Professor: Psykisk vold kan give dig PTSD

”Undersøgelser viser, at 75 procent af de kvinder, der har været udsat for psykisk vold, lider af PTSD”. Det fortæller professor Ask Elklit i bogen ’Slip fri af psykopatens kløer’

PTSD dreamstime xs 63596881

”Hvis du har været udsat for psykisk vold, kan du opleve flashbacks af det voldsomme, du har oplevet.” Sådan lyder det fra professor Ask Elklit i bogen ’Slip fri af psykopatens kløer’, der er skrevet af Gitte Lindholt. Ask Elklit er professor ved Videnscenter for Psykotraumatologi ved Syddansk Universitet. Videnscenteret har landets største ekspertise inden for postraumatisk belastningsreaktion (PTSD), og ifølge professoren kan psykisk vold gøre alvorlig skade:

”Du er blevet ydmyget, slået eller blevet enormt bange for et eller andet. Og det er traumer, som opleves igen og igen. Når du sidder og arbejder, kan du ikke koncentrere dig, fordi du sidder og tænker på et eller andet, der er sket. I nogle situationer får du måske flashback, når du er sammen med andre. Du går et eller andet sted hen, og så er det som om, du er tilbage i en forfærdelig eller oprindelig situation. Du er hele tiden på vagt, fordi du vil undgå gentagelser.”

Koncentrationsbesvær
”Det stjæler rigtig meget energi fra kroppen og fra psyken, at du hele tiden skal passe på. Det betyder, at du får koncentrationsproblemer, sover dårligere og bliver mere irritabel. Når du er i underskud af energi, kan du udvikle en undvigelsesadfærd. Du undgår ting, som minder dig om ydmygelserne og stalkingen.”

Ifølge Ask Elklit trækker mange sig fra ting, som de tidligere kunne lide, for eksempel hobbies, biografture eller aktiviteter, som indebærer kontakt med andre mennesker. Han gør opmærksom på, at forekomsten af PSTD er meget højere for voldsramte end for krigsveteraner:

”Ser man på en gruppe incestofre, som også bliver krænket tidligt, ligger forekomsten også på 75-80 procent. For krigsveteraner er det 10 procent. Voldtægtsofre ligger på omkring 50 procent.”

 

Powerkurser Rosie

Psykisk vold briller annonce

Positiv kommunikation annonce

Womenomics annonce

Stereotyper annonce

Facebook site . annonce

Pengepsykologi og partnervold annonce

Presseklip annonce