Så giftig er psykisk vold for din hjerne, din krop og din sjæl

Hvis du gennem længere tid er udsat for psykisk vold, vil både din hjerne, din krop og din sjæl komme ud af balance. Mens din logiske hjerne kører i ring, taler kroppen og sjælen ærligt til dig: Du har brug for at skabe harmoni i dit liv og drage omsorg for dig selv

wellnes dreamstime xs 75654276Hvis du er udsat for psykisk vold, er du sandsynligvis vant til at lade din logiske hjerne råde, men du skal også lytte til din krop og din sjæl og drage omsorg for dig selv.

Hvis du lever sammen med en partner med narcissistiske træk, vil du komme ud af balance. Sådan lyder det kort og kontant fra Dr. Ramani, som har specialiseret sig i narcissisme.

Populært sagt f**ker en narcissistisk partner med din hjerne: Det ene øjeblik er han eller hun sød, rar, forstående og kærlig. Det næste øjeblik skifter stemningen, og din partner er kold, aggressiv, nedladende, kritisk og anklagende. Samtidig vil en partner med mange narcissistiske træk have en tendens til at manipulere med dig, så du kan føle, at du nærmest er ved at blive skør, opfatter alt forkert – og er et mere eller mindre udueligt og mislykket eksemplar af den menneskelige race.

Din hjerne bliver forvirret
Når du oplever alle din partners mixede signaler og humørskift, begynder din hjerne at finde rationelle forklaringer på dine oplevelser. Hjernen er som en computer, der samler data og informationer. Med disse data producerer hjernen undskyldninger for, hvorfor din partner den ene dag er Guds gave til menneskeheden og den næste dag er helvede på jord.

Ifølge Dr. Ramani forsøger din hjerne at rationalisere og tænke logisk. I din hjerne - eller på din harddisc - er der allerede installeret nogle softwareprogrammer. Det kan eksempelvis være, at du tidligt i livet er blevet programmeret til at være storsindet, så du har let ved at undskylde, bortforklare og tilgive dårlig opførsel. Med dette softwareprogram vil du have en øget tendens til at se gennem fingre med, at din partner - eller andre i dit liv - gør dig ondt. Det samme er tilfældet, hvis du har et program på din harddisc, der fortæller dig, at du for enhver pris skal holde sammen på familien. Med sådan et softwareprogram, vil din hjerne også være tilbøjelig til at tilgive adfærd, som dybest set er helt utilgivelig.

Det er ifølge Dr. Ramani ofte din hjerne, der fastholder dig alt for længe i relationen til en narcissistisk partner eller andre mennesker i dit liv, som udsætter dig for psykisk vold.

Din krop føler smerte
Mens din hjerne fabrikerer forklaringer på det uforklarlige, er din krop ifølge Dr. Ramani ærlig. Din krop fortæller dig nemlig på forskellig vis, at der er noget riv-rav-ruskende galt i dit liv.

Som følge af den psykiske vold kan du blive ramt af alt fra migræne til smerter flere steder i kroppen. Du risikerer også at få nakkespændinger, fordøjelsesproblemer og neurologiske symptomer. I værste tilfælde kan du opleve såkaldt ’autoimmune’ sygdomme, hvor dit immunsystem angriber kroppen.

Din krop reagerer med symptomer, når du er i et giftigt parforhold, men de samme symptomer kan du opleve, hvis du har en chef, en mor, en ven eller en kollega, der er ustabil og overtræder dine personlige grænser. Det er her, du skal finde et nyt softwareprogram til din hjerne, så du ikke bliver i relationer, der ikke er sunde for dig.

Den gode nyhed er ifølge Dr. Ramani, at kroppens smerter aftager og måske helt forsvinder, hvis du sætter grænser og om nødvendigt bryder ud af den giftige relation.

Din sjæl er presset
Den psykiske vold rammer ikke kun hjerne og krop, men også din sjæl eller dit sind. Når du lever under det massive pres, som psykisk vold er, kan din sjæl ikke undgå at reagere. Sjælen mærker tydeligt, at der er ubalance i dit liv, og det forsøger den at fortælle dig via symptomer som:

  • Angst
  • Ligegyldighed
  • Hjælpeløshed
  • Bekymring
  • Tvivl på dig selv
  • Mistet autencitet – en oplevelse af, at du ikke længere ved, hvem du selv er, og hvad du gerne vil i dit liv.

Den eneste måde, du kan få et forhold til en narcissistisk partner til at fungere på, er ifølge Dr. Ramani ved at opgive dele af dig selv som menneske. Hvis du holder fast i din egen autencitet, vil du ikke kunne leve sammen med en narcissist. Du vil ganske enkelt ikke være i stand til at acceptere den behandling, du er udsat for. Her er det igen, at din hjerne kan overtage styringen, så du overhører din sjæl. Din hjerne er på overarbejde, og den spiller dig et puds ved at fortælle dig, at du skal give forholdet en ekstra chance igen, igen og igen.

Mens du igen og igen giver forholdet en ny chance, vokser frygten i dig dag for dag. Dr. Ramani har hørt klienter fortælle, at deres hjerte begynder at pumpe hårdt bare ved lyden af partneren, der parkerer bilen i indkørslen efter arbejde.

Mærk efter, hvordan du har det
Det er på alle måder usundt for dig at være udsat for psykisk vold, og den eneste, der kan tage ansvar for dit liv og dit velvære er dig selv. Derfor er det så nødvendigt, at du tager alle de forskellige symptomer på mistrivsel, som du oplever, alvorligt: I stedet for kun at lytte til din hjerne, som kører i ring, har du brug for at lytte til din krop og til din sjæl, som forsøger at råbe dig op.

Hvis Dr. Ramani skal give dit et godt råd, så er det, at du skal respektere dig selv nok til at lytte til signalerne fra din krop og din sjæl – og ikke kun fra din hjerne.

Det er svært at være sårbar i den verden, vi lever i, hvor alt skal gå hurtigt, og det er let at lade sig distrahere af sociale medier, mad eller shopping. Netflix kan også bruges til at lægge låg på dine følelser, men det er meget bedre for dig, at du slukker for det hele og sætter dig ned og mærker efter, hvordan du har det. Stil også dig selv spørgsmålene: Hvem er jeg? Hvad vil jeg? Har jeg mulighed for at være mig selv og gøre det, jeg vil, i denne giftige relation?

At du stiller dig selv spørgsmålene betyder ikke, at du skal forlade din partner her og nu eller lade dig skille fra din mor, hvis det er hende, der er giftig. Du kan starte med at sætte sunde grænser og beskytte og drage omsorg for dig selv.

Kilde: YouTube.com