Sherin Khankan: Hvis du er udsat for psykisk vold, kan du udvikle sikkerhedsadfærd

Hvis du er udsat for psykisk vold, kan du opleve, at du lever under et psykisk pres i dagligdagen. I bogen ’Slip fri af psykopatens kløer’, som er skrevet af Gitte Lindholt, fortæller direktør for Exitcirklen, Sherin Khankan, om sit mangeårige arbejde med at styrke og hjælpe kvinder, der er udsat for psykisk vold.

Sherin Khankan er uddannet psykoterapeut samt cand.mag i religionssociologi og filosofi fra Københavns Universitet. Hendes oprindelige navn er Ann Christine Khankan, men hendes familie har altid kaldt hende "Sherin", som betyder "den søde". Som 18-årig skiftede hun navn til Sherin. Sherin Khankan har en syrisk, muslimsk far og en finsk, kristen mor. Hun er optaget både i 'Kraks blå Bog' og i 'Kvindernes blå Bog'.

Den franske præsident Emmanuel Macron inviterede i 2018 Sherin til Élyséepalæet sammen med den franske rabbiner Delphine Horvilleur. Her præsenterede hun sin ide om at holde en konference for kvindelige imamer fra hele verden. Macron havde inviteret de to kvinder for at drøfte islams rolle i Vesten og for at få inspiration til, hvordan man bedre kan skabe dialog mellem forskellige befolkningsgrupper.

Har selv haft psykisk vold tæt inde på livet
Det er ikke tilfældigt, at Sherin Khankans hjerte banker for at hjælpe kvinder, der er udsat for psykisk vold. Hun har nemlig selv været udsat for psykisk vold. Måske er det denne modgang, der har gjort hende stærk, så hun har fundet modet til at blive Danmarks første kvindelige iman.

Imidlertid er det ikke kun kvinder med muslimsk baggrund, der søger hjælp hos Exitcirklen. Faktisk er 80 procent af de kvinder, der deltager i Exitcirklens samtalegrupper ikke-muslimske, danske kvinder, som bliver udsat for psykisk vold af danske mænd. Kun 20 procent har muslimsk kulturbaggrund, hvilket ifølge Khankan viser, at psykisk vold og social kontrol er universel og findes i alle kulturer.

Mange af de kvinder, der søger hjælp til at slippe fri af psykisk vold, gør ifølge Sherin Khankan brug af såkaldt ’sikkerhedsadfærd’:

”Sikkerhedsadfærd er den adfærd, man udvikler, når man er udsat for psykisk vold. En slags beskyttelsesadfærd. Når vi er udsat for et psykisk pres, så udvikler vi nogle måder at handle på, som redder os i nuet, men på lang sigt vedligeholder den onde cirkel. Og det er også derfor, at vi hedder Exitcirklen, fordi vi forsøger at udfordre de her vedligeholdende mønstre, som kvinderne befinder sig i, når de er udsat for psykisk vold.”

Sherin Khankan er en kvinde, der viser vejen, når det gælder om at stå op for sig selv. Selv om Østre Landsret den 23. juni 2020 frikendte de tre politikere Naser Khader (K), Marcus Knuth (K) og Martin Henriksen (DF) for injurier, anker hun nu søgsmålet mod Naser Khader (K) til Højesteret. Det fortæller hendes advokat Poul Hauch Fenger til Berlingske den 24. juni. Hun fastholder sin påstand om, at Naser Khader, som for år tilbage også var hendes kæreste, har begået karaktermord mod hende ved blandt andet at kalde hende islamist og udtale, at hun er for stening af utro kvinder. Med disse udtalelser forsøgte han at forhindre, at Exitcirklen kunne modtage offentlige støttekroner.

Kvinder skal stå op for sig selv
”Sikkerhedsadfærd kan også være, at du bliver underdanig i din kommunikation og adfærd - at du giver slip på at revolte og holder op med at gøre modstand. Det kan også være, at du lyver, og det kan være, at du normaliserer ting, der ikke er normale. Det er det, der redder dig i nuet, for der er jo ingen, der kan se på dig, at du er udsat for psykisk vold. Andre folk kan tænke wauw, hun lever det perfekte liv, hun har styr på alt”, fortæller Sherin Khankan i ’Slip fri af psykopatens kløer’.

”Sikkerhedsadfærd er også inden for den kognitive terapi. Sikkerhedsarbejde er vores kernearbejde, for det er jo sikkerhedsadfærden, der vedligeholder. For at udfordre denne adfærd, laver vi adfærdseksperimenter, hvor kvinden laver øvelser, der både udfordrer hende selv og krænkeren.”

Exitcirklen arbejder ifølge Sherin Khankan også med assertionstræning, som handler om, hvordan du som offer for psykisk vold kan opbygge en hensigtsmæssig kommunikation og adfærd, fordi mange psykiske voldsofre udvikler underdanig kommunikation og adfærd.

Køb bogen ’Slip fri af psykopatens kløer’

Slip fri af psykopatens kler