TJEK DIN LØN: Mænd får højere løn end kvinder i 9 ud af 10 job

16. september 2020

Ligeløn er blevet det store emne igen, efter at tv-vært Sofie Linde tog emnet op under Zulu Awards 2020. Problemet er imidlertid, at det kan være svært at finde ud af, hvordan det står til med ligelønnen inden for ens egen branche. For i Danmark er det stadig et tabu at tale om sin løn. Det vil fagforeningen HK ifølge en pressemeddelelse gøre op med. Derfor har de lavet en ligelønsberegner, hvor du ud fra din stillingsbeskrivelse kan finde ud af, om der er ligeløn indenfor dit erhverv.

“Diskussionen om ligeløn kan desværre for mange virke fjern, men hårde facts slår fast, at det her er et strukturelt problem, som skal løses. Og det er absolut ikke kun et problem i et enkelt fag, men desværre i langt de fleste”, siger næstformand i HK, Martin Rasmussen.

Mænd tjener mere end kvinder i alle brancher
HK ligelønsberegner er lavet på baggrund af tal fra Danmarks statistik og viser, at ud af 289 jobs, tjener mænd mest i 262 af dem. Det svarer til mere end 90 procent af de omfattede jobfunktioner.

“Kvinder og mænd skal have lige løn for samme arbejde, men desværre ser vi, at det stadig i 2020 ikke er tilfældet. Det kalder på politisk handling. Jeg håber, denne ligelønsberegner også kan være med til at starte diskussionen over frokostbordet på arbejdspladserne”, siger Martin Rasmussen

Lønberegneren viser den faktiske forskel på mænd og kvinders løn inden for det givne erhverv i kroner og ører. Beregneren viser derfor hvor mange kroner og ører, en kvindes løn skal stige eller falde, for at svare til en mands løn i samme job.

Du kan tjekke lønforskellen i din arbejdsfunktion her >>

Eksempler på lønforskel
En kvindelig salgsarbejder i butik tjener 20,46 kr. mindre i timen end en mand i samme fag. Det samme er tilfældet indenfor væksthus- og anlægsgartnerarbejde, hvor kvinder tjener 11,46 kr. mindre i timen end deres mandlige kollegaer.