Rolleombytning - når din psykisk voldelige partner vender alt på hovedet

Manipulation er en stor del af den psykiske vold, og en psykisk voldelig partner vil tit være i stand til at fremstille sig selv som offeret, så du får skyld for det meste. Det fortæller psykolog Signe M. Hegestand i sin bog 'Psykisk vold - sådan kommer du videre'

Signe roser

For omverdenen kan det være svært at opdage den psykiske vold, da den kan foregå bag en smuk facade. Der kan være en meget stor forskel på det indre liv i familien og parforholdet, og det ydre, der præsenteres. Det er i særlig grad tilfældet, hvis du har med en partner at gøre, der er optaget af at fremstå særlig vellykket. Det skriver psykolog Signe M. Hegestand i bogen 'Psykisk vold - sådan kommer du videre'. Bogen har fået en flot anmeldelse af Dansk Psykolog Forening.

"I min praksis har jeg siddet overfor en del kvinder med ægtemænd i stillinger og med uddannelser som advokater, læger, psykologer, lærere. Hvorfor det relevant? Fordi vi gennem vores uddannelse og job også får en position foræret. Omverdenens syn på os afhænger af det job, vi udfører", påpeger Hegestand.

"Vi tillægger mennesker personlige egenskaber og kvalifikationer på baggrund af den position, de har i verdenen. Advokaten er automatisk retfærdig og rimelig. Psykologen er empatisk og omsorgsfuld. Vi sætter folk i kategorier, så vi bedre kan navigere i en ellers kompleks verdenen. Det skaber en tryghed og forudsigelighed."

Derfor har vi ifølge psykologen også en tendens til at se det, vi forventer:

"Det gælder også mennesker omkring dig og din partner."

Krænkeren kan fremstå som offeret
"Når din tidligere partner overfor omverdenen fremstår rolig, fattet, velovervejet m.m., så vil andre tænke, at sådan er han. Hvis du samtidig er vred, grædende eller fortvivlet, vil du fremstå konfliktskabende og følelsesmæssigt ustabil. Det er sådan, at rolle-ombytning sker. Krænkeren fremstår som offeret, og offeret  fremstår som krænkeren", påpeger Signe M. Hegestand.

Din partner var måske meget charmende og nærværende til en start. Han formående at få dig til at føle dig som verdens centrum. Han lyttede og var interesseret i dig og din baggrund. Han vandt din tillid. Dette gør han ifølge psykologen også med andre mennesker:

"På samme måde, som du måske selv er blevet manipuleret af din tidligere partner, vil han også kunne forføre omgangskreds, arbejdsplads og børn. Dette gør sig særligt glædende i de tilfælde, hvor partneren har en større grad af forstyrrelse.

Ved at få dig til at reagere negativt på hans adfærd, kan du fremstå som den krænkende, konfliktoptrappende og modbydelige part, mens han fremstår som offeret for dine reaktioner."

Sådan kan du stoppe manipulationen
Hvis din ekspartner manipulerer med dig og bytter om på rollerne, kan du stoppe manipulationen ved at lade være med at deltage i konflikter og i de charmeoffensiver, du også kan blive udsat for:

"Du kan lade vær’ med at deltage i konflikten. Du kan lade vær’ med at hoppe på limpinden af håb og løfter. Du kan lade vær’ med at vise ham, hvor meget han sårer dig. Du kan lade vær’ med reagerer på hans usandheder og beskyldninger."

Du kan købe Signe M. Hegestands bog her:

Signe Hegestand bogomslag uden kant