5 sikre tegn på at du er udsat for psykisk vold

Ifølge den amerikanske psykoterapeut og forfatter Abby Rodmann er der fem sikre tegn på, at dit parforhold er giftigt. I et psykisk voldeligt parforhold bliver der gradvist skruet op for volden, og som frøen i gryden, risikerer du at vænne dig til den dårlige behandling, til du bliver kogt

 

Det kan være svært at erkende, hvis dit parforhold er giftigt, for den psykiske vold kommer snigende: Gradvist vænner du dig til den dårlige behandling og utrygheden, som bliver hverdag for dig.

Det er ligesom historien om frøen: Hvis du smider en frø i kogende vand, springer den lynhurtigt op af gryden. Det samme ville du have gjort, hvis din partner havde opført sig forfærdeligt overfor dig på jeres første date. Du ville ikke have ladet forholdet udvikle sig.

Hvis en frø bliver lagt i koldt vand i gryden, og vandet langsomt bliver bragt i kog, opdager den ikke, at den er godt på vej til at blive kogt. Det samme sker i et psykisk voldeligt forhold: Utrygheden, truslerne, kritikken og afvisningerne tager gradvist til i styrke, og du begynder måske stille og roligt at tro, at det er din egen skyld, at I har fået det så dårligt sammen. 

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du lever i et psykisk voldeligt forhold, kan den amerikanske psykoterapeut og forfatter Abby Rodmann hjælpe dig et godt stykke på vej. Hun beskriver i Huffington Post fem sikre tegn på, at du er udsat for psykisk vold. Hvis du kan genkende tegnene fra dit eget liv, er der ifølge Rodmann god grund til at tage dem alvorligt: Dit liv er for dyrebart til, at et andet menneske skal have lov til at behandle dig dårligt - blot fordi han eller hun har det svært med sig selv:

1) Opbakning versus nedrakning: Deler du dine drømme og fremtidsplaner med din partner? Hvis nej – hvordan kan det så være? Er det, fordi du bliver mødt med fnys og spydige bemærkninger, når du begejstret fortæller om dine projekter? I sunde parforhold bakker de to partnere hinanden op, og de lytter til hinanden med respekt, også selv om de ikke nødvendigvis er enige om alt. En ikke-voldelig partner er glad på dine vegne, når det går dig godt. Hvis du lever sammen med en partner, der ikke er glad på dine vegne, skal du være på vagt.

2) Beundring versus kritik: Har du oplevet, at venner, familie og kolleger roser din nye kjole, dit vægttab eller dit seneste blogindlæg? Samtidig er der én person, som ikke klapper i sine hænder, når det går dig godt, og det er det menneske, der burde være den første til at heppe på dig. Den psykisk voldelige partner er mest af alt interesseret i at trække dig ned og holde dig nede. Han eller hun ønsker ikke, at du skal få for meget vind i sejlene, for hvis din selvtillid vokser, går det måske op for dig, at dit liv vil være bedre uden ham eller hende. Derfor foretrækker din psykisk voldelige partner at møde dig med kritik frem for beundring.

3) Empati versus ligegyldighed: Når du er ked af det eller har problemer i dit liv, er det dejligt med en skulder at græde ud ved. Din psykisk voldelige partner bruger imidlertid ikke meget energi på at trøste dig, for han har brug for at fokus er på ham – eller hende. På den måde kan din partner bevare kontrollen og få dig til at føle dig ligegyldig. Du skal vide, at en kærlig partner er der for dig. Han eller hun vil altid være ked af det på dine vegne, hvis livet er svært. Hvis din partner ikke støtter dig, når du oplever modgang, skal du være på vagt.

4) Balance versus kaos: Alle parforhold er turbulente fra tid til anden. Det er stort set umuligt at leve sammen i et parforhold, uden at der opstår uenigheder og misforståelser. I sunde parforhold vil de to partnere i fællesskab bringe forholdet tilbage på rette spor og løse problemerne. De stræber efter fred i parforholdet, fordi det er bedste for dem begge to. I et psykisk voldeligt forhold er der kaos. Her hersker der kun sjældent fred, ro og harmoni. Hvis dit parforhold konstant virker kaotisk og så meget ude af balance, at det udmatter dig, er det på tide, at du tager forholdet op til overvejelse.

5) Ansvarlighed versus skyld: Hvis du får skylden for stort set alt, hvad der går galt i jeres forhold, er der grund til at være på vagt. Hvis din partner finder stribevis af fejl hos dig uden selv at påtage sig et ansvar, er der grund til bekymring. En psykisk voldelig partner kan ikke se sin egen rolle, og derfor fører det intet godt med sig at indlede et skænderi. En psykisk voldelig partner lægger ansvaret for livets skuffelser over på dig, og derfor ender du som skydeskive.

Kilde: HuffintonPost.com

Powerkurser Rosie

Psykisk vold briller annonce

Positiv kommunikation annonce

Womenomics annonce

Stereotyper annonce

Facebook site . annonce

Pengepsykologi og partnervold annonce

Presseklip annonce