Tænk over, hvad du er villig til at gøre for kærlighed

Hvis du har savnet kærlighed og omsorg i din barndom, kan du bære dette savn med dig gennem livet. Du føler måske, at du skal gøre dig fortjent til kærlighed, og at du ikke er værd at elske som den, du er. Det taler psykolog Signe Hegestand om i denne TEDx-talk

Signe TEDx youtubeLørdag den 5. oktober 2019 gik psykolog Signe Hegestand og ni andre topinspirerende talere på scenen på Centralværket i Aarhus til årets store TEDx-event. Nu kan du se Hegestands indlæg på YouTube.com

Det er ikke tilfældigt, at psykologer ofte spørger ind til vores barndom og vores forhold til vores forældre. Mange psykologiske mønstre bliver nemlig etableret i barndommen, og disse mønstre fortsætter resten af livet, hvis vi ikke er opmærksomme på dem og ændrer dem.

I en TEDx-talk fortæller psykolog Signe Hegestand, hvordan hendes barndom har været præget af omsorgssvigt, fordi hendes mor i perioder var indlagt med depression, mens hendes far ikke var tilstrækkeligt nærværende og omsorgsfuld. Han sørgede for mad på bordet, men ikke for at møde sine børns følelser, så de følte sig set, rummet og forstået.

Disse barndomsoplevelser har ført til, at Signe M. Hegestand har følt, at hun skulle gøre sig fortjent til kærlighed. De har betydet, at hun i en stor del af sit voksne liv har ladet sig nøje med krummer af kærlighed i stedet for at mæske sig i en stor, fed Othellolagkage. Hun har i mange år levet i et usundt parforhold præget af psykisk vold.

I dag hjælper Signe M. Hegestand kvinder, som har brug for styrke og indsigt til at vriste sig fri af usunde relationer. Hun er forfatter til bogen ’Psykisk vold – sådan kommer du videre’, og i denne TEDx-talk, som blev afholdet den 5. oktober i Aarhus, kan du høre denne stærke kvinde fortælle om, hvor skadeligt det kan være at gå på kompromis med sig selv for at få krummer af kærlighed, og hvor skadeligt det er, når et parforhold udvikler sig til at være psykisk voldeligt.

TED er en non-profit-organisation, der organiserer events, som har formål at udbrede "idéer, der er værd at sprede". Siden 2006 har foredrag fra konferencerne været frit tilgængelige på internettet.  Talerne er på engelsk - det gælder også Signe Hegestands - og talerne kan streames live. Globalt behandler talerne en stadig bredere række af emner inden for forskning og anvendelse af videnskab og kultur. Hver enkelt taler får op til 18 minutter til at præsentere sine ideer på den mest opfindsomme og engagerende måde. Tidligere talere inkluderer Bill Clinton, Jane Goodall, Malcolm Gladwell, Al Gore, Gordon Brown, Richard Dawkins, Bill Gates, Googles skabere Larry Page og Sergey Brin, Jimmy Wales, såvel som mange Nobelprisvindere.

Signe Hegestand Bogomslag 500x500