PSYKISK VOLD: Derfor tror dine nærmeste ikke på det, du fortæller om din partner

Hvis du er udsat for psykisk vold, kan du opleve, at selv ikke din nærmeste familie tror på det, du fortæller om din partner. Denne mistro kan ifølge psykolog Signe Hegestand skyldes, at volden sker bag en smuk facade, og at din partner måske også har en fin titel på sit visitkort

Signe Hegestand green

For omverdenen kan det være svært at opdage den psykiske vold, da den ofte kun foregår bag en smuk facade. Der kan være en meget stor forskel på det indre liv i familien og parforholdet, og det ydre, der præsenteres. Det er specielt tilfældet, hvis du har med en partner at gøre, der er optaget af at fremstå særligt vellykket. Sådan lyder det fra psykolog Signe Hegestand, forfatter til den anmelderroste bog 'Psykisk vold - sådan kommer du videre'.

"I min praksis har jeg siddet overfor en del kvinder med ægtemænd i høje stillinger og med uddannelser som advokater, læger, psykologer, lærere og endda politimænd. Udadtil har disse mænd fremstået som sympatiske og succesrige, samtidig med, at de har været psykisk voldelige mod deres partner."

Hvorfor det relevant at tale om disse mænds professionelle titler, kan du spørge? Det er det ifølge psykologen, fordi vi gennem vores uddannelse og job også får en position foræret. Omverdenens syn på os afhænger også af det job, vi udfører:

"Vi tillægger mennesker personlige egenskaber og kvalifikationer på baggrund af den position, de har i verden: Advokaten er automatisk retfærdig og rimelig. Psykologen er empatisk og omsorgsfuld. Vi sætter folk i kategorier, så vi bedre kan navigere i en ellers kompleks verdenen. Det skaber en tryghed og forudsigelighed"

Derfor har vi ifølge Hegestand også en tendens til at se det, vi forventer. Det gælder også mennesker omkring dig og din partner:

"Når din nuværende eller tidligere partner overfor omverdenen fremstår rolig, fattet, velovervejet m.m., så vil andre tænke, at sådan er han. Hvis du samtidig er vred, grædende eller fortvivlet, vil du fremstå konfliktskabende og følelsesmæssigt ustabil. Det er sådan, rolle-ombytning sker. Krænkeren fremstår som offeret, og offeret fremstår som krænkeren."

Køb Signe Hegestands bog 'Psykisk vold - sådan kommer du videre' her >>

Signe Hegestand bogomslag uden kant