Psykiater: "Manglende empati og følelseskulde ses især hos psykopater"

Den unge, svenske journalist Kim Wall har mistet livet, og hendes krop er blevet parteret og begravet i havet. Det kræver udholdenhed og fysisk styrke at partere et lig, og ifølge psykiater Henrik Day Poulsen kræver det også, at gerningsmanden er uden nogen form for empati eller dårlig samvittighed

Psykopat vand

Hun var modig, smuk, ung og succesrig – den svenske journalist Kim Wall, der for nylig mistede livet ombord på en ubåd. Om hun blev dræbt, eller der var tale om en ulykke, står hen i det uvisse, men hendes lig blev parteret og begravet i havet. Det lyder som en uhyggelig gyserfilm på tv, men det er virkeligheden, og derfor stiller mange af os spørgsmålet: Hvilket menneske kan få sig til at partere en ung kvindes krop?

Følelseskulde
Ifølge psykiater Henrik Day Poulsen kræver det både fysisk styrke og udholdenhed at partere et lig:

”Gerningsmanden må være vedholden, kynisk og kunne sætte sig ud over, at han skærer i et menneske. Han skal også kunne tåle at se blod flyde samt at udholde lugten af lig og gammelt blod”, skriver psykiateren i et blogindlæg på b.dk. Udover fysisk styrke kræver det også følelseskulde – en kulde, der ifølge Henrik Day Poulsen især ses hos psykopater:

”Det kræver, at man følelsesmæssigt er meget afstumpet og uden nogen som helst form for empati eller dårlig samvittighed. Visse forbrydere har evnen til at se næsten maskinelt på deres forbrydelse og offer. Man ser ikke en dødsensangst Kim Wall, men derimod en ting, som må tilintetgøres og fjernes. Denne type gerningsmand er i stand til at holde hovedet helt koldt og endda effektivt planlægge at slette sine spor og dermed besværliggøre politiets efterforskning.”

Psykopatens hjerne
”Undersøgelser har vist, at der er en række forskelle mellem psykopaters og normale menneskers hjerne, der kan forklare, at nogle uden problemer kan torturere andre, dræbe og minutiøst slette sine spor”, fortæller Henrik Day Poulsen og gør opmærksom på, at den følelseskolde psykopat slet ikke kan fremkalde de almindelige følelser af moral, empati og frygt, som normale mennesker får, når de sættes i en svær situation.

I visse tilfælde kan psykopater ligefrem opnå nydelse ved deres gerninger. De kan se det hele som en leg, og ofte har de et overdrevet stort selvbillede med narcissistiske træk, som medfører, at de uden skyld og samvittighed retfærdiggør deres handlinger. Ofte har de ifølge psykiateren kun hån til overs for både offeret og de efterladte og ser politiet som latterlige amatører.

”Vejen til at forstå disse afstumpede mennesker er altså, at man ikke tager udgangspunkt i sin egen moral og ordentlighed, men erkender at enkelte mennesker kan agere som monstre og slet ikke ser noget problem heri. Kort sagt: Gem naiviteten væk og se uhyret direkte i øjnene uden frygt eller medlidenhed.”

Kilde: B.dk

Læs også artiklen 'Pæne psykopater kan gøre stor skade på omgivelserne'

Køb bogen 'Slip fri af psykopatens kløer' >>

 

Powerkurser Rosie

Psykisk vold briller annonce

Positiv kommunikation annonce

Womenomics annonce

Stereotyper annonce

Facebook site . annonce

Pengepsykologi og partnervold annonce

Presseklip annonce