Soldater i den amerikanske hær må gerne bære hijab og turban

I den amerikanske hær har det siden 2017 været muligt for soldater at bære religiøs hovedbeklædning. Det gør det muligt for sikher og muslimske kvinder at gøre tjeneste i militæret

Hijab dreamstime xs 34684370Soldater i den amerikanske hær må gerne bære religiøs hovedbeklædning som turban, skæg og hijab. Hovedbeklædningen skal dog være noget mere diskret end på billedet her, idet den skal matche farverne i den relevante uniform.

En 19-årig muslimsk kvinde, der bærer hovedbeklædningen hijab, forlod efter kun fire dage Varde Kaserne, da en hijab ikke er tilladt. Det var ikke sket, hvis hun havde været amerikansk soldat. Siden 2017 har det nemlig været tilladt for amerikanske soldater at bære religiøs hovedbeklædning.

De lempeligere amerikanske regler for uniformering indebærer, at sikher må bære turban og skæg som en del af uniformen. Tilsvarende må muslimske kvinder iføre sig hijab.

Reglerne er ifølge en talsmand for den amerikanske hær indført ud fra et ønske om at respektere retten til religionsfrihed for mennesker, der arbejder i militæret. Samtidig ønsker det amerikanske militær at sikre, at alle kvalificerede soldater får mulighed for at gøre tjeneste.   

Reglerne for uniformering styrker diversiteten i den amerikanske hær, og soldater, der bærer et muslimsk tørklæde, skal bære det under kasketten eller baretten, idet sikkerheden dog kommer først, når der er brug for hjelm eller lignende i krigssituationer. Tørklædet skal samtidig være udført i et ikke-skinnende stof og i farver, der matcher den relevante uniform. Det kan eksempelvis være sort, brun, grøn, gylden eller blå.

Tilsvarende regler har været gældende for soldater i Norge siden 2012.

Den danske forsvarsminister Trine Bramsen (S) mener ikke, at der er grund til at tillade religiøse hovedbeklædninger i Forsvaret.