10 benspænd: Sådan påvirker lavt selvværd dit kærlighedsliv

Hvis du ikke selv synes, at du er værdifuld, hvordan kan du så tro, at din partner vil sætte pris på dig? Sådan lyder spørgsmålet fra psykolog Suzanne Lachmann på sitet Psychology Today. Find ud af, hvordan dit selvværd har indflydelse på dit valg af partner og dit kærlighedsliv

Selvtillid dreamstime xs 24591418

Lavt selvværd gør det vanskeligt at have et autentisk og ligeværdigt parforhold. Det lave selvværd kan få dig til at teste eller sabotere ethvert parforhold. Det gælder også parforhold med gode udviklingsmuligheder. Lavt selvværd kan samtidig betyde, at du stiller dig tilfreds med et usundt parforhold, hvor du bliver behandlet lige så dårligt, som du tænker om dig selv. Suzanne Lachmann skitserer på sin blog på Psychology Today 10 måder, som lavt selvværd kan spænde ben for et sundt parforhold.

1. Du drømmer om prinsen
Du fantaserer om, at en prins vil redde dig, så I sammen kan leve lykkeligt til jeres dages ende. Drømmen kan udspringe af, at du føler dig svigtet af din far, og at du giver dig selv skylden for det. Nu drømmer du om, at din perfekte far redder dig i form af prinsen fra eventyret. Der findes prinser, men hvis du ikke hviler i dig selv og føler, at du er god nok, kan ingen prins redde dig. Du vil ubevidst sabotere dit parforhold.

2. Du tester din partner
Du tror ikke rigtig på, at din partner virkelig elsker dig. Derfor skal du hele tiden teste hans kærlighed. Din egen usikkerhed styrer dine følelser og handlinger. Du tror ikke selv på, at du er værd at elske, og derfor søger du at bevise, at din partner ikke elsker dig. Det kan komme så vidt, at du saboterer forholdet, så din partner vælger at forlade dig. Det bekræfter din egen teori om, at han ikke elskede dig.

3. Du er altid på vagt
Hvis dine forældre var igennem en smertefuld skilsmisse eller bedrog hinanden, har du måske svært ved selv at stole på din partner.Selv om du måske ikke er bevidst om det, er du på vagt. Du tøver eller er bange for at elske. Derfor vælger du at forlade din partner, før han forlader dig. Det kan også være, at du kun delvist forpligter dig til forholdet. Du er bange for at blive bedraget, også selv om din partner ikke giver dig grund til at have denne frygt.

4. Du er en overlever
På trods af lavt selvværd er du en sand overlevere. På trods af din bagage går du efter at skabe positive og sunde parforhold. Hvis du er en overlever, kan det skyldes, at der har været en person i dit liv som har rådgivet og støttet dig, så du har fået gå-på-mod til ikke at lade dit dårlige selvværd begrænse dig. Den indstilling kan bane vejen til et sundt forhold.

5. Du kæmper for kærligheden
Hvis du har lavt selvværd, kan du have en oplevelse af, at du skal kæmpe for alt. Du føler ikke selv, at du er værd at elske, og derfor føler du, at du skal gøre dig fortjent til kærlighed. Du tror, at du skal yde, før du kan nyde. Derfor arbejder du hårdt for at få forholdet til at fungere, hvilket kan være en voldsom oplevelse for din partner – og en mere intens oplevelse, end han er klar til.

6. Du søger økonomisk tryghed
Hvis du søger økonomisk tryghed i dit parforhold, er du villig til at opgive håbet om en autentisk relation til din partner. Behovet for økonomisk tryghed kan få dig til at forsøge at fange dit bytte ved at lokke med et smukt ydre eller med sex, mens du skjuler, at du inderst inde har det dårligt med dig selv. Jagten på økonomisk tryghed adskiller sig fra fantasien om at blive reddet af en prins, fordi det ikke er den romantiske drøm, men ønsket om økonomisk tryghed, der motiverer dig. Du betaler en pris følelsesmæssigt for den økonomiske tryghed.

7. Du opsøger utryghed
Eftersom du er vant til situationer, som skaber lavt selvværd – at blive forladt, bedraget m.v. – opsøger du relationer, hvor du får mulighed for at genopleve den velkendte utryghed. Hvis utrygheden ikke er til stede, skaber du den måske selv. Hvis dit parforhold føles for trygt, begynder du måske at kede dig eller miste interessen. Du er så vant til at arbejde for at sikre ustabile forhold, at du rent faktisk opsøger den type forhold. Samtidig forsøger du selv at skabe utryghed i dine relationer.

8. Du går på kompromis med dig selv
Du er villig til at tage hvem-som-helst, der viser dig interesse. Du accepter måske ligefrem dårlig opførsel fra din partners side, fordi du føler dig heldig, fordi du overhovedet har en partner. Dette selv om du ikke er lykkelig.

9. Du er bange for nærhed
Hvis du ikke er vokset op med nærhed, kan intimitet med din partner få dig til at føle dig dårligt tilpas. Du kan blive skræmt, efterhånden som I kommer tættere på hinanden, fordi nærhed og autencitet føles så fremmed og uægte. I stedet for at opsøge nærheden begynder du måske at trække dig følelsesmæssigt og lukke ned seksuelt.

10. Du er mistroisk
Det kan være svært for dig at forestille dig – og troo på, at du er i stand til at indgå i et sundt parforhold. For at beskytte dig selv, forventer du at blive ført bag lyset, også selv om din partner er ærlig. Det skader jeres forhold. Det, at du ikke stoler på din partner, kan føre til, at han begynder at lyve, for han bliver allerede straffet, selv om han er uskyldig. Denne reaktion fra hans side, bekræfter dig i, at du ikke kan stole på ham.

Kilde: PsychologyToday.com

Powerkurser Rosie

Psykisk vold briller annonce

Positiv kommunikation annonce

Womenomics annonce

Stereotyper annonce

Facebook site . annonce

Pengepsykologi og partnervold annonce

Presseklip annonce