Udenrigsminister Jeppe Kofod deler vandene efter fornyet fokus på sexisme

Udenrigsminister Jeppe Kofoed er på manges læber i forbindelse med en 12 år gammel sag, hvor han havde ubeskyttet sex med en 15-årig pige. Ministeren deler vandene. Nogle mener, at han skal have en ny chance - andre, at han må gå af af hensyn til Danmarks omdømme og troværdighed i udlandet

Jeppe Kofod dreamstime xs 143432157

"Varetagelsen af visse vigtige poster i samfundet må utvivlsomt være betinget af et skærpet værdighedskrav og moralsk kompas."

Det skriver Nima Zamani, der er jurist, i Berlingske. Hun mener, at det absolut intet er at folange, at de mest magtfulde inden for magtens tredeling, som vores demokrati jo er bygget på, ikke blot skal kunne bryste sig af en eksemplarisk nutid, men ligeledes en eksemplarisk fortid.

"Den øverste post ved den dømmende magt er dommeren. Den øverste post ved den udøvende magt er ministeren."

For stort set alle andre borgere i alle andre funktioner er det ifølge Zamani tilstrækkeligt bare at holde sig på den rigtige side af loven.

"Men for de få mest magtfulde mennesker i den offentlige sektor, som skal repræsentere borgerne, demokratiet og Danmark, er det ingenlunde urimeligt at stille krav om både lovlydighed, værdighed og anstændighed."

Man kan ifølge juristen håbe, at Jeppe Kofod selv kerer sig nok om Danmark til langt om længe at indse, at han ikke er værdig som vores repræsentant i udlandet:

"Vores vestlige venner og nærmeste i eksempelvis Sverige, Norge og England har en seksuel lavalder på 16 år. I deres øjne har vores udenrigsminister, som fuldvoksen 34-årig, groft sagt penetreret et barn, der så op til ham."

Forsvarer mininsteren
Andre - eksempelvis Søren Espersen (DF) vil ikke være med til at brændemærke udenrigsministeren for sexsagen i 2008, og ligestillingsminister Mogens Jensen (S) kalder det"Lidt besynderligt", at Jeppe Kofod nu bliver kritiseret for at have haft sex med den 15-årige pige i 2008:

"Jeg synes, at det er lidt besynderligt, at lige præcis nu, hvor det vælter ind med masser af beretninger fra kvinder om sexchikane, der foregår nu og her, at man så skal vende tilbage til en 12 år gammel sag, der er fuldt belyst og har været fuldt fremme i offentligheden, og hvor Jeppe Kofod også har undskyldt."

Ifølge Udenrigsministeriets egen hjemmeside, sætter vi i dansk udenrigspolitik kvinder og pigers rettigheder i centrum – herunder retten til at bestemme over egen krop. Og vi vil som nation arbejde for samfund, der ikke diskriminerer – heller ikke på baggrund af kønsidentitet eller seksuel orientering – og som følger internationale regler. Det giver også mulighed for bæredygtig vækst og velstand.