Test om du har tabt dit hjerte til en psykopat

Alle parforhold byder på udfordringer og strabadser, men hvis du har tabt dit hjerte til en psykopatisk partner, kan du godt opgive drømmen om en happy ending

Det er helt almindeligt med op- og nedture i et parforhold, men hvis din partner har psykopatiske træk, er dine chancer for en happy ending stort set lig nul. Spørgsmålet er så, hvordan du kan vide, om din partner er psykopatisk og hvilke advarselstegn, der skal få dig til at løbe skrigende bort. Det giver neuropsykologen Rhonda Freeman sit bud på i et blogindlæg på PsychologyToday.com.

Ifølge Freeman kan din partners adfærd indikere, at du er involveret med en giftig og muligvis farlig partner. Psykopati er den populære betegnelse for en personlighedsforstyrrelse, og mennesker med psykopatiske træk har nogle adfærdsmønstre, der viser, at de:

Hvert eneste af disse punkter er ifølge Rhonda Freeman i stand til at bremse udviklingen af et trygt og modent forhold.

Psykopaten tænker sort-hvidt
Mange psykopater har ifølge Rhonda Freeman en tendens til at filtrere information via et meget basalt system. I psykopatens verden er der:

Den psykopatiske partner tæller altid point - uanset hvor ubetydelig situationen er - for i det psykopatiske univers gælder det om at være på toppen. Derfor har psykopater en tendens til at rangordne mennesker.

Psykopatens tvedelte opfattelse af verden har den konsekvens, at han eller hun skader andre mennesker følelsesmæssigt, økonomisk eller fysisk. Det sort-hvide verdensbillede er forvirrende for mennesker, som sætter flere facetter på følelseslivet.

Et afstumpet følelsesliv
Ifølge Rhonda Freeman er det stort set umuligt at ændre en psykopats verdensanskuelse. Mange mennesker med psykopati er intolerante: De fryser dig ude, giver dig skylden og giver udtryk for had, overlegenhed, vrede og arrogance. De fører dig bag lyset og manipulerer med dig. Deres formål er at udslette fjenden – ikke nødvendigvis fysisk – men måske via ydmygelse og social udstødelse.

Ofte vil du opleve, at en psykopatisk partner i starten af jeres forhold er væsensforskellig fra den person, du står overfor i slutningen af jeres forhold. Mange mennesker, der har været udsat for psykopatens overgreb, kan ifølge Rhonda Freeman ikke undgå at stille sig selv spørgsmålet: ’Hvad blev der af den fantastiske mand – eller kvinde? Jeg forelskede mig i et menneske, som var gavmildt, kærligt og viste mig respekt.’

Sådan kommer du videre
Mange mennesker, der har haft en psykopatisk partner, beskriver, hvordan forholdet i starten var både intenst og behageligt. Det føltes godt eller måske ligefrem fantastisk. Ifølge Rhonda Freeman beskriver mange tre generelle stadier af forholdet: I starten føler du sig idealiseret, dernæst føler du dig devalueret, og til sidst føler du dig afvist. Hvis din partner er psykopatisk, er det ifølge Rhonda Freeman nødvendigt, at du:

Rhonda Freeman gør opmærksom på, at det ikke altid er let at komme videre, når det menneske, du elskede af hele dit hjerte, viser mørke personlighedstræk. Men det er muligt at finde dig selv igen og få fred og glæde tilbage i dit liv.

Kilde:PsychologyToday.com

KØB BOGEN: