Afhængighed af alkohol eller andre rusmidler topper listen over turnoffs ved en partner

DEALBREAKER: Afhængighed af alkohol eller andre typer af rusmidler er for 68 procent af danskerne en dealbreaker på datingmarkedet

I en Kantar Gallup-undersøgelse for Berlingske har danskerne svaret på, hvad der vil kunne få dem til at fravælge en partner. Her topper 'afhængighed af alkohol eller andre rusmidler' listen, idet hele 68 procent af danskerne vil gå en stor bue udenom en partner, der drikker, ryger hash eller tager euforiserende stoffer.

Ud over 'afhængighed af alkohol og rusmidler' er der især tre ting, som kan skræmme potentielle partnere væk. Det gælder ’dårlig hygiejne’, ’rygning’ og ’psykisk sygdom’.

Det overrasker ifølge Berlingske ikke eksperterne, at netop afhængighed er en dealbreaker. At fravælge en person med et misbrug er udtryk for, at man passer på sig selv, lyder det blandt andet fra parterapeut Katrine Axholm:

'De fire punkter, der springer i øjnene, er alle nogle, der handler om værdier, og som er indgribende for vores liv sammen. Der er ingen tvivl om, at det at leve med et menneske, der har et misbrug eller en psykisk sygdom, kræver rigtig meget af én. Medmindre man har en tendens til at ville redde sin partner, så er det noget, de fleste vil vælge fra,' siger Katrine Axholm.

Fravalg er selvkærlighed
Psykolog Thomas Markersen er enig i, at det er udtryk for 'kærlighed til sig selv', når man vælger en person med et misbrug fra. Stofferne eller alkoholen vil altid blive prioriteret først, og man vil blive nummer to i relationen, siger han.

'At folk vil fravælge en person med dårlig hygiejne er heller ikke så overraskende, for det vil ofte være det første tegn på, at der kan være alt muligt andet galt,' siger Thomas Markersen.

Rygning er også et turnoff for både mænd og kvinder. 40 procent af mændene ville fravælge en partner på grund af rygning, mens kun 32 procent af kvinderne ville gøre det. Når kvinder er mere tilbøjelige til at acceptere rygning, kan det skyldes, at kvinder ikke har de samme forventninger til mænd, som mænd kan have til kvinder, siger Thomas Markersen.

'Mænd har mere lyserøde fantasier om, at kvinder skal være ordentlige og pæne. Samtidig er en grundfortælling for mange kvinders forelskelse, at hun kan lave ham om. At han vil kvitte smøgerne, fordi han elsker hende nok. Den samme forandringsdrøm ligger ikke i mænds forelskelse,' mener han.

FAKTA:
Her er danskernes syv største turnoffs ved en partner:

Hvad ville du fravælge en partner på baggrund af? (Både mænd og kvinder)

  • Afhængighed af alkohol eller andre rusmidler (68 procent)
  • Dårlig hygiejne (63 procent)
  • Rygning (36 procent)
  • Psykisk sygdom (35 procent)
  • Gæld (32 procent)
  • Overvægtig (27 procent)
  • Biseksualitet (26 procent)

Kilde: Berlingske