Film om psykisk vold i parforholdet, på jobbet, mellem venner og mellem søskende

Den mexicanske filminstruktør Emma Balcázar har skabt en ny film om psykisk vold. Filmen viser, hvordan den usynlige vold kan udspille sig i parforholdet, på jobbet, mellem venner og mellem søskende

Emma Balcazar psykisk vold

Foto: Toby B. Hjorth

”Mange af mine veninder har levet med psykisk vold i hverdagen, og jeg har også selv haft en kæreste, der har gjort mig utryg. Det har inspireret mig til at lave en film om psykisk vold.”

Sådan lyder det fra Emma Balcázar, der er uddannet filminstruktør fra Den Danske Filmskole. Hun har instrueret flere kortfilm, som har deltaget i internationale konkurrencer. Til daglig arbejder hun på Statens Scene Kunstskole som underviser, men bag kulisserne har hun selv prøvet, hvor barskt det er at have partnervold tæt inde på livet:

”Jeg blev udsat for psykisk vold af min danske kæreste, og jeg oplevede det sådan, at jeg aldrig rigtig følte mig tryg, når han var i nærheden. Han kom med mange ironiske og sarkastiske bemærkninger og jokede med, at jeg var ’perker’, fordi jeg er mørk. Som udlænding i Danmark kan det være rigtig svært at forstå den danske ironi, så jeg tænkte ved mig selv, at han sikkert ikke mente det så slemt, som det føltes”, fortæller Emma Balcázar. Hun har haft succes i karrieren, selv om hun havde nogle svære år sammen med ekskæresten. I 2012 blev Emma Balcázars film TRO, HÅB OG SEX nomineret til en Robert. Du kan se hende film om psykisk vold her: Se filmen her >>

Han virkede så perfekt
”Det, som var uhyggeligt for mig at opleve, var, at min kæreste nærmest var to forskellige personer. Udadtil var han charmerende, flink og rar, men når vi var alene sammen, følte jeg mig bange og utryg”, fortæller Emma Balcázar.

”Han havde et godt job, og mine veninder kiggede tvivlende på mig, når jeg fortalte, hvor grov han kunne være over for mig under fire øjne. De kunne slet ikke forestille sig, at den pæne mand kunne opføre sig sådan. Derfor følte jeg mig egentlig meget alene om mine oplevelser. Faktisk havde jeg tit den tanke, at det måske var mig selv, der var noget galt med, siden jeg havde det så dårligt. Det var også det, han fortalte mig”, siger Emma Balcázar.

En aften i gode venners lag fik imidlertid Emma Balcázar til at overveje, om det virkelig var hende, der var for nærtagende og så syner:

”En dag da min kæreste og jeg var inviteret ud til middag, sad han højlydt og kommenterede mit udseende og talte nedladende til mig. Pludselig afbrød hans bedste ven ham og sagde henvendt til ham, at han fik det direkte dårligt over at være vidne til, at jeg på den måde blev udsat for mobning og nedladende bemærkninger. Efter den middag begyndte det at gå op for mig, at der var noget rivende galt i vores forhold. Med tiden blev min kærestes sarkastiske bemærkninger værre og værre og udviklede sig til hån og provokationer.”

”Du er tyk og grim”
”Min ekskæreste kritiserede mit udseende og mente, at jeg var tyk. Det var jeg også, men han gjorde det værre ved hele tiden at hetze mig. Han sagde, at jeg lugtede og skubbede mig væk. Han kunne også finde på at spørge, hvorfor han dog skulle høre på, hvad jeg havde at sige. Han gik buer uden om mig for at signalere, hvor afskyelig han mente, at jeg var. En dag, hvor jeg kom hjem fra arbejde, lugtede der rigtig dårligt i entreen, og jeg spurgte, om det mon var køkkenaffaldet, der lugtede. Han kiggede på mig og sagde, at det var mig, der stank, og at jeg virkelig skulle tage at få mig et bad”, fortæller Emma Balcázar.

”Eftersom jeg i hans optik var så tyk og grim, følte han, at han kunne tillade sig at behandle mig som det værste skidt. Jeg vidste godt, at han ikke havde ret til det, men jeg var så ødelagt, at jeg havde svært ved at sætte mig op imod ham. Han var heller ikke ked af at lyve, hvis det var det letteste for ham”, fortæller Emma Balcázar, som havde nogle barske år sammen med ekskæresten.

”Selv om jeg havde forfærdeligt, havde jeg alligevel en tro på, at det hele nok skulle blive godt igen. I mit stille sind fandt jeg forklaringer på og undskyldninger for hans opførsel. Jeg tænkte, at han måske havde en depression, siden han var så humørsyg. Jeg troede, at det ville kunne fixes. Sådan havde jeg det indtil den dag, hvor jeg fandt ud af, at jeg rent faktisk var offer for psykisk vold.”

Volden blev hverdag
”Jeg havde ikke nogen anelse om, at jeg var udsat for psykisk vold, for volden blev hurtigt hverdag for mig, og jeg vænnede mig til at blive dårligt behandlet. Efterhånden begyndte jeg at udvikle symptomer på angst. Jeg havde det helt forfærdeligt, og derfor sendte min læge mig til behandling i en angstgruppe. Det var under dette forløb, at en af psykologerne gjorde det klart for mig, at min angst var en reaktion på, at jeg levede i et voldeligt parforhold”, fortæller Emma Balcázar.

”I min angstgruppe var der en kvinde, som var vokset op med en meget dominerende og psykisk voldelig far. Hun gav udtryk for, at hun ikke kunne forstå, hvorfor hendes mor var blevet sammen med faderen, når han var så barsk over for hende og børnene. Pludselig kiggede kvinden direkte over på mig og spurgte, om jeg mon kunne forklare hende det, for jeg blev jo også sammen med en mand, der ikke var god ved mig. Det var virkelig en aha-oplevelse, da en fremmed kvinde så tydeligt så mit liv udefra.”

Emma Balcázar fortæller, at hun har været igennem mange psykologsamtaler og har deltaget i flere selvhjælpsgrupper for at samle stumperne af sig selv op fra gulvet og finde sin indre styrke og tro på fremtiden:

”Mit selvværd og min selvtillid hang i laser, da jeg omsider forlod min kæreste. I dag har jeg det godt igen, og har lært at sætte klare grænser, når jeg møder uretfærdigheder. Det har vi alle brug for at lære, hvis vi ikke har lært det fra barnsben”, påpeger Emma Balcázar.

”Jeg opfatter mig selv som en stærk kvinde, men der er ikke nogen tvivl om, at jeg har noget med i min bagage fra barndommen, hvor jeg ikke har lært at mærke mine egne grænser. Hvis jeg havde stolet på min egen intuition, havde jeg sat mig op imod min kæreste, når han hånede mig og kaldte mig både tyk og grim.”

Volden foregår alle steder
”Fra selvhjælpsgrupperne ved jeg, at rigtig mange ressourcestærke kvinder lever i psykisk voldelige forhold. Det kan være kvinder i høje stillinger, som bliver udsat for psykiske overgreb bag hjemmets fire vægge. Disse kvinder kan bag facaden leve som nervevrag, og jeg håber, at jeg med min film kan få flere til at få øjnene op for, hvor uhyggelig og skadelig psykisk vold er”, siger Emma Balcázar.

”Den psykiske vold foregår alle steder i samfundet. Det er ikke kun i parforhold, at vi ser den. Derfor viser min nye film også, hvordan en kok begår psykiske overgreb på sin lærling, hvordan en ung mand mangler empati for sin ven, og hvordan to søstre indgår i et magtspil, som går ud over den ene søsters tro på sig selv”, fortæller Emma Balcázar, som stadig den dag i dag bruger energi på at slikke sine sår:

”På et tidspunkt efter at min kæreste og jeg var gået fra hinanden, kontaktede jeg hans tidligere kæreste. Det blev virkelig en øjenåbner for mig, for hun fortalte, at hun havde nøjagtig de samme oplevelser med ham. Hun havde det så dårligt, at hun ikke efterfølgende havde turdet lukke en ny mand ind i sit liv. Det var en barsk historie, men for mig var den vigtig, for nu følte jeg mig ikke længere så alene med mine oplevelser. Der var en anden kvinde, som kunne bekræfte, at det, jeg havde oplevet, ikke bare var en ond drøm”, siger Emma Balcázar og tilføjer:

”Årene sammen med min ekskæreste er tabte år, som jeg aldrig får igen, og jeg håber, at jeg i det mindste kan bruge mine egne erfaringer og min råstyrke til at få andre kvinder – og også gerne mænd – til at få øjnene op for, hvis de lever i et psykisk voldeligt parforhold. De fleste af voldsudsatte ved nemlig ikke, hvad det er der sker, for de har vænnet sig til at blive dårligt behandlet – måske allerede fra barnsben. For dem er det hverdag.”

I mit hjemland bliver psykisk vold straffet
”En af mine veninder i Mexico har været udsat for psykisk vold. Da hun anmeldte volden til politiet, blev voldsmanden fængslet, mens hun fik tilkendt en erstatning og 40 timers psykologhjælp. Dette står i skærende kontrast til Danmark, hvor det stort set er umuligt at anmelde psykisk vold”, påpeger Emma Balcázar.

”Den psykiske vold giver ikke mærker, og det danske retssystem er ikke indstillet på at screene og teste voldsudøvere og voldsofre. Det har en høj pris for mange voldsudsatte og deres børn, at vi som samfund ignorerer den psykiske vold. Min mexicanske veninde er i dag et helt nyt menneske, efter at hun har fået de 40 timers psykologhjælp. Hun har fået genopbygget sit selvværd, som nærmest var totalsmadret efter mange års intensiv mobning og trusler fra partnerens side”, fortæller Emma Balcázar.

”I Mexico hersker der en machokultur, og jeg tænker, at det er derfor, domstolene er effektive til at gribe ind, når der er tale om psykisk vold. I Mexico luller systemet sig ikke ind i en lyserød forestilling om, at det nok ikke er så slemt. Alt for mange mexicanske kvinder lever i voldelige forhold. For at komme volden til livs, skal både voldsmanden og den voldsramte kvinde have professionel hjælp. Sådan burde det også være i Danmark.”

Et liv som single
”Jeg har ingen kæreste, for jeg føler mig ikke tryg ved at have en mand så tæt på mig. Jeg har masser af gode venner, og jeg er kommet rigtig langt, men i dag – flere år efter, at jeg var udsat for psykisk vold - kæmper jeg stadig med at vise tillid til mænd med kærestepotentiale”, vurderer Emma Balcázar og fortsætter:

”Jeg er dybt taknemmelig for, at jeg har fået så meget støtte fra min arbejdsplads til at lave min film om psykisk vold. Under redigeringen sagde vores klipper til mig: ’Hvor er det bare hårdt at klippe filmen sammen’, og jeg kunne se, at han virkelig mente det. Jeg kender mange, der har været udsat for psykisk vold, og jeg håber, at min film kan være en øjenåbner. Alt for mange kvinder og mænd kæmper en ulige kamp mod en psykisk voldelige partner både i hjemmet, i statsforvaltninger og i retssale. Mange kvinder fortæller enslydende historier om den charmerende mand, der kan sno de professionelle om sin lillefinger”, siger Emma Balcázar.

”Det er virkelig uhyggeligt, for det danske retssystem er slet ikke gearet til at hjælpe mennesker, der har fået smadret deres selvværd af et menneske, der gentagne gange har overskredet deres grænser. Alt for mange kvinder og mænd bliver i psykisk voldelige parforhold, fordi de skammer sig. Det er ikke særlig prestigefuldt at være udsat for vold. Jeg håber, at min film kan bidrage til, at flere voldsramte kvinder og mænd tør sige højt, hvad det er der sker bag hjemmets fire vægge. På den måde kan vi bryde tabuet.”

Emma Balcázar er overbevist om, at mange voldelige partnere ikke selv kan se, hvor skadelig deres opførsel er:

”De er ikke i stand til at se, at de rent faktisk er i færd med at nedbryde et andet menneske med deres hån og kritik. Derfor er der brug for nye hjælpemuligheder i Danmark både til voldsudøver og offer. Begge har brug for hjælp, og det gælder specielt, hvis de to har børn sammen, som også lider under den psykiske vold” påpeger Emma Balcázar.

”Jeg er glad for, at jeg er ude på den anden side, og med min film føler jeg, at jeg har formået at vende en sort periode i mit liv til noget kreativt - noget, der forhåbentlig kan hjælpe andre i samme situation.”

Se filmen her >>

Læs mere om psykisk vold på Powerkvindernes site: PsykiskVold.dk >>

Køb bogen 'ELSKER DU EN TYRAN?' i Power-Shoppen.dk >>

Powerkurser Rosie

Psykisk vold briller annonce

Positiv kommunikation annonce

Womenomics annonce

Stereotyper annonce

Facebook site . annonce

Pengepsykologi og partnervold annonce

Presseklip annonce