Den psykisk voldelige partner kan skabe sin egen 'løgnefabrik'

Det er ikke kun i den amerikanske valgkamp, at der bliver produceret 'fake news'. En psykisk voldelig partner er også i stand til at få mennesker til at tro det værste om dig. Det handler om først at vinde tillid og dernæst gå i gang med at fabrikere løgnehistorier 

Fake News dreamstime s 8257243

"Hvordan får man en masse mennesker til at tro på de mest uhyrlige løgnehistorier?"

Det spørgsmål stiller ugebrevet Mandag Morgen i en artikel om såkaldte ’løgnefabrikker’ på Internettet, som producerer fake news, falske profiler og konspirationsteorier. Artiklen handler om, hvordan disse 'løgnefabrikker' kan fordreje den demokratiske debat, men virkeligheden er, at en psykisk voldelig partner kan benytte sig at præcis de samme luskede metoder både online og offline.

En strategi, der har vist sig effektiv, er ifølge Mandag Morgen at skabe en falsk person på et socialt medie, som igennem noget tid opbygger en vennekreds og et troværdigt og tiltalende omdømme online. Personen poster sjove, moderate og uskyldige historier og synspunkter om stort og småt, og det passer alt sammen rigtigt godt til et bestemt segment af befolkningen. 

Metoden svarer til, at en psykisk voldelige partner spiller dobbeltspil, viser et falsk ansigt udadtil og markedsfører sig selv som den perfekte partner, ven, svigersøn- eller datter. Bag hjemmets fire vægge er adfærden en ganske anden, og på den måde er der forskel på den psykisk voldelige partners ansigt indadtil og udadtil- præcis som med den falske profil på nettet.

Vinder menneskers tillid
Ligesom ’løgnefabrikken’ på nettet, som Mandag Morgen beskriver, opbygger den psykisk voldelige partner en ”vennekreds og et troværdigt og tiltalende omdømme”, som passer rigtig godt sammen med de mennesker, som han eller hun gerne vil påvirke. Det kan være jeres fælles vennekreds, naboer, bekendte eller familien. Det kan også være Familieretshuset.

Som ’løgnefabrikken’ deler den psykisk voldelige partner sjove, moderate og uskyldige historier om stort og småt. Måske er han eller hun samtidig sød og hjælpsom. Det kan være, at din partner slår dine forældres græs, og så synes de så godt om ham eller hende. Måske sidder han eller hun også i Familieretshuset som en ulv i fåreklæder og taler om, hvor nødvendigt det er at samarbejde om børnene, selv om du ved, at det aldrig kommer til at ske.

Fortæller uhyrlige historier
Løgnefabrikken på nettet begynder ifølge Mandag Morgen op til valget at poste mere politiske opslag og mere radikale synspunkter – og med lidt held bliver de delt af andre i vennekredsen, netop fordi de kommer fra en person, som man har opbygget tillid til.

Præcis det samme kan du komme ud for i et psykisk voldeligt forhold: Din partner har vundet dine venners og din families tillid, og derfor kan han eller hun nu lancere helt uhyrlige historier om dig – historier, der spreder sig som ringe i vandet, og som dine nærmeste måske endda tager for gode varer.

Det kan eksempelvis være en historie om, at du er en økonomisk uansvarlig og lever et liv i luksus og sus og dus, fordi du har lejet et sommerhus med havudsigt til dig selv og børnene. Virkeligheden er måske, at du har lejet et billigt sommerhus uden opvaskemaskine, og at du selv står i køkkenet for at være sparsommelig samtidig med, at du giver børnene en god sommer. Men du er nu blevet stemplet som en person, der smider om dig med penge, er økonomisk uansvarlig og måske endda et menneske, der snyder din partner for penge.

Donald Trumps metoder
’Løgnefabrikken’ er ikke noget helt tosset udtryk, for ligesom falske profiler på nettet kan sprede fake news, kan en psykisk voldelig partner gøre det samme. Det ubehagelige for dig er, at du kan miste dine venner og din nærmeste familie, fordi de ikke tror på dig og i stedet tror på din partner.

I værste fald kan falske historier om dig betyde, at din partner vinder forældremyndigheden over jeres fælles børn, fordi dommeren ikke tror på, at du er rigtig vel forvarret. Du kan nemlig også få klistret langt alvorligere etiketter på end blot at være økonomisk uansvarlig: Ustabil, dårlig mor eller far, hævngerrig, ond, psykisk syg, narcissist, usamarbejdsvillig – og det, der er værre.

USA’s præsidens Donald Trump er en mester i at sætte labels på andre mennesker og give dem øgenavne. Han deler mennesker op i gode og dårlige mennesker. Han kalder sin demokratiske modkandidat Joe Bidden for ’Sleepy Joe” og den tidligere præsidenskandidat Hillary Clinton for en ”nasty woman”. Nordkoreas præsident har han kaldt ’raket-manden’. Tilsvarende kører han charmeoffensiver og kalder nogle mennesker for "helt fantastiske" eller "smukke".

Hold fast i bordpladen
Hvis din partner har tendens til at fabrikere løgne om dig, er der god grund til at være opmærksom. Måske er det ikke kun familie og venner, der lægger øre til løgnene. Din partner har jo også i en vis udstrækning vundet din tillid, og derfor er du måske også lydhør, hvis du får at vide, at der er alt muligt galt med dig. Her er det nødvendigt at holde rigtig godt fast i bordpladen og spørge dig selv: Er jeg virkelig sådan, eller er der en løgnefabrik på spil? Spørg eventuelt en ven, der kender dig godt, så du kan få aflivet de værste løgnehistorier om dig selv.

Det værste er nemlig, hvis du begynder at sætte spørgsmålstegn ved dig selv og måske tro på løgnene, for så kan du miste troen på den, du er.