Gravid mor til treårig stiller borgerforslag til Folketinget: Økonomisk friplads til private pasningsordninger

Forældre skal kunne få hel eller delvis økonomisk friplads til private pasningsordninger på lige fod med kommunale dagtilbud og private institutioner. Det mener Myrna Rosalina Skovby. Hun har stillet et borgerforslag til Folketinget, som hun håber, at du vil skrive under på

Myrna

Af Myrna Rosalina Skovby

Det kræver sin powerkvinde at være mor! Vi er opdraget til at vi skal være fleksible, omstillingsparate, tage en uddannelse, skabe en karriere og stifte familie alt sammen helst samtidig, og mens vi stadig er unge. Men hvad blev der af kvinders frie valgmuligheder, når det kommer til børnepasningsområdet og den sunde frie konkurrence?

Den danske lovgivning og kommunernes praksis er i dag skruet sådan sammen, at muligheden for hel eller delvis økonomisk friplads udelukkende gælder kommunale dagtilbud og private institutioner - og ikke private pasningsordninger.

Der kan være mange årsager til, at man er berettiget til friplads og til at denne er nødvendig for at få økonomien og hverdagen til at hænge sammen. Jeg selv er mor til en pige på 3 år, har termin til nytår og er under uddannelse. Min datter har gået i den mest fantastiske private pasningsordning hos et ægtepar på en bondegård. Jeg har selv hjemmepasset hende, indtil der var en ledig plads i lige netop den dagpleje.

Set med mine øjne har det givet hende en virkelig god start på livet med lige netop de pædagogikker og de naturlige rammer, som jeg vægter højt. Jeg håber meget på at kunne give lillesøster samme gode start på livet. Samtidig ønsker jeg at give andre forældre muligheden for frit at vælge det pasningstilbud, der passer bedst til deres børn.

Når skilsmissen rammer barnet
Nogle mødre må tage deres børn ud af private pasningsordninger, fordi skilsmissen melder sin ankomst i deres liv. Det betyder, at små børn udelukkende af økonomiske årsager bliver flyttet væk fra deres gode relationer og de rammer, hvori de stortrives. Den tanke skærer i hjertet, og det er desværre vilkårene for mange mødre og deres børn. Andre familier er udelukket fra de private pasningsordninger allerede fra en start. Nuværende lovgivning og praksis afskærer desværre børn fra at få samme gode muligheder som andre børn, hvis forældre er økonomisk bedre stillede.

Om det er skilsmisse, studier, ledighed eller andet, der er årsagen, så er det virkelig hårdt som mor ikke at kunne give sit dyrebareste guld det pasningstilbud, som er det bedste for ham eller hende.

De første 1000 dage af barnets liv har afgørende betydning for barnets udvikling, trivsel og muligheder både her og nu, men også fremadrettet i livet. Jeg mener, at muligheden for hel eller delvis økonomisk friplads til private pasningsordninger vil give os mødre - og fædre - muligheden for frit at vælge det pasningstilbud, der passer bedst til vores børn. Dermed kan vi trygt overlade pasningen af det mest kostbare, vi ejer, til andre mens vi selv studerer, arbejder mm. Vi mødre skal have muligheden for at træffe de frie valg, som er bedst for os og vores børn!

Økonomisk friplads til private pasningsordninger vil ikke være en stor udgift for det offentlige, men det vil bidrage til ligestillingen og den frie konkurrence på markedet for børnepasning.

Du kan læse mere om - og støtte - Myrna Rosalina Skovbys borgerforslag her: 'Økonomisk friplads til private pasningsordninger'>>