En narcissistisk ekspartner kan stalke dig i årevis

Hvis din partner har stærke narcissistiske træk, kan det blive en udfordring for dig at bryde ud af forholdet. En narcissistisk partner vil føle sig dybt såret, hvis du går, og det kan resultere i, at du bliver bagtalt og stalket, mens bodelingen trækker i langdrag

Bruddet dreamstime xs 46839592Det kan være ufatteligt svært at forstå, at din ekspartner ikke slipper dig, selv om I forlængst er gået fra hinanden. Måske er det fordi, han eller hun har narcissistiske træk.

Forholdet til en narcissistisk partner starter ofte med gulvvioliner, romantik og champagnebobler, men når euforien har lagt sig, kommer hverdagen. Det er en hverdag, hvor du går fra at blive båret på hænder og fødder til at blive afvist, kritiseret og nedgjort. Kritikken, kulden og nedgøringerne vil indimellem blive afløst af det kærlige blik, som du oprindeligt faldt for. Dette kærlige blik kan få håbet til at blusse op i dig på ny. Det er det kærlige blik, som får dig til at tro og håbe på, at jeres forhold alligevel har en chance og kan blive godt igen.

En del af mønsteret i et psykisk voldeligt forhold er op- og nedturene. Det er vekselvirkningen mellem håb og fortvivlelse. Det er utrygheden og drømmen mixet i samme giftige cocktail.

På et tidspunkt finder du ud af, at det er et mønster, der gentager sig i det uendelige, mens du gradvist mister dig selv og troen på, at du er god nok. Til sidste magter du ikke mere, eller du indser, at I aldrig vil blive lykkelige sammen. Det er nu, du beslutter dig for at bryde ud af forholdet, men det er også nu, du skal være rustet til tænderne. Hvis din ekspartner har stærke narcissistiske træk, vil han eller hun nemlig føle sig hævngerrig, fordi han eller hun føler sig vraget af dig.

Bruddet kan være voldsomt
Den amerikanske psykolog Dr. Ramani har specialiseret sig i narcissisme, og hun gør i en video på YouTube.com opmærksom på, at bruddet fra en narcissistisk partner kan være voldsomt. Det skyldes, at en narcissist dybest set har et meget skrøbeligt ego, som bliver såret, når du forlader ham eller hende. Dette sår kan vække stærke hævnfølelser, hvilket i værste fald kan være farligt for dig. Derfor skal du i forbindelse med et brud først og fremmest vurdere, om du er i fare, for det er netop i det øjeblik, at du forlader din psykisk voldelige partner, at du risikerer at blive udsat for vold og overgreb. Hvis situationen er farlig kan et krisecenter derfor være en nødvendighed.

Hvis din partner ikke er fysisk truende og ikke tidligere har udsat dig for fysisk vold tildligere, anbefaler Dr. Ramani dig at være godt klædt på til kamp. En narcissistisk partner slipper dig ikke nødvendigvis frivilligt, og der er eksempler på skilsmisseprocesser, som trækker ud i årevis. Den narcissistiske ekspartner har brug for hævn og for at stække dine vinger, så du får svært ved at flyve og skabe et nyt liv for dig selv og dine eventuelle børn.

Når du bryder ud af forholdet til en narcissist, risikerer du ifølge Dr. Ramani, at han eller hun vil bagtale dig i rå mængder til mennesker omkring dig. På den måde kan din ekspartner have succes med at vende familiemedlemmer og venner mod dig. Du kan også risikere, at sager omkring bodeling, forældremyndighed og samvær trækker i langdrag med endeløse konflikter, så du må bruge formuer på advokater.

En ulmende vulkan af vrede
Noget af det første, du vil opleve, når du bryder op med en narcissistisk partner, er vrede. Denne vrede kan være skræmmende og voldsom. Samtidig rekrutterer narcissisten mennesker omkring jer og fortæller dem alle mulige forfærdelige historier om dig. Du kan føle, at du er igennem en decideret smædekampagne. Narcissisten har brug for at fremstå som ’den gode part’ i skilsmissen, mens du bliver markedsført som den onde ekskone eller -mand.

Det er Dr. Ramanis erfaring, at en skilsmisse fra en narcissist meget sjældent kan blive klaret med mediation, hvor I finder fælles kompromisser. Ofte får du brug for at hyre en advokat, og det kommer til at koste dig mange penge. Samtidig må du være forberedt på, at en narcissistisk ekspartner vil gøre brug af beskidte kneb og blandt andet flytte rundt på penge, så du også får brug for rådgivning fra økonomiske eksperter, for at få overblik over pengesagerne.

Nogle narcissister vil føre deres hævnfantasier mod dig ud i livet til den bitre ende. Der er tale om en ensporet ambition om at ødelægge dit liv og skade dit omdømme. Du kan endda risikere, at narcissisten kontakter din arbejdsplads for at tale dårligt om dig der til skade for dine job- og karrieremuligheder. Alt dette er psykologisk belastende.

Vær godt forberedt
Dr. Ramani anbefaler altid sine klienter at forberede sig godt, før de forlader en narcissistisk partner. Det handler om at samle de relevante papirer og de genstande, som har affektionsværdi. Det kan være ringen, du har arvet fra din bedstemor eller mapperne med familiefotos.

Til gengæld skal du – hvis I er ude i en skilsmisse – lade alle fælles bodele blive, fordi du ellers risikerer en beskyldning for, at du har fjernet fælles værdigenstande. Hvis du fjerner sådanne genstande, kan det derfor få juridiske konsekvenser for dig. Sørg samtidig for, at du har adgang til penge, så du har nogle på lommen, når du går.

Det er altid svært og sorgfuld at bryde et parforhold op, men hvis din partner er narcissistisk, bliver det mange, mange gange værre. Det er som om, din narcissistiske ekspartner har en vulkan af vrede i sit indre, som han eller hun bliver ved med at trække på. Denne ulmende, glødende vrede kan også komme til at ramme din nye partner.

Samtidig kan du opleve, at din narcissistiske ekspartner meget hurtigt finder en ny. Det betyder imidlertid ikke nødvendigvis, at hans eller hendes angreb på dig stopper. Selv om det nye forhold måske kan bidrage til at sætte et plaster på din ekspartners sårede ego, betyder det ikke nødvendigvis, at han eller hun ophører sit hævntogt mod dig.

Du kan i praksis risikere, at der går flere år, før du omsider bliver fri. Dr. Ramani har set eksemplar på, at hendes klienter op til 25 år efter bruddet har modtaget virkelig forfærdelige sms-beskeder fra deres ekspartner. Derfor skal du søge hjælp og opbakning alt det, den kan trække, og du gør også klogt i at få en henvisning til en psykolog, som kan styrke dig under processen. Vær også forberedt på, at ikke alle mennesker omkring dig forstår, hvad du er igennem. Mennesker, der ikke selv har haft en narcissist tæt inde på livet, kan ofte slet ikke sætte sig ind i, hvad det er, du gennemlever.

Kilde: YouTube.com