylder, og som ikke føler, at de gør noget forkert, selv om de krænker deres partner, kan have en følelse af berettigelse. De føler, at det er i deres gode ret til at såre andre.”

Ifølge McBride har mange af de mænd og kvinder, der er voldelige over for deres partner, stærke narcissistiske træk:

”Inderst inde har mennesker med narcissistiske træk et dårligt selvværd. De afskyer sig selv, men de er ikke i kontakt med deres egne følelser. Deres forsvarsmekanisme bliver at opføre sig grandiøst. De kan nærmest virke bipolare, fordi de svinger mellem at føle sig betydningsfulde og føle sig deprimerede. ”

Charmerende i starten
I begyndelsen af et forhold til en narcissist er det hele ifølge Karyl McBride næsten for godt til at være sandt:

”Narcissisten er charmerende og spændende og fejer benene væk under dig. Når I så har været sammen et stykke tid, begynder de narcissistiske træk af vise sig. Den narcissistiske partner er ikke følelsesmæssigt tæt, og når der kommer børn, opstår der problemer.”

Hvis den ene forældre ikke er narcissistisk, vil han eller hun ifølge McBride være følelsesmæssigt opmærksom på barnets behov. Når det sker, vil den narcissistiske partner føle sig forsømt og overset.

”I den situation kan parforholdet begynde at udvikle sig i en voldelig retning med psykisk, verbal, fysisk eller andre typer af vold.”

Spejlinger
Eftersom en narcissist ikke er i stand til at bearbejde sine egne følelser, spejler han eller hun dem ifølge McBride over på sin partner.

”Projektion er forvirrende både som partner og som barn af en narcissist. En narcissist benytter også manipulation som teknik. Det kan blandt andet være ved at påføre skyld. Hvis en narcissist ikke får sin vilje, kan han eller hun begynde at moppe sin partner.”

Efterhånden begynder både partneren og børnene at tro på, at det, narcissisten siger, er sandt. De føler, at de aldrig vil være i stand til at leve op til de forventninger, som narcissisten har til dem om konstant at imødekomme hans eller hendes behov for beundring. Mange partnere til narcissister giver ifølge Karyl McBride sig selv skylden og skammer sig over den måde, de lever på i deres parforhold.

Mange grader af narcissisme
”Det er vigtigt at erkende, at der findes mange grader af narcissime”, påpeger Karyl McBride.

”Skalaen starter med ganske få træk og slutter med en egentlig narcissistisk personlighedsforstyrrelse. Hvis din partner har mange narcissistiske træk, er det svært at behandle”. I den situation skal du selv tage stilling til, om du vil leve i et voldeligt parforhold:

”Det kan være meget svært at komme ud af at forhold til en narcissist. For det første er det udmattende at leve sammen med en narcissist, der har brug for beundring. For det andet frygter narcissisten at blive forladt. Hvis partneren forsøger at forlade narcissisten, vil han eller hun gøre alt, for at undgå det. Det kan være ved at true med at tage børnene, true med at skade dig eller ved at trække dig i retten, indtil dit liv ligger i økonomisk ruin.”

Retssalen som teaterscene
”En narcissist vil gerne mødes i retten, for retten er den teaterscene, hvor narcissisten kan fremvise sin grandiositet. For narcissisten gælder det om at vinde, så han eller hun er ikke så interesseret i mediation og kompromisser”, påpeger Karyl McBride.

”Narcissisten ønsker at vinde og finder ofte en hård hund af en advokat.”

McBride anbefaler ikke, at mennesker på egen hånd giver partneren en diagnose:

”Det er bedre blot at beskrive opførslen, og hvordan denne opførsel påvirker hele familien”, lyder det fra den amerikanske terapeut, som mener, at der er behov for, at retssystemet bliver bedre til at spotte narcissisten.

Sådan slipper du fri
Der er ifølge Karyl McBride fem skridt til at komme ud af et forhold til en narcissist, og de skridt beskriver hun sin bog.

Første skridt er at erkende, at din partner har narcissistiske træk, så du ikke bliver ved med at gå rundt og håbe på bedre tider. Dernæst er der sorgprocessen, og tredje skridt er, at du skal adskille dig psykologisk fra din partner. Som partner til en narcissist skal du ikke give din partner magt til at trykke på knapper hos dig.

”I stedet skal du arbejde på at styrke dig selv. Mange oplever, at de mister sig selv i et parforhold til en narcissist", lyder det fra McBride.

For det fjerde skal du kommunikere klart, stå fast på dine egne meninger og sætte klare grænser. Femte og sidste step går ud på at bryde den følelsesmæssige arv, fokusere på egne forældreevner og samtidig undgå at tiltrække flere narcissister. McBride påpeger, at mennesker, der kommer fra narcissistiske familier, har større risiko for at tiltrække en narcissist.

Undgå narcissister fremover
”Den bedste metode til at undgå at bliver partner med en narcissist er tilbringe nogle år sammen”, vurderer Karyl McBride.

”Hvis du oplever, at det primært er dig, er yder i forholdet, er det et rødt flag. I stedet for at tænke ’kan denne person lide mig’, skal du tænke: ”Hvordan har jeg det? Hvordan føles det for mig?”

 

Powerkurser Rosie

Psykisk vold briller annonce

Positiv kommunikation annonce

Womenomics annonce

Stereotyper annonce

Facebook site . annonce

Pengepsykologi og partnervold annonce

Presseklip annonce