Pas på med hvilke mennesker, du lukker ind i dit liv

Det er dig, der beslutter, hvilke mennesker du vil have tæt inde på livet. Luk kun de mennesker ind, som er kærlige, venlige, betænksomme og omsorgsfulde. Hold resten på afstand og lad dem blive uden for havelågen. Sådan lyder rådet fra forfatteren til bogen 'The Gaslight Effekt', dr. Robin Stern

haven dreamstime xs 73276221

Hvis du har mennesker tæt inde på livet, som er kritiske, fordømmende, kontrollerende eller humørsyge, lever du et liv på vulkaner. Derfor er det ifølge forfatteren til bogen ’The Gaslight Effect’ - dr. Robin Stern - nødvendigt, at du bevidst beslutter, hvilke mennesker, du viser fortrolighed og inviterer inden for i dit liv. I sin bog har Roberts Stern en lille 5-trins-øvelse, som kan inspirere dig til at tænke over, hvilke mennesker, du lukker ind - og hvad de hver især bringer dig af glæder og sorger:

  1. Forestil dig at du bor i et skønt hus, der er omhegnet af et smukt stakit. Brug et øjeblik på at forestille dig, hvordan huset ser ud: Hvordan er entreen, værelserne, møblerne? Forestil dig stakittet. Hvad er det lavet af? Hvor højt er det? Du skal forestille dig, at stakittet er så stærkt, at det er umuligt for udefrakommende at bryde ind i din have.
  2. Nu skal du finde lågen, som de mennesker, der skal besøge dig, går igennem for at komme ind i din have. Du skal erkende, at det er dig alene, der bestemmer hvilke mennesker, der får lov til at gå igennem lågen og ind i dit hus. Det er dig – og kun dig – der afgør, hvem der er velkommen og hvem, der ikke er. Du kan invitere alle de mennesker indenfor, som du har lyst til, og du er samtidig i din gode ret til at lade være med at lukke mennesker ind gennem lågen, som får dig til at føle dig dårligt tilpas. Du behøver ikke engang forklare dem, hvorfor de ikke er velkomne i din have og i dit hus. Prøv at fornemme, hvordan det føles at have den power, at du selv bestemmer, hvem du vil lukke ind. Forestil dig ansigterne på de mennesker, du har lyst til at lukke ind – og forestil dig også ansigterne på de mennesker, du gerne vil holde uden for lågen. Mærk din power som portvagt i dit eget liv.
  3. Prøv nu at forestille dig, at du kun åbner lågen for mennesker, der taler venligt til dig, og som tager hensyn til dine følelser. Forestil dig også, at du kan sende de mennesker ud af din have, som behandler dig dårligt eller sår tvivl om din personlige dømmekraft og dit menneskeværd. Disse mennesker får først lov til at komme tilbage igen, hvis de ændrer deres opførsel og behandler dig omsorgsfuldt. (Det kan være, at du bliver træt af mennesker, der skiftevis afviser dig og viser dig respekt. Måske vil du beslutte, at sådanne mennesker slet ikke skal ind i din have og dit hus – heller ikke selv om de ind imellem er gode mod dig og opfører sig tåleligt).
  4. Bliv ved med at forestille dig dit hus, væggene og lågen i mindst 15 minutter. Giv dig selv tid til at forestille dig, hvilke mennesker der gerne vil ind gennem lågen, og hvilke mennesker, du gerne selv vil invitere indenfor. Forestil dig reaktionerne, når du siger ’ja’ eller ’nej’ til mennesker, der gerne vil ind. Forestil dig reaktionen hos de mennesker du har accepteret og de mennesker, du har afvist ved lågen. Hvordan har du det selv med deres reaktioner?
  5. Når de 15 minutter er gået, kan du – hvis du har lyst – bruge et par minutter på at skrive ned, hvad du har lært af denne øvelse. Husk, at du altid kan bruge billedet af dit hus som et harmonisk sted - en fredelig oase, som altid er der for dig - og hvor du er portvagt.

Kilde: The Gaslight Effekt

Powerkurser Rosie

Psykisk vold briller annonce

Positiv kommunikation annonce

Womenomics annonce

Stereotyper annonce

Facebook site . annonce

Pengepsykologi og partnervold annonce

Presseklip annonce