Båndet mellem fædre og børn er blevet styrker under coronakrisen

Under nedlukningen af Danmark har et flertal af fædre lavet meget mere sammen med deres børn, end de plejer. Det viser en ny undersøgelse, som Forum for Mænds sundhed står bag

85 pct. af mænd med samboende børn synes, at det har været godt eller meget godt for deres børn, at de har været mere sammen med dem under coronakrisen

Nedlukningen af Danmark har haft store konsekvenser, men ikke alle er negative. En ny undersøgelse, offentliggjort af Forum for Mænds Sundhed, viser, at fædre har lavet meget mere sammen med deres børn, end de plejer. Samtidig giver et flertal af fædre udtryk for, at de vil savne det ekstra samvær med børnene, når hverdagen vender tilbage.

Undersøgelsen bygger på et repræsentativt udsnit med 1015 mænd samboende med børn i 0‐12‐årsalderen. Hovedkonklusionerne er, at:

  • Over 60 pct. af mændene siger, at de har leget mere, snakket mere og har gået flere ture sammen med deres børn.
  • 85 pct. synes, at det har være godt eller meget godt for deres børn, at de har været mere sammen med dem.
  • 87 pct. siger, at det har være godt eller meget godt for dem selv, at have været mere sammen med deres børn.
  • Over halvdelen af mændene mener, at denne tid vil have betydning for deres og barnets forholdtil hinanden fremover.
  • 61 pct. svarer, at de vil savne det ekstra samvær, når hverdagen vender tilbage.
  • 40 pct. synes, at de har lært deres børn bedre at kende i denne tid – og ligeså mange tænker, at børnene også har lært deres fædre bedre at kende.

Formand for Forum for Mænds Sundhed, Svend Aage Madsen, glæder sig over resultatet:

”Det er dejligt, at der i det mindste er ét lyspunkt i denne tid: At fædre og børn har fået muligheder for at styrke deres bånd, lære hinanden bedre at kende og være meget mere sammen. En nær relation mellem far og barn er vigtig for både sundhed og trivsel i hele familien og betyder mindre risiko for brud i parforholdet. Denne tid vil i følge mange af fædrene selv sætte sig spor i deres forhold fremover. Og at fædrene selv siger, at de vil savne det meget nærvær, peger på, hvor vigtigt det er, at der skabes bedre betingelse for fædres samvær med deres børn – som fx den øremærkede barsel, der hellere skal komme i dag end i morgen”.

Forum for Mænds Sundhed driver projekt ”Far for Livet”, der understøtter fædres muligheder for samvær med deres børn, bl.a. under barsel: www.farforlivet.dk. Projektet er støttet af Nordea-fonden.