Vi håber alle, at vores forældre er de ideelle rollemodeller, som elsker os, er der for os og behandler os med respekt. Desværre er det ikke altid tilfældet. Nogle børn vokser op med mødre og fædre, som skader børnene ved systematisk at udsætte dem for hårde ord, fordømmelse, kritik, nedladende bemærkninger, ironi og sarkasme. Psykisk voldelige forældre kan også finde på at ignorere børnene, mobbe dem eller fryse dem ude, hvis de ikke makker ret.
Ifølge Ask Elklit, der er professor ved Videnscenter for Psykotraumatologi ved Syddansk Universitet, er psykisk vold langt mere udbredt, end vi går rundt og tror. Mange af de mennesker, der som voksne er udsat for psykisk partnervold, har ifølge Elklit været udsat for psykiske eller fysiske overgreb allerede i barndommen, og disse overgreb kan finde sted både i strandvejsvillaen og i det sociale boligbyggeri. Det kan ifølge professoren være en udfordring for børn og unge at tage et opgør med forældrene, fordi børn typisk er loyale over for deres forældre selv i familier med fysisk vold, seksuel udnyttelse eller misbrug.
”Men undersøgelser viser, at mange voksne børn bryder med deres forældre, fordi forældrene bliver ved med at overskride børnenes grænser højt op i alderen.”
Derfor bryder mange med forældrene
En Gallupundersøgelse, der er gennemført for Berlingske i 2013 dokumenterer, at mere end hver femte dansker helt eller delvist har brudt kontakten til deres forældre, eller også overvejer de at gøre det. Blandt dem, der på et tidspunkt har slået hånden af forældrene, har hver tredje ikke siden genoptaget kontakten.
”Hvis du som barn har været udsat for at blive devalueret systematisk af dine forældre og stadig bliver det som voksen, så kommer bruddet. Når vi ser på tallene i Danmark, er der virkelig mange voksne børn, som vælger at slå hånden af deres forældre.”
Når den psykiske vold er din normalitet
Hvis du som ung eller voksen ikke har erkendt, at du er vokset op med psykisk vold, er volden en normalitet for dig. Derfor risikerer du ifølge Ask Elklit at bringe dine barndomsoplevelser videre ind i dit voksenliv og gentage familiemønsteret. Det er Elklits vurdering, at det kan være rigtig svært for den enkelte at bryde dette mønster:
”For de fleste mennesker er det en lang proces at gøre op med psykisk vold i opvæksten. Det kræver et opgør og en erkendelse af, at du er vokset op i en giftig og usund atmosfære. Hvis du som voksen ikke har lagt afstand til det og forlangt, at dine forældre skal behandle dig ordentligt, risikerer du meget let at møde en partner, der er lige så psykisk voldelig, som dine forældre er - eller var.”
Ask Elklit gør samtidig opmærksom på, at der også er forskel på psykisk voldelige familier, og at det også har betydning, om det kun er den ene eller begge forældre, der krænker børnene:
”Hvis det både er mor og far, der er psykisk voldelige, er det et stort bjerg at stå over for. Hvis den ene forælder er sød og støttende, mens det ”kun” er den ene, der er psykisk voldelig, er det lettere at opnå en erkendelse af den psykiske vold og gøre op med den. Der er også familier, hvor det kun er det ene barn, der er udsat for psykisk vold, mens de andre går fri.”
Skader på sjælen
Det er de færreste voksne, der erkender, hvis de lever i et psykisk voldeligt forhold, for hvis psykisk vold er din virkelighed allerede fra barnsben, er du ifølge Ask Elklit vant til at leve af ”smuler”:
”Du fortolker måske selv det mindste smil fra din partner som et udtryk for kærlighed. Det kan også være, at du oplever din partners hårde kritik af eksempelvis dit udseende som et udtryk for omsorg, fordi kritikken fortæller dig, at han er engageret i forholdet og interesserer sig for, hvordan du ser ud.”
Samtidig påpeger Elklit, at den psykiske vold ikke giver blå mærker, hvilket gør det endnu sværere for den voldsudsatte kvinde eller mand at erkende, at han eller hun lever i et voldeligt parforhold. Derfor er det nødvendigt at være opmærksom på tegn på psykisk vold.
Tegn du skal være opmærksom på
”Psykisk vold mod børn kan bestå af verbale og følelsesmæssige overgreb så som vedvarende kritik, ydmygelse, nedgøring og skældud, eller hvis barnet bliver isoleret, ignoreret eller afvist”, fortæller den amerikanske psykoterapeut Mayra Mendez på sitet bustle.com. Hun gør opmærksom på, at psykisk vold i barndommen skader barnets selvværd og psykologiske udvikling.
Forældre er kun mennesker, og det betyder, at forældre også har fejl. Nogle forældre har imidlertid dybere psykologiske problemer, som påvirker, hvordan de behandler deres børn. Hvis du har et anstrengt forhold til dine forældre, kan disse 11 tegn ifølge Mendez give dig nogle pejlemærker til at vurdere, om dine forældre har udsat dig for - eller måske stadig udsætter dig for - psykisk vold:
Kilder: PsykiskVold.dk og Bustle.com