Sådan får du mod til at vise mennesker tillid efter psykisk vold

Hvis du har været udsat for psykisk vold, risikerer du at miste tilliden både til dig selv og andre mennesker. Det skriver psykolog Signe Hegestand, som her gør sig tanker om, hvordan du kan møde verden med tillid og samtidig passe godt på dig selv

Signe Hegestand green

Af psykolog Signe Hegestand

Jeg vil dele lidt tanker om tillid og mistillid. For der er jo en verden til forskel, om du står på et fundament af tillid eller det modsatte. Nogle af os må nok erkende, at mistilliden har været en følgesvend gennem det meste af livet. Måske kom du frem til, at  den eneste, du kunne stole på var dig selv? Måske mistede du også tilliden til dig selv?

Når du har været udsat for psykisk vold mister du ihvertfald tilliden - både til andre og til dig selv. Hvad er rigtigt, og hvad er forkert? Er mine oplevelser og følelser sande? Hvordan skal jeg nogensinde kunne have tillid til et andet mennesker igen?

Disse tanker er normale efter et så nedbrydende forhold. Min erfaring er, at du må starte med dig selv:

  • Vil du kunne regne med, at du siger fra?
  • Ville du kunne stole på, at du lytter til dine behov og følelser?
  • Kan du have tillid til, at du respekterer dig selv og dine grænser?

Når du med sikkerhed ved det, kan du godt have tillid til andre. Du kan ihverfald møde dem med tillid, og skulle du finde ud af, at de ikke opfører sig ordentligt, at de ikke respekterer din grænser og behov, så kan du ihvertfald have tillid til, at du vil sige fra og flytte dig.

Signe M. Hegestand er privat praktiserende psykolog i Århus C og forfatter til bogen 'Psykisk vold - sådan kommer du videre'. Gennem sine studier og i sit arbejde har hun særligt beskæftiget sig med to temaer: Hvordan kommer vi til at leve meningsfulde liv? Og hvordan påvirker vores opvækst vores relationer fremad i livet?

Signe Hegestand bogomslag uden kant