13 uhyggelige tegn på, at du er vokset op med en narcissistisk forælder

Hvis du er vokset op med psykisk vold, risikerer du, at det psykisk voldelige univers er blevet din normalitet. Derfor risikerer du som voksen både at tiltrække og affinde dig med mennesker, som er narcissistiske, grænseoverskridende og nedladende overfor dig

Det er ikke tilfældigt, at mange psykologer søger tilbage til din barndom i forklaringen på, hvor du har en specifik adfærd. Det er nemlig i barndommen, at vi tilegner og nogle livsmønstre og overlevelsesstrategier, som vi kan bringe med os ind i voksenlivet. Ifølge professor Ask Elklit har mange af de mennesker, der er udsat for psykisk vold, været udsat for psykiske eller fysiske overgreb allerede i barndommen, og disse overgreb kan finde sted både i strandvejsvillaen og i det sociale boligbyggeri:

”Hvis du er vokset op med forældre, der vedvarende er kritiske over for dig, har du allerede fra barnsben vænnet dig til at blive nedgjort, kritiseret og frosset ude. På den måde er den psykiske vold  blevet en normalitet i dit liv”, fortæller Ask Elklit. Han vurderer, at en vigtig grund til, at mange voksne – både kvinder og mænd – lever i psykisk voldelige parforhold, er, at de ikke har fået gjort op med forældrenes grænseoverskridende adfærd.

Tegn på psykisk vold i barndommen
På sitet Quora.com finder du 13 tegn på, at du er vokset op med en narcissistisk og psykisk voldelig forælder. Måske kan du også kende disse tegn fra dine parforhold eller fra dine relationer til mennesker omkring dig:

 1. LISTESKO: Som barn gik du på listesko for at minimere risikoen for konflikter i dit barndomshjem
 2. RASERI: Den ene - eller begge dine forældre - kunne fra det ene sekund til det næste blive rasende, hvis han eller hun følte sig kritiseret.
 3. ENERGITYV: Alle familiemedlemmer – herunder den forælder, der passivt accepterede og muliggjorde den psykiske vold – brugte energi på at pacificere den mere ’turbulente’ forælder.
 4. AGGRESSION: Den narcissistiske forælder var altid klar til kamp.
 5. KONFLIKTER: Der var ikke nogen ægte kommunikation. Familiens kommunikation med den narcissistiske forælder gik mest af alt ud på at undgå konflikter.
 6. NEDGØRELSE: Hver gang du blev devalueret og nedgjort – og begyndte at græde – fik du at vide, at du var for sensitiv.
 7. FORSKELSBEHANDLING: Hvis du havde søskende, var der forskelbehandling. Din bror eller søster blev måske behandlet som et guldbarn, mens du fik rollen som syndebuk.
 8. STRAF: Du blev straffet, hvis du bragte skam over familien.
 9. NABOERNE: Det var meget vigtigt, hvad naboerne tænkte.
 10. PICTURE PERFECT:Du fik at vide, at jeres familie var 'speciel', og udadtil skulle du fremvise billedet af den perfekte familie.
 11. ONDSKAB: Den narcissistiske forælder var ligeglad eller direkte ondskabsfuld, når din anden forælder var syg.
 12. SELVOPTAGET: Dine forældre fremstod som kærlige forældre udadtil, men bag facaden kunne de være ubehagelige. Alt handlede om dem.
 13. UTRYGHED: Du levede under narcissistens regelsæt: 'Alt hvad du siger kan og vil blive brug imod dig'. Hvis du betroede dig til din narcissistiske forælder på en god dag, ville betroelsen blive brugt mod dig på en dårlig dag.

Offerets psykiske nedtur
Hvis et menneske igennem flere år er udsat for psykisk vold, sker der ifølge professor Ask Elklit uvægerligt det, at selvfølelsen daler:

”Du mister troen på dig selv, din energi falder, og du er i risiko for at udvikle både angst og depression. Efter lang tids påvirkning har du svært ved at definere, hvad du selv vil. Du bliver nærmest udslettet som person. Det kan igen resultere i lave forventninger til livet og kærligheden, og mange, der er udsat for psykisk vold vender kritikken mod sig selv og tager den til sig. På den måde accepterer den voldsudsatte det dårlige udgangspunkt. Han eller hun begynder selv at tro på det, som voldsudøveren fortæller, og føler sig værdiløs.”

RABAT: Køb den populere bogpakke Forelsket i en narcissist og Glad igen efter en narcissist >>

Forelsket i en narcissist Glad igen forside lille