Derfor er det så let at blive forført af en narcissist

Narcissisten forguder dig og sætter dig op på en piedestal. Derfor kan det være svært at gennemskue, at den partner, du har forelsket dig i, først og fremmest spiller teater for at få opfyldt sine egne behov

 Piedestal dreamstime s 23747170

Betegnelsen narcissist bliver ofte brugt om mennesker, der er selvoptagede, men det er også en personlighedsforstyrrelse. Hvis din partner har mange narcissistiske træk, skal du passe rigtig godt på dig selv. Hvis man har en narcissistisk personlighedsforstyrrelse, føler man nemlig, at man er noget helt specielt, og at man derfor har krav på at blive behandlet bedre end andre.

Narcissisten er ifølge netpsykiater.dk meget optaget af rigdom og berømmelse og bliver vred, hvis omgivelserne er kritiske eller står i vejen for hans eller hendes planer. Han eller hun betragter sig selv som en, der naturligt skal være i centrum, og samtidig har narcissisten svært ved at sætte sig ind i andre menneskers situation. Det flotte visitkort, den rigtige adresse og den smarte bil betyder meget for narcissisten, som lægger stor vægt på det ydre, men bag facaden gemmer der sig en dyb usikkerhed og tomhedsfølelse.

I det internationale diagnosesystem, ICD 10, som vi bruger i Danmark, findes narcissistisk personlighedsforstyrrelse ikke. I stedet bruges diagnosen ’anden type personlighedsforstyrrelse’. I USA derimod er narcissistisk personlighedsforstyrrelse en selvstændig diagnose.

Forført med charme
Narcissisten kan ved første øjekast fremstå som den perfekte partner, og derfor er der mange – både kvinder og mænd – som er kommet galt afsted efter at have tabt hjertet til et menneske med en narcissistisk personlighedsforstyrrelse. En af disse er den amerikanske blogger og forfatter Peg Streep:

”Et af de spørgsmål, jeg stillede mig selv igen og igen, specielt under min langvarige skilsmisse, var, hvordan det kunne ske for mig, at jeg havde valgt sådan et menneske som partner, og hvorfor jeg ikke gennemskuede, hvem han var.”

Ifølge Peg Streep var der mange advarselslamper, som hun ikke havde været tilstrækkeligt opmærksom på fra starten, og på psychologytoday.com forsøger hun at samle brikkerne og forklare, hvorfor en narcissist er i stand til at forblænde både sin partner og omverdenen:

  1. Narcissisten virker selvsikker og stærk i sin fremtoning, og disse kvaliteter er attraktive. Mange narcissister ser godt ud og er i god fysisk form samtidig med, at de udstråler succes. En tysk undersøgelse viser, at mænd med narcissistiske træk er bedre end andre til at slå benene væk under kvinder.
  2. Narcissisten virker imødekommende. Han eller hun taler ikke nødvendigvis om sig selv hele tiden, men er alligevel i stand til at manipulere og få sin vilje gennemtrumfet i hverdagen. Det kan eksempelvis være, at I vælger den restaurant, han eller hun foretrækker, selv om du har foreslået en anden. Mange narcissister ser sig selv om gode og hjælpsomme mennesker og formår også at spille den rolle over for omverdenen. Ved den mindste konflikt vil narcissisten imidlertid vende sig imod dig. Der kan godt gå tid, før du gennemskuer dette mønster.
  3. Narcissisten sætter dig op på en piedestal. I starten af jeres forhold vil du føle dig forgudet. Narcissisten føler sig helt speciel, og ser også dig som speciel, for ellers ville han eller hun ikke være sammen med dig. Det handler imidlertid ikke om dig, for uanset hvor fantastisk du er, har du fejl ligesom alle andre mennesker. Du befinder dig på piedestalen, fordi narcissisten har brug for dig som sit trofæ.
  4. Narcissisten forfører dig med en romance, der mest af alt minder om en tur i rutchebanen. Jeres op- og nedture virker som passion, men der er tale om iscenesættelse fra narcissistens side. Du bliver forført, fordi turene op og ned er som taget ud af et manuskript til en romantisk film, hvor de to elskende går så grueligt meget igennem, før de til sidst lever lykkeligt til deres dages ende. Du kan komme til at forveksle utryghed og forvirring med passion.
  5. Narcissisten er en god elsker – i hvert fald rent teknisk. Den følelsesmæssige nærhed er han eller hun imidlertid mindre god til, hvilket på sigt vil gøre jeres kærlighedsliv mindre intimt og mere overfladisk.
  6. Narcissisten ved, hvordan han eller hun skal spille sine kort. Når et ærligt og omsorgsfuldt menneske er oppe imod en person, som er villig til at lyve og manipulere og som dybest set er ligeglad med dig, har du ikke en chance. Narcissisten kan godt have positive følelser for dig, men de er overfladiske, da alt dybest set handler om at få opfyldt hans eller hendes egne behov.

Ifølge Peg Streep er det individuelt, hvor hurtigt vi hver især er i stand til at gennemskue en narcissist. Nogle trækker sig hurtigt ud af forholdet, mens andre kæmper mange år i et fortvivlet håb om en happy ending.

Kilder: Psychologytoday.com og netpsykiater.dk

TAG TESTEN: 50 tegn på at din partner er narcissistisk

Powerkurser Rosie

Psykisk vold briller annonce

Positiv kommunikation annonce

Womenomics annonce

Stereotyper annonce

Facebook site . annonce

Pengepsykologi og partnervold annonce

Presseklip annonce