6 'gode' grunde til at blive i et dårligt parforhold

Du er tit ulykkelig sammen med din partner - og alligevel vælger du at blive. Det kan der være flere psykologiske grunde til

Mange mennesker vælger at holde sammen i tykt og tyndt – også selv om de lever som hund og kat - eller alt for ofte er ulykkelige sammen. Ifølge den amerikanske ekspert i socialpsykologi Madeleine A Fugère, kan der være flere grunde til, at vi vælger at blive i et parforhold, der ikke er tilfredsstillende for os:

  1. Vi kan være tilfredse med et utilfredsstillende parforhold: Hvis dit selvværd ikke er i top, er der risiko for, at du sænker dine standarder og dermed dine forventninger til dit parforhold. Du stiller dig med andre ord tilfreds med et forhold, der ikke er godt for dig, fordi du et eller andet sted ikke føler, at du fortjener bedre. Dette kan føre til et yderligere fald i dit selvværd, når forholdet slutter. Specielt kvinder, som i barndommen har været udsat for psykisk vold eller andre former for overgreb, har tendens til at være mere tilfredse med dårlige parforhold end andre kvinder. De lader sig med andre ord nøje.

  2. Vi ændrer vores prioriteringer: Selv om du ikke får opfyldt dine behov i dit parforhold, tager du alligevel solbrillerne på og fokuserer på din partners positive egenskaber. Samtidig nedtoner du måske betydningen af partnerens dårlige egenskaber. Hvis din partner eksempelvis er ’gavmild’, men ikke ’omsorgsfuld’ kan du ændre dine prioriteringer, så du værdsætter hans gavmildhed og ser gennem fingre med, at han ikke er omsorgsfuld.

  3. Vi kan kun få øje på dårlige alternativer til det dårlige forhold: Hvis du befinder dig i et dårligt parforhold, overvejer du måske dine mulige alternativer. Det kan være, at du overvejer at forlade din partner og leve alene. Hvis du har svært ved at få øje på bedre alternativer, kan dette få dig til at blive i et dårligt forhold. Her kan økonomien også spille ind, idet kvinder, der er økonomisk uafhængige af deres partner, ser flere muligheder for at afslutte et dårligt parforhold. Det samme gælder kvinder, der ser gunstige muligheder for at møde en ny partner.

  4. Vi bliver manipuleret til at tro, at vi ikke formår at gå: Hvis din partner er opmærksom på, at du ønsker at forlade forholdet, kan der ske det, at han eller hun forsøger at manipulere dig til at blive. Det kan ske ved at nedgøre dig, true dig eller kritisere dig, så du mister troen på dig selv og dine muligheder. Psykisk og fysisk partnervold er med til at fastholde kvinder i dårlige forhold, fordi kvinden føler, at hun ikke har de ressourcer, der skal til for at bryde ud af forholdet.

  5. Vi har investeret massivt i forholdet: Hvis du og din partner har børn sammen og et fælles hjem, er det sværere at træffe beslutningen om at gå – også selv om du er ulykkelig. Mange af os bliver ved med at investere i forholdet – også selv om det ikke er det bedste for os.

  6. Vi elsker stadig vores partner: Stærke positive og negative følelser omkring din partner kan godt eksistere side om side. Selv om du godt ved, at din partner ikke er god for dig, kan du godt stadig elske ham eller hende.

    Kilde: PsychologyToday.com

 

Powerkurser Rosie

Psykisk vold briller annonce

Positiv kommunikation annonce

Womenomics annonce

Stereotyper annonce

Facebook site . annonce

Pengepsykologi og partnervold annonce

Presseklip annonce