Spild ikke din energi på at klistre en psykopat-diagnose på din partner

Mange kvinder, der er udsat for psykisk vold, er optagede af at diagnosticere deres partner: Er han mon narcissist eller psykopat, eller lider han af en anden form for personlighedsforstyrrelse? Imidlertid kan du bruge din tid og dine kræfter bedre ved at fokusere på dig selv - og hvad du kan gøre

Hvis du er udsat for psykisk vold og måske i mange år har levet sammen med en partner, der har gjort dig utryg, er det ikke underligt, hvis du på et tidspunkt begynder at overveje, om der mon er noget rivende galt med ham eller hende. Ifølge coach og terapeut Christian Carl Christiansen har mange ofre for psykisk vold travlt med at sætte en diagnose på partneren:

”Dette er dybt forståeligt, for hvis du lever sammen med et menneske, der tit og ofte opfører sig uforståeligt, kan det være lidt af en øjenåbner at få fingre i noget faglitteratur om de forskellige typer af personlighedsforstyrrelser.”

Christian Carl Christiansens firma Svære-nære.dk er specialiseret i at yde støtte til mennesker, som er nære pårørende til personer med ”svære” personligheds træk og/eller - forstyrrelser. Ifølge Christian Carl Christiansen har narcissister, psykopater, mennesker med borderline og en såkaldt histrionisk personlighedsforstyrrelse ofte en del til fælles:

”Disse personlighedsforstyrrelser hører ind under de såkaldte ’Cluster B’-personlighedsforstyrrelser. Fælles for dem er, at det er meget svært at være i en tæt relation med et menneske, der har af en af disse forstyrrelser.”

De færreste bliver diagnosticeret
Selv om det kan være fristende at forsøge at diagnosticere sin partner, er det ifølge Christian Carl Christiansen skønne spildte kræfter, og etisk forkert.

”Når vi for eksempel taler om narcissister eller psykopater, er det typisk mennesker, som ikke selv mener, at de har noget problem. Hvis din partner har en af disse personlighedsforstyrrelser, er det derfor stort set umuligt at få ham eller hende trukket med til lægen eller i terapi. Sandsynligheden for at du kan hjælpe din partner er derfor meget lav.”

Samtidig er der mange mennesker med en personlighedsforstyrrelse, som ikke kun har én, men faktisk en kombination af flere diagnoser. Derfor er det ifølge Christian Carl Christiansen umuligt for en kvinde at vurdere, om partneren har en klinisk diagnose som personlighedsforstyrret.

”Kun specielt uddannede psykologer eller psykiatere har den faglighed, der skal til for at stille diagnoser. Før der kan stilles en diagnose må patienten igennem et grundigt udredningsforløb og sidde ansigt til ansigt med psykiateren.”

Research – i forsøget på at forstå
Alt for mange ofre for psykisk vold investerer ifølge Christian Carl Christiansen endeløse mængder af tanker, grublerier og opmærksomhed på at forstå, hvad det egentlig er, der sker i deres parforhold:

”Det er fuldt forståeligt, for som mennesker har vi brug for at forstå den verden, vi lever i. Imidlertid har vi ikke brug for at slynge om os med diagnoser. Vi kan i stedet skyde genvej til en større forståelse ved at fokusere på selve adfærden og stille spørgsmålet: Har min partner dominerende, kontrollerende og manipulerende personlighedstræk og adfærd?”

Hvis svaret er ’ja’, ved vi som mennesker allerede mere end rigeligt”, fastslår Christian Carl Christiansen.

”Du behøver ikke at vide, at din partner har en bestemt personlighedsforstyrrelse. Det er derimod vigtigt, at du indser, hvis han eller hun er dominerende, kontrollerende eller manipulerende. Hvis det er tilfældet, er det bedste for dig at bruge dine få resterende kræfter på at vurdere, hvordan du selv skal forholde dig til, at din partner har disse personlighedstræk. Du kan nemlig ikke lave din partner om”, påpeger terapeuten og tilføjer, at det er skønne spildte kræfter at forsøge.

”Hvis du fik mistanke om, at din partner led af sukkersyge, ville det give mening at undersøge symptomerne på nettet og sende ham eller hende til læge. I den situation ville I have en fælles interesse i at identificere og kurere lidelsen. Sådan er det ikke med en personlighedsforstyrrelse. Typisk vil din partner ingen interesse have i, at du har konkret viden om hans lidelse, og hyppigt vil han ingen konkret motivation have for at ændre på sig selv eller mønstret i jeres forhold.

Det er derfor, du skal passe godt på dig selv i stedet at have fokus på din partner. Det er nemlig dig, der bliver ramt af adfærden og udsat for den psykiske vold.”

Del ikke dine teorier med din partner
Der er ifølge Christian Carl Christiansen en fejltagelse, som mange mennesker begår, når de tror, at de har fundet ud af, at deres partner lider af en personlighedsforstyrrelse:

”Pludselig giver det hele mening. Der er orden i kaos, og derfor virker det naturligt at fortælle partneren, at du nu har en teori om, hvad der er galt med ham eller hende. Det er en virkelig dårlig ide, for du risikerer at få en meget voldsom reaktion.”

I stedet kan du ifølge coachen og terapeuten med fordel vinde tid, så du selv kan finde ud af, hvordan du skal forholde dig til den nye viden, du er kommet i besiddelse af:

”Det er nemlig dig, der skal finde ud af, hvad du vil ændre på, når du først har indset, at du ikke kan lave din partner om. Det er dig selv, der skal ændre noget. Det giver ikke i sig selv positive resultater at ”diagnosticere” eller afsløre din partner, og forestille sig at så bliver alt godt – tværtimod”, fastslår Christian Carls Christiansen og tilføjer:

”Det er virkelig useriøst at kaste om sig med diagnoser, hvis du ikke har den fornødne uddannelse, og din partner ikke har været igennem et professionelt udredningsforløb. Det vil typisk blive opfattet som en svaghed hos dig selv, hvis du går rundt og peger fingre af andre. Det er langt stærkere, hvis du bliver på din egen banehalvdel og beslutter, hvad du selv aktivt kan gøre for at få det liv, du ønsker for dig selv og dine børn.”

Læs mere om Christian Carl Christiansen >>

Powerkurser Rosie

Psykisk vold briller annonce

Positiv kommunikation annonce

Womenomics annonce

Stereotyper annonce

Facebook site . annonce

Pengepsykologi og partnervold annonce

Presseklip annonce