Hvorfor gifter narcissisten sig?

Ofte har mennesker med stærke narcissistiske træk det svært med nærhed og intimitet. Derfor er det på mange måder et paradoks, når narcissisten vælger at gå op ad kirkegulvet og love, at han eller hun vil elske dig i medgang og modgang til døden skiller jer ad

Brylluppet står for mange af os som kærlighedens fest, hvor vi lover at elske hinanden til døden os skiller. Derfor kan det virke paradoksalt, når et menneske med stærke narcissistiske træk vælger at sige 'ja' til sin brud eller gom foran præsten, familie og venner. Et menneske med stærke narcissistiske træk er nemlig typisk ikke interesseret i nære, kærlige, livslange, dybe og trygge relationer.

”Narcissisten er ikke god til dybe følelser, og samtidig ønsker han eller hun typisk ikke ægte, følelsesmæssig nærhed.” Sådan lyder det fra psykolog Dr. Ramani, som er ekspert i narcissisme. I en video på YouTube stiller hun spørgsmålet om, hvorfor narcissister i det hele taget gifter sig, når de i virkeligheden ønsker mere overfladiske relationer.

”Narcissistiske personligheder har tendens til at foragte mennesker, menneskers følelser og menneskers sårbarheder. Dette harmonerer ikke rigtig med ægteskabet, som er et langt, forpligtende samspil.”

Det kan få narcissisten til alteret
Selv om narcissistiske personligheder ifølge Dr. Ramani ikke er gearet til ægteskab eller til et langvarigt parforhold i det hele taget, kan ægteskabet alligevel virke tiltrækkende på narcissisten. Det kan skyldes en kulturel forventning om, at det er godt og rigtigt at blive gift og stifte familie. Ramani påpeger, at det er en meget overfladisk begrundelse for en livslang forpligtelse, men for en narcissistisk partner kan ægteskabet handle om at tage sig godt ud i omverdenens øjne – mere end om dyb kærlighed.

Selv om det parforholdet med en narcissist ofte er karakteriseret ved skiftevis love bombing, afvisning og devaluering, giver ægteskabet narcissisten en følelse af noget permanent. Denne følelse er ifølge Dr. Ramani betryggende, fordi narcissisten grundlæggende frygter at blive forladt.

”Et bryllup kan samtidig spille sammen med narcissistens grandiose fantasi om at skabe et show.”

Børn som statussymboler
Når narcissisten grundlæggende er selvoptaget, kan det virke forvirrende, at han eller hun ønsker at sætte børn i verden. Ifølge Dr. Ramani kan det skyldes, at han eller hun har brug for små forlængelser af sig selv. Samtidig kan børn fungere som statussymboler og levende beviser på, at narcissisten har succes i livet.

De fleste af os gifter os og får børn ud fra en antagelse om, at der er tale om en livslang forpligtelse. Problemet er imidlertid, at selv om du selv har et billede af, hvad du ønsker dig af ægteskabet, er det slet ikke sikkert, at en narcissistisk partner er bevidst omkring sin egen motivation for at indgå i ægteskabet og få børn. Samtidig er mennesker med stærke narcissistiske træk ikke gearet til ægteskabet:

”Ægteskabet er mange ting. Noget af det, der skal være til stede, er forpligtelse, konsistens, kompromis, kompatibilitet, medfølelse, venlighed, respekt, fælles værdier, empati, gensidighed, intimitet, sårbarhed, kærlighed og evnen til at bringe et offer. Tingene på denne liste er ikke nødvendigvis narcissistens stærke sider”, lyder det fra Ramani.

Kognitiv dissonans
Mennesker, der gifter sig med en narcissist, begiver sig ofte ud på en livslang rejse, som er præget af såkaldt 'kognitiv dissonans’. Der er forvirring og uoverensstemmelse mellem det, du hører, ser og oplever.

Hvis du lever sammen med en narcissistisk partner kan du ifølge Dr. Ramani hele livet gå og vente på bedre tider. Måske bliver det bedre, når I bliver gift, får børn, skifter job, bliver ældre, når børnene flytter, når I går på pension… Virkeligheden er imidlertid, at det ALDRIG bliver bedre:

”Det eneste, der er mere vanskeligt end at overleve et ægteskab med en narcissist, er at lade sig skille", påpeger psykologen. Det er hendes erfaring, at mange ofre for narcissister efter skilsmissen forsøger at analysere sig frem til, hvad der gik galt. I forbindelse med denne analyse går det op for dem, at der tidligt i forholdet var masser af røde flag, som advarede om, hvad der var i vente i ægteskabet.

Hverken ægteskab eller børn kan ifølge Ramani ændre på det faktum, at der er noget grundlæggende galt i relationen til en narcissisisk partner, som ikke kan repareres. Derfor kan ægteskabet aldrig blive godt. Det bedste, du kan ønske for dig selv, er derfor, at din narcissistiske partner stille og roligt vælger at forlade dig. Selv om du vil føle dig svigtet og efterladt på peronnen, kan du trøste dig med, at du slipper for en endeløs kamp i kølvandet på skilsmissen i form af retssager om forældremyndighed og bodeling:

”At undgå den kamp er det bedste, der kan ske for dig rent psykologisk.” 

Dit livs værste kamp
Skilsmissen fra en narcissist kan ifølge Dr. Ramani vise sig at være dit livs værste kamp, og den kan være smertefuld både økonomisk og følelsesmæssigt. Det kan koste dig kassen at blive skilt, og samtidig kan processen gå hårdt ud over børnene, som er fanget midt i konflikterne. Dertil kommer, at retssystemet bogstaveligt talt er blindt i forhold til disse personlighedstyper.

Hvis din narcissiske ekspartner vælger at gifte sig igen, vil historien gentage sig blot med en ny partner. Han eller hun vil ifølge Dr. Ramani også komme til at opleve tomheden. Årsagen er, at den narcissistiske personlighed ganske enkelt ikke er i stand til at forbinde sig på et følelsesmæssigt dybt plan.

”Ægteskabet med en narcissistisk partner kan vende dit liv på hovedet og teste din tro på kærligheden og alt, hvad der har med relationer at gøre samtidig med, at det går ud over din mentale sundhed.”

Rådet fra Dr. Ramani lyder, at du skal tage de lyserøde briller af, og tage de røde flag alvorligt, før du beslutter dig for at gifte dig.

Forestil dig – ud fra den viden, du har – hvordan ægteskabet med den mand eller kvinde, du drømmer om, virkelig vil udfolde sig. Mærk dig samtidig psykologens ord:

”Narcissisten gifter sig ofte af helt overfladiske grunde, som intet har at gøre med det langsigtede parforhold, du har brug for.”

Kilde: YouTube.com

Forelsket i en narcissist