Helle Thorning Schmidt: Du skal overvinde nervøsiteten og finde modet i dig selv

Danmarks første kvindelige statsminister var genert i gymnasiet, og på universitetet var hun bange for at dumme sig. Hun tænkte, at de medstuderende var så kloge, at de nærmest kunne undvære hovedet. Alligevel fandt hun modet, overvandt sin nervøsitet og tog ordet i Studenterpolitisk Forening

Thorning videointerviewI et interview med filminstruktør Jonas Risvig fortæller tidligere statsminister Helle Thorning Schmidt om, hvordan hun fandt modet til at tage ordet og gå efter magten.

24. marts 2020

I en Podcast til unge under overskriften ’Masterclasses i skabertrang og kreativitet’, sender filminstruktør Jonas Risvig liveinterviews med kendte mennesker fra sit eget hjem. Ønsket er at inspirere unge, som er strandet på deres værelser i forbindelse med corona-epidemien.

En af de kendte, der stiller op til et virtuelt interview, er tidligere statsminister Helle Thorning Schmidt. I interviewet skruer de tiden tilbage til dengang, Helle Thorning Schhmidt som 16-årig gik i 2. g i Ishøj. Allerede dengang var hun politisk aktiv og kæmpede blandt andet for Ishøj som atomvåbenfri zone.

Hendes interesse for politik kom ikke ud af det blå, for når Helle Thorning Schmidt overfor sine forældre gav udtryk for, at der var noget, hun var utilfreds med, fik hun typisk spørgsmålet: ”Hvad har du selv prøvet at gøre for at ændre det?”

Ifølge Thorning er der mange, som brokker sig over tingenes tilstand, men man må også prøve at forandre tingene selv.

Drømte ikke om at blive statsminister
I gymnasiet gik Danmarks første kvindelige statsminister ikke og drømte om "noget-som-helst", og hun havde ikke en politisk karriere i sigtekornet:

”Jeg kendte ingen i politik, og selv om jeg var optaget af det, tænkte jeg ikke, at jeg selv skulle blive politiker. Jeg ville gerne have gode karakterer og arbejdede for at få det. Jeg tænkte, at det var vejen frem, men på det tidspunkt havde jeg slet ikke nogen planer om, hvad jeg skulle – andet end at jeg regnede med, at jeg på et tidspunkt skulle på universitetet. Jeg anede ikke engang, hvad jeg ville læse på universitetet.”

Alligevel var Thorning politisk aktiv allerede i gymnasiet, hvor hun var formand for elevrådet og festudvalget. Allerede dengang kunne hun med sine egne ord godt lide at blande sig og bestemme, men først og fremmest var hun flittig. Den dag i dag mener hun, at det er nødvendigt at være flittig, hvis du vil nå langt og bane vejen for dit held.

Myten om den fødte leder
”Jeg vil gerne gøre op med myten om, at der bare er nogle, der er ledertyper, ved hvad de vil og går efter det fra de er helt unge”, påpeger Thorning, som ikke tror på, at der er to slags mennesker – ledere og ikke-ledere. Det lå således ikke umiddelbart i kortene, at Helle Thorning Schmidt skulle indtage Statsministeriet:

”Jeg var en lillesøster, og jeg var lidt genert, da jeg var barn. Jeg er ud af en børneflok på tre, og der var ingen, der tænkte dengang, at jeg så at sige skulle blive til noget.”

I stedet beskriver Thorning sig selv som ”bare en lille dansemus” i sin gymnasietid:

”Jeg tror ikke, at der var nogen, der overhovedet så en leder i mig dengang”. Tværtimod var den tidligere statsminister ved at få et nervøst sammenbrud, hvis hun eksempelvis skulle til afdansningsbal eller på sprogskole i udlandet.

”Men selv om man kan blive nervøs, så kan man også blive venner med den nervøsitet på en eller anden måde, overkomme den og bruge den nervøse energi”, fastslår Helle Thorning Schmidt. Hun fortæller, at hun ikke har været sådan en, der bare turde alting. I stedet har hun lært sig selv at overkomme sin nervøsitet, og fra sin tid som statsminister ved hun, at det først og fremmest er nødvendigt at brænde for det, man går ind i.

”Alt er jo fedt, hvis man bare brænder for det.”

Find modet til at tage ordet i en forsamling
Det er ifølge Thorning Schmidt muligt at arbejde sig ud af sin nervøsitet, når man skal gå ind i et rum. Som eksempel nævner hun, hvordan hun på universitet skulle tage ordet i Studenterpolitisk Forening. Hun følte, at de andre var så kloge, at de kunne undvære hovedet, så hun var ved at dø af skræk:

”Så tog jeg mig sammen og gjorde det alligevel. Jeg rejste mig op og sagde det, jeg skulle. Efterfølgende tænkte jeg, at det døde jeg jo ikke af, og måske lød det ikke helt så åndsvagt, sammenlignet med de andre. Det lærte mig faktisk, at mod avler mod. Hvis man først har sagt en gang, at ’jeg har også en stemme’ og ’jeg kan også gøre en forskel’, så får man også lidt mod næste gang, man skal tage sig lidt sammen”, smiler hun.

”Det, tror jeg, er rigtig fedt at få at vide for mange unge - også for mange piger - at de skal altså også turde at komme lidt ud af den zone, hvor vi alle sammen har det godt. Jeg kalder det komfortzonen. Vi skal ud af vores komfortzone, og det er først der, at det bliver virkelig spændende at lave noget. Det bliver lidt farligt, og pludselig er der rigtig meget på spil.

Du kan blive næsten, hvad du vil
Helle Thorning sad ikke på sit lille pigeværelse og drømte om at blive statsminister, men hendes far lærte både hende og søsteren, at de kunne blive lige, hvad de ville, og som eksempel nævnte han, at de kunne gå efter at blive statsminister.

”Jeg tror, at det i mit baghoved har sat sig, at man kan blive næsten, hvad man vil.”

Samtidig skal man ifølge Thorning turde sig ’ja’ til mange ting, og man skal turde at stille op. Og så skal man være meget, meget modig, hvis man vil være politiker. Man skal finde modet i sig selv, og så skal man kunne tage ufatteligt mange slag ude i det offentlige rum:

”Man skal kunne tage, at folk ikke kan lide en, og at de bliver sure på en og synes, at man er en stor nar. Det skal man kunne tage, når man går så meget ind i politik, som jeg gjorde.”

Der kommer altid tilbageslag, og derfor er det nødvendigt at kunne stå imod:

”Det vigtigste var mit gode humør”, fastslår Helle Thorning Schmidt, som altid har været social og selskabeligt anlagt. Det er være sammen med mennesker, giver hende energi – også til at træffe modige beslutninger.

Se interviewet på Instagram >>

Powerkvinderne holder kurser for virksomheder og organisationer. Du kan læse mere om vores kurser i personlig kommunikation her. Vi kommer gerne ud til din virksomhed, og du kan også bestille personlig rådgivning og coaching:

Kommunikation site