Kan man tilgive en psykopat?

Han stod og råbte med onde øjne, og han tyranniserede og truede familien helt op til sin død. Sådan beskriver komikeren Geo sin far, som han kalder ’det mest onde og modbydelige menneske’, han nogensinde har mødt

Geo

Vi vil så gerne tænke, at alle mennesker er gode nok på bunden, men det er alle mennesker ikke. Nogle mennesker er ukærlige, tyranniske, truende og manipulerende. Sådan et menneske var komikeren Geos far – i hvert fald, når han var sammen med sine børn og deres mor.

Faderen tyranniserede familien i årevis, og derfor har Geo ingen problemer med at ’udstille monsteret’, som han udtrykker det i en podcast i fem afsnit, hvor han søger at blive klogere på sin far, som døde i 2015.

Hverdagens psykopater
Et sted mellem 2-4 procent af befolkningen er psykopater. Mere præcist har det det, der hedder en dyssocial personlighedsstruktur.

”Jeg hadede ham. Han var psykopat og det mest onde og modbydelige menneske, jeg nogensinde har mødt”, siger Geo i podcasten.

”Han truede med at slå mig, min familie – ja selv min lille datter ihjel.”

Geo blev både lettet og lykkelig den dag, politiet bankede på hans dør og fortalte, at faderen var død. Han har mareridt om sin far hver nat, og derfor har han et ønske om at tilgive sin far for selv at finde ro. Han valgte ikke at være med til sin fars begravelse, og i podcasten vil han gerne holde en højtidelighed, hvor han begraver ham igen.

Maraton-skænderier
En af faderens forcer var ifølge Geo hans evne til at skændes. Han kunne gennemføre maraton-skænderier, og Geos søster har optaget skænderierne en juleaften, da hun var syv år gammel og Geo var fire år. Hun havde fået en kassettebåndoptager i julegave, og på båndet lyder faderens vrede stemme i et langstrakt skænderi med moderen.

Forældrene blev skilt, da Geo var fire år, men problemet var, at faderen ikke lod familien være i fred. Han hjemsøgte dem blandt andet hver jul, hvor han rejste fra Vesterbro til Aalborg for at fejre jul i familiens skød.

”Jeg har bare så ondt af min mor”, fortæller Geo, da han hører forældrenes skænderi på kassettebåndet. Hans mor ville gerne have haft en helt almindelig mand og en campingvogn. Hun giftede sig med en ingeniør og troede, at hun trådte ind i et stille og roligt ægteskab, og så endte hun ifølge Geo med monsteret, som kunne finde på at brænde børnenes julegaver i opvaskemaskinen.

”Den der frygt, man altid havde – for at han skulle slå os ihjel. Han tæskede min mor og sagde, at den man tugter, elsker han.”

Volden og skænderierne var et gennemgående tema i hele barndommen, og hverken Geo eller hans søster forstod, hvorfor deres far kom i hjemmet, når han ikke var inviteret. De frygtede og hadede ham, og de sidste 10 år af faderens liv havde han polititilhold, så han ikke måtte opsøge sin søn.

Følelseskulde
Geo har haft kræft, og dengang var der hverken kærlighed, opbakning eller medfølelse at hente hos faderen:

”Selv da jeg nærmest lå for døden af kræft, sendte han breve og skrev, at han håbede, at jeg ville dø.”

I podcasten taler Geo med forskellige mennesker, som kendte faderen, og han taler også med hjerneforsker Peter Lund Madsen. Han fortæller, at der indenfor psykiatrien er lavet nogle kasser, og hvis man passer i en kasse, så kan man få en diagnose.

For at få diagnosen dyssocial personlighedsstruktur skal man blandt andet udvise grov ligegyldighed overfor andres følelser. Man er ikke bare streng, man er hensynsløs og ligeglad med, om man sårer andre. Man gør ting til sin egen fordel uden dårlig samvittighed. Samtidig kan man have en manglende evne til at fastholde forbindelser med andre. En psykopat er grundlæggende ikke interesseret i andre mennesker, men kun interesseret i sig selv. Psykopaten har en lav aggressionstærskel og en manglende evne til at føle skyld. Der er en bortforklaringstendens, idet det er de andres skyld.

Ifølge Peter Lund Madsen er alt dette egenskaber, som vi godt kan finde hos os selv i en mild grad, men der skal være tale om en voldsom grad, før en psykiater stiller diagnosen.

Han løg og bedrog
Geo fortæller, at faderen løg og bedrog og ikke havde nogen empati. Det viste sig også, at faderen ikke var ingeniør, som han havde fortalt moderen. Efterfølgende forklarede han, at ingeniør ikke en beskyttet titel. Derfor kunne han godt kalde sig for ingeniør uden en uddannelse. Han var ifølge Geo ikke flov, som andre ville være, når han blev afsløret i en løgn.

Peter Lund Madsen fortæller i podcasten, at der er et genetisk element i udviklingen af psykopati, men at opvæksten spiller lige så meget ind, og Georg har selv frygtet, at han selv kunne gå hen og blive psykopat.

I dag er Geo selv far, og for ham er det ubegribeligt, at hans egen far ikke formåede at give den umiddelbare kærlighed til sine børn. Hvorfor ønskede han ikke at beskytte dem. I stedet for lykkelige drømme om sin barndom drømmer Geo om natten, at faderen er der med en kniv, for det var noget, han tit truede med. Det gode ved drømmene er imidlertid, at det altid er Geo, der vinder slåskampene:

”Jeg ville ikke kunne holde til, hvis jeg hver anden nat tabte slåskampene”, fortæller han.

”Jeg har nærmest kun skrækkelige minder om min far. Jeg var bange for ham det meste af tiden.”

Svært at tilgive ham
”Selv om låsesmeden troede, at han kendte min far godt, så var han ikke helt som den, han troede”, fortæller Geo. Faderen havde nemlig forskellige sider af sin personlighed, og det var ikke alle, der så de grufulde sider af faderen, som familien oplevede:

”Vi snakker stadig om ham fire år efter hans død som om, vi ikke kan slippe ham, men frygten for ham forsvandt i det øjeblik, politiet ringede på.”

Moderen og søsteren kan tilgive ham, og søsteren mener, at han var et stakkels menneske. Selv finder Georg det svært at tilgive:

”Det er svært at tilgive ham, for han har begået så mange uhyrligheder mod folk, jeg elsker. Tyranni og chikane et halvt liv. Nej, jeg kan ikke tilgive det, han har gjort, men jeg kan bedre forstå, at han endte, hvor han endte som menneske”, fortæller Geo med reference til faderens egen svære barndom, hvor hans farfar også udsatte hans farmor for vold.

Begravelsen
I podcasten møder Geo mennesker, der har kendt hans far. Det er blandt andet vesterbroere, der har mødt ham, når han er gået tur med sin hund Baluka.

Geo valgte selv at blive væk fra begravelsen, men hans søster fortæller, at der kom 25-30 mennesker i kirken. Nogle af dem kneb en tåre og var meget berørte over hans død, hvilket overraskede Geo.

Til begravelsen talte præsten ikke ret meget om faderen, for der var to meget forskellige udgaver af faderen. Derfor blev præsten enig med Geos søster om, at talen skulle handle om menneskers skrøbelighed.

Præsten havde selv kendt Geos far, og han kunne godt lide hans charme og frækhed, og at han var en fantast. Faderen talte meget, og man skal ifølge Geo altid være på vagt overfor mennesker, der taler meget om egne fortræffeligheder.

Du kan lytte til podcasten her>>

Køb bogen 'Slip fri af psykopatens kløer' >>

Slip fri af psykopatens klr af Gitte Lindholt