Hvorfor er nogle mennesker bare nogle totale røvhuller?

Har du nogensinde mødt et ’røvhul’? I så fald er du ikke alene. En canadisk dokumentar på DR2 sætter fokus på hverdagens røvhuller, som vi kan møde på jobbet, til festen, i bilkøen på motorvejen og alle mulige andre steder - eksempelvis i finansverdenen og blandt statsledere.

En mand, der har interesseret sig meget for forskellige typer af røvhuller, er surferen Aaron James, som også er filosofilektor. Som surfer i Californien blev han opmærksom på, at der findes røvhuller, som surfer egoistisk og er ligeglade med andre. Det har inspireret ham til at skrive bogen ’Assholes – a theory’:

”Ved at kalde en mand for et røvhul kategoriserer jeg ham som en bestemt type person. Ordet dækker over en bestemt type, og den slags interesserer filosoffer. Jeg begyndte at tænke på, om et røvhul var noget, man kunne definere”, lyder det fra Aaron James.

”Jeg definerer et røvhul som en, der giver sig selv særlige fordele, fordi indgroet selvberettigelse gør ham immun over for indvendinger. ”

Forskellige former for røvhuller
Et røvhul er ifølge Aaron James manden, som springer over i køen i posthuset, og derved giver sig selv fordele på grund af selvberettigelse. Det kan også være manden, der er rig, og derfor synes, at hans tid er mere vigtig end andre menneskers. Måske synes han, at han er særligt klog eller smuk.

”Og hans selvberettigelse gør, at han ikke lytter, når andre protesterer.”

Der er ifølge filosoffen et helt frodigt økosystem med mange forskellige typer af røvhuller: Det ubehøvlede røvhul, det selvfede røvhul, det selvforherligende røvhul, det sexistiske røvhul. På arbejdet er der røvhulschefen.

”Fordi selvberettigelsen er så indgroet hos de rigtige røvhuller, er et svært for dem at forstå, at der er andre muligheder. De gør det, der virker for dem. De tror oprigtigt, at de er noget særligt, og det er svært at gøre sig fri af.”

Det lader ifølge Aaron James til, at røvhulller overvejende findes blandt mændene, men kvinder kan også være røvhuller. Kendetegnende for et røvhul er, at han eller hun ikke fortryder eller angrer, og i den situation er det ifølge filosoffen indgroet i en.

Røvhuller overfor kvinder
”Mange narcissister er røvhuller, for de tænker ikke på andre. Hvordan skulle de så kunne forstå, at de er tarvelige eller strenge eller uvenlige mod andre? Andre mennesker findes ikke.”, lyder det fra psykoterapeut Suji Gelerman, der har sin praksis i Los Angeles, tæt på filmbyen Hollywood.

Suji Gelerman mener, at der tales for lidt om sammenhængen mellem røvhullethed og kvinders kropsbillede:

”Det er svært at være en ung kvinde i vores samfund. Ældre kvinder er usynlige og bliver behandlet virkelig dårligt. Og så er der unge piger, som ikke opfylder kropsidealet. Se, hvordan andre taler til dem og mobber dem. Det er røvhulsadfærd.”

En ung mand gør i dokumentaren en dyd ud af at beskrive sig selv som et røvhul, og han påpeger, at det faktisk kan betale sig at være et røvhul:

”Det er røvhullet, der scorer. Vi udstråler meget mere selvtillid end andre. Vi oser af selvtillid, og det elsker piger.”

Aaron James gør opmærksom på, at der aldrig er nogen undskyldning for at være et røvhul. Hvis nogen er et røvhul over for dig, er du ikke bedre selv, hvis du slipper dit indre røvhul fri.

Røvhuller med magt
”Når man tænker på systematisk røvhulsagtig adfærd i en bestemt social kontekst for eksempel i finanssektoren, så bliver problemet med at styre røvhuller et strukturelt problem”, lyder det fra Saule Omarova, der er lektor i jura på Cornelle University. Hun mener, at juraen potentielt kan have stor indvirkning:

”Hvis vi gør visse former for røvhulsadfærd urentabel og irrational og lader være med at belønne den, så vil den adfærd automatisk høre op. Systemet vil blive mindre sårbart mod at blive overtaget af røvhuller, som forfølger deres egne mål og umættelige sult efter vinding på bekostning af resten af samfundet.”

Bill Emmott, der er tidligere chefredaktør for ’The Economist’ udtaler, at et røvhul kun tænker på sine egne behov og på at beholde magten. Sådanne røvhuller findes også blandt statsledere :

”Man får en leder, som har det mål at hytte sit eget skind, beskytte sin stilling og berige sig selv og som mener, at verden skal gavne dem, der støtter ens magt. Ikke den brede befolkning, men ens støtter. Og alt, der skaber lighed, frem for alt retssamfundet – som ellers kunne komme i vejen for denne selviske person – bliver lige så stille undergravet.”

I dokumentaren møder vi mange typer af røvhuller. Der er også røvhullet, som siger undskyld uden at ændre sin adfærd, og så er der alle de røvhuller, der sidder og nedgør andre mennesker på de sociale medier. Dertil kommer Facebookrøvhuller, der producerer fake news og mange, mange andre.

Det kan du gøre
Vladimir Luxuria er LGBTQ-aktivist og politiker, og hun opfordrer i dokumentaren seerne til at konfrontere de røvhuller, der gør livet surt for andre:

"Hvis du ser nogen være et røvhul overfor nogen - en kvinde, en pige, en hund, en bøsse, en transkønnet, en ældre, en udlænding - og du lader som om, du ikke har set det, så er du lige så stort et røvhul som den anden. Hvis du beslutter at gribe ind, så gør du noget virkelig stort. Som en lille sten i en pøl af ligegyldighed. Små ringe, der breder sig og breder sig og breder sig kan nå virkelig langt."

Du kan se dokumentaren Hvorfor er nogle mennesker bare nogle totale røvhuller? her >>