Psykolog: Det tager tid at finde sig selv igen efter psykisk vold

Psykisk vold er så nedbrydende for selvværdet, at mange har en oplevelse af at miste sig selv. Sådan lyder det fra psykolog Signe Hegestand, der har specialiseret sig i at styrke kvinder, der har været udsat for psykisk partnervold. Hun er forfatter til bogen 'Psykisk vold - sådan kommer du videre'

Signe Hegestand green

Trusler, nedgøring, kritik, humørsvingninger og personlige angreb. Hvis du har levet i et minefelt med uforudsigelige angreb, ved du, hvor ødelæggende den psykiske vold er. Du risikerer at miste både dit selvværd og din tro på fremtiden.

”Kvinder der har været udsat for psykisk vold skal finde sig selv igen, når de er kommet ud af forholdet. Det er et stort personligt udviklingsarbejde, som ikke er klaret med 10 samtaler hos en psykolog.” Sådan lyder det fra psykolog Signe Hegestand, forfatter til bogen 'Psykisk vold - sådan kommer du videre'. Hun har specialiseret sig i at styrke kvinder, der har været udsat for psykisk vold.

”Psykisk vold er så overset. Volden har alvorlige konsekvenser for offeret, og derfor har vi brug for at skabe større opmærksomhed omkring denne form for vold. Volden er usynlig, og derfor oplever jeg tit, at hverken kvinden eller hendes pårørende er opmærksomme på, hvilket inferno hun lever i sammen med sin partner.”

Psykisk vold skaber forvirring
”Er det bare mig? Er jeg bare for følsom? Har jeg misforstået noget?” Det er ifølge Signe Hegestand spørgsmål, som kvinder – og mænd - stiller sig selv, når de lever sammen med en psykisk voldelig partner.

”Nogle mænd krænker deres partner ved at råbe ’luder’ og ’kælling’, mens andre benytter sig at mere subtile metoder. Det kan være kølige blikke, afvisende eller truende kropssprog eller ganske enkelt manglende interesse for partneren”, fortæller Signe Hegestand. Hun gør opmærksom på, at en kvinde kan tilbringe mange år i et psykisk voldeligt forhold uden at gennemskue, hvad det egentlig er, der foregår:

”Det er så svært at begribe, at der er tale om vold, hvis din partner er rigtig dygtig til at manipulere med dig. Samtidig kan det være endnu mere forvirrende, hvis vennekredsen, familien og kollegerne holder meget af ham. Så står du nemlig helt alene med krænkelserne. Ved fysisk vold bliver du konfronteret med blå mærker på din krop – også selv om du undskylder og bortforklarer volden. Når det gælder psykisk vold kan det tage rigtig lang tid at forstå, hvad det egentlig er, du er udsat for.”

Personlighedsforstyrrelser
Mange af de mænd, der udsætter deres partner for psykiske overgreb, har ifølge Signe Hegestand en karakterafvigelse:

”En mand udsætter ikke sin partner for psykisk vold, med mindre han i en eller anden grad har en personlighedsforstyrrelse. Han kan være velfungerende på jobbet, mens han gradvist nedbryder dig bag hjemmets fire vægge”, fastslår Signe Hegestand. Det er hendes erfaring, at det trods den psykiske vold kan være svært for den enkelte kvinde at forlade partnere:

”Det handler også om kærlighed, for mange af de kvinder, der lever med en psykisk voldelig partner, elsker ham – også selv om han ind imellem gør dem ondt. For mange kvinder er det kærligheden, der får dem til at holde ud sammen med en mand, der ikke er god for dem.”

Drømmen om lykke
Signe Hegestands erfaring er, at mange kvinder klynger sig til drømmen om den lykkelige familie, og derfor ser hun kvinder, som kæmper i årevis for at få forholdet til en psykisk voldelig partner til at fungere:

”Disse kvinder danser på en knivsæg af idealisering og devaluering. Det ene øjeblik kan de føle sig som hans hjertes udkårne, mens de det næste øjeblik kan føle sig fuldstændig værdiløse.”

Det bedste råd fra Signe Hegestand er at trække sig fra et forhold, der i alvorlig grad skifter mellem varmt og koldt:

”Vi har alle sammen krav på at føle os trygge og elskede, og derfor er det nødvendigt at vi passer på os selv – og vælgeren en partner, der grundlæggende vil os det godt og behandler os med respekt. Det tager tid at slikke sårene og opbygge sit selvværd og sin power igen efter at have levet med krænkelser

 Signe Hegestand Bogomslag 500x500

 

Powerkurser Rosie

Psykisk vold briller annonce

Positiv kommunikation annonce

Womenomics annonce

Stereotyper annonce

Facebook site . annonce

Pengepsykologi og partnervold annonce

Presseklip annonce